Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tomo Česen

Slovenske novice - Tina Horvat: ... prvič o aferi vseh afer


Ljubljana • Pred dobrimi 24 leti je izbruhnila ena od največjih afer svetovnega alpinizma, afera Tomo Česen. Aprila 1990 je v tistem času eden od najboljših alpinistov na svetu sam in v alpskem stilu preplezal južno steno Lotseja, kar je Reinhold Messner prej označil za problem tretjega tisočletja.
A kmalu po vzponu se je pojavil dvom. Med vzponom in z vrha namreč ni posnel fotografij, poleg tega je afero močno spodbudilo razkritje alpinista Vikija Grošlja, da je kot kronski dokaz za svoj vzpon v najbolj verodostojni evropski alpinistični reviji Vertical uporabil njegove, torej Grošljeve fotografije. Ko je Grošelj februarja 1993 ugotovil, da je Vertical objavil te fotografije, ki jih je sam posnel nekaj let prej na dveh odpravah na Lotse, in pod njih podpisal Toma Česna, se je odločil obvestiti Planinsko zvezo Slovenije in javnost. PZS je takoj ustanovila posebno komisijo, ki naj bi ugotovila resnico ter raziskala okoliščine in posledice.

O tem, ali je Tomo Česen res splezal južno steno Lotseja ali ne, pa tudi o njegovih drugih vzponih, na primer na Jannu in v Centralnih Alpah, je bilo odtlej prelitega že ogromno črnila, gorniška in splošna javnost pa se je razdelila na dva dela. Na tistega, ki mu verjame, in na tistega, ki mu ne. V alpinističnih revijah in oddajah so se stopnjevale polemike in delale raziskave in vse skupaj niti po skoraj četrt stoletja ni potihnilo.

Francoz raziskoval dve leti

V reviji Vertical, taisti reviji, ki je posredno sprožila gorniški škandal, se je ta nedavno znova obudil. Vertical je namreč januarja na kar osmih straneh objavil članek z naslovom Goljufija Česen – nova odkritja o aferi, razvrednoteni dozdajšnji dokazi.
Članek povzema rezultate dvoletnega raziskovanja francoskega novinarja pri gorniških revijah Rodolpha Popierja.
Ta v raziskavi, ki jo je opravljal med letoma 2013 in 2015, dokazuje Česnovo morebitno laž s tem, da je svoj vzpon dokazoval s posnetki, ki sploh niso bili njegovi, ter z nekaj posnetki, ki so bili objavljeni v Česnovi knjigi Sam, ki naj bi jih posnel drugje, in ne v steni. Njegovo razkritje avtorjev fotografij, ki naj bi bila poleg Grošlja tudi Nejc Zaplotnik in Filip Bence, in resničnih lokacij fotografij, do katerih je prišel s pregledom tisočev fotografij, je sam v uvodu in na koncu članka označil kot konec negotovosti v aferi Česen, saj naj bi bilo dokazov o njegovi lažnivosti dovolj. »Fotografije, s katerimi je dokazoval svoj vzpon, so potegavščina. Zakaj Česen ni preprosto prosil Grošlja ali Zaplotnikove vdove ali koga drugega, da jih objavi z imenom resničnih avtorjev? Poleg tega nikoli ni jasno povedal, ali je imel ob vzponu na Lotse pri sebi fotografski aparat ali ne. Po odkritju resničnih krajev teh fotografij in po Grošljevem razkritju so Česnovi dokazi dokončno neveljavni,« je v članku zapisal Popier.
Glavni akter te gorniške zgodbe se je nekaj časa po izbruhu škandala še trudil s pojasnjevanjem, predvsem se je skliceval na to, da si je Grošljeve fotografije sposodil pri njegovi ženi med Grošljevo odsotnostjo, jih prekopiral in poslal na Vertical, vendar so jih tam napačno obrnili in tudi napačno podpisali. Potem se je kmalu ovil v molk in po nekaj letih izjavil, da ga vse skupaj ne zanima več in da mu je popolnoma vseeno, kaj si ljudje mislijo o tem, ali je splezal ali ne.

Ekskluzivno za Novice

To sicer velja še danes, vendar pa je na našo prošnjo privolil v pogovor in nam, čeprav se, kot pravi, ne misli do smrti zagovarjati in dokazovati svojega prav, vseeno razkril nekaj presenetljivih podrobnosti, ki jih doslej večinoma javnost ni poznala ali pa jih ni želela poznati.
»Nikakor ne nameravam več prepričevati ljudi o svojem prav. Dol mi visi in v teh letih sem ugotovil, kaj je pomembno v življenju in kaj ni. Nisem plezal zato, da bi se moral ves čas zagovarjati pred povprečneži in tistimi, ki alpinizma sploh ne poznajo, ampak zato, ker v tem uživam. Še zdaj je tako, na odpravi na Yalung Kang, ko se je pri sestopu po grozljivem bivaku ubil moj prijatelj Borut Bergant - Čita, sem bil preblizu smrti, da se ne bi zavedel, kako pomemben je vsak trenutek v življenju. Revež Maestri, ki so ga obtožili, da ni splezal Cerro Torreja, se je vse življenje mučil z očitki, jaz pa ne mislim iti po njegovi poti. Ko se enkrat spustiš v to preigravanje, ne prideš nikamor, nikoli se ne konča in ves čas si lahko v riti. Jaz sem osebno razčistil s sabo, kaj in kako hočem živeti, medtem ko zagotovo lahko rečem, da večini ljudi, ki se ves ta čas ukvarjajo z mano, to ni uspelo. Zelo kruto sem doživel, kaj pomeni biti javna in izpostavljena osebnost, ko se ljudje, ki jih sploh ne poznam, vtikajo vame in me čudno gledajo. A mislite, da ne začutim napetosti, ko šušljajo, poglej, a ni to Tomo Česen,« nam zaupa na začetku pogovora.

Kljub temu da se je že zdavnaj odločil, da o aferi ne bo več govoril, pa nam Tomo Česen vseeno še podrobno razloži, kako so nastali taki spodrsljaji pri dokazovanju njegovega vzpona. »Če zdaj gledam nazaj, bi seveda verjetno vse skupaj naredil drugače. Nisem vedel, da bodo fotografije objavili pod mojim imenom, jaz sem si jih sposodil pri Vikijevi ženi in ji jih tudi vrnil. O tem, zakaj med vzponom nisem fotografiral in tudi na vrhu ne, pa sem že takrat povedal, da si ne dovolim, da me ljudje iz naslanjačev učijo o fotografiranju na 8500 metrih in v slabem vremenu. Poleg tega bi lahko razpravljali o vseh fotografijah drugih alpinistov, saj jih lahko, tako kot očitajo meni, naredijo kje drugje. A takrat me nihče ni poslušal. Poleg tega sem po vzponu odšel do gospe Elizabeth Hawley, ki je dolga leta alpiniste izpraševala in zapisovala podrobnosti njihovih vzponov, in ji natančno opisal svoj vzpon. Ko sta pozneje do nje prišla dva Američana, sta ji potrdila, da sta videla popolnoma isto. To pomeni, da smo se vsi trije ali zlagali ali bili na vrhu, a ko sem na Verticalu povedal za to, so mi rekli, da to sploh ni pomembno. Sprašujem se torej, kako je mogoče, da lahko obvelja resnica nekega novinarja, v tem primeru Rodolpha Popierja, ki nima pojma o alpinizmu in ki reče, da nisem splezal, pa nima nobenega dokaza, ko pa dam dokaz jaz, jih sploh ne zanima. Zato sem se odločil, da o tem neham razpredati in dokazovati svoj prav, saj itak z njim nikamor ne pridem,« je bil še iskren Tomo Česen.

TINA HORVAT  
tina.horvat@slovenskenovice.si  

06.05.2017
Tomo Česen prvič o aferi vseh afer 


• G-L, 08.05.2017: L’IMPOSTURE CESEN

• TVmontagne/G-L, 24.04.17: Sporni vzponi Maestrija,
   Česna, Stecka

• TVmountain/G-L, 30.01.17Affaire Tomo Cesen

• Delo/G-L, 02.04.1993Vse manj meglic
   ob južni steni Lotseja

• Delo
/G-L, 29.03.1993Grošelj »snel« Česna
   z Lotseja



 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti