Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razmere - 07.05.17

TK Gora - Andrej Mesner: Vremenska ni bila najboljša, ampak dež je pohehal ...
TK Gora - Aleš Seliškar: Janez je naredil reklamo za Jugovo in v soboto je ...

... do jutra, zato sem se odločil za Mangart.
Pripelješ se do konca zadnjega tunela, potem pa takoj na sneg.
Pse sem pustil v avtu, saj nisem pričakoval, da jih bom rabil, pa bi jih. Zato sem od ceste naprej kar gazil najprej po južnem namočenem snegu, nato pa je ta na ok. 2200 m prehajal v bolj suh sneg. Najprej sem za ogrevanje in v upanju, da se megla čim bolj razkadi, šel gor po Slovenski grapi, 20-30 cm snega na trši podlagi, z višino sneg postaja pršičast.
Smuka po grapi zelo dobra. Spustim se do sedla, potem pa spet smuči na nahrbnik in po začetni gazi nazaj gor na Magart po Zimski smeri. Proti vrhu je ponekod bilo tudi do pol metra snega, ki je bil lepo sprijet s podlago. Smučanje v gornjem delu po pršiču, vmes malo skorje, tudi prehod na spodnje snežišče je zelo lepo zalit.
Tura bo še kar nekaj časa aktualna. Majski sneg je naredil prav dobre razmere nad 2100 metri. Super tura.


Jugova grapa (Aleš_S, 06.05.2017)

Janez je naredil reklamo za Jugovo in v soboto je bila grapa deležna neobičajno veliko obiskovalcev. Razmere so še vedno dobre. Navzgor gre hitro po lepo narejenih »stopnicah«.
Žleb mimo Treh macesnov je lepo zalit – po njem gre tudi gaz. Pobočje nad Tremi macesni je pokril velik plaz, ampak je ostalo še dovolj gladkih flank. Grapa je lepo zalita čisto do vrha, tako da je izstop dosti enostavnejši kot običajno praskanje po skalah. V grapi je sneg trd, spodaj malo pomrznjen, zgoraj je celo nekaj pršiča, na drugi strani pa je bil opoldne že južen, pa tudi prav veliko ga ni. Zato smo se zadovoljili le s predvrhom. Smuka dol pa super. Jaz sem za razliko od ostalih zavil v Lovsko grapo, kjer je bil krasen firn in po grapici pod Tremi macesni je šlo skoraj do dna. Juhuhu! Aleš

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti