Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Maltatal

Črnuški AO - Jurij Rous: Ireno sem povabil, če bi šla skupaj splezat smer Hubertus Alptraum v Rödernwand Pfeiler.


Ker podatkov o smeri nisva imela, nisva imela pojma kakšna plezarija naju sploh čaka in kaj lahko od nje pričakujeva. Na koncu se nas je sicer v te konce odpravilo šest članov. Štirje iz ČAO (TDV, Kaja, Irena in jaz) in dva iz AO Idrija (Boris in Blaž).

Z Ireno sva imela 45 minut dostopa do pod stene. Bila naj bi neka potka, ki vodi do nje, vendar je nisva našla, zato sva ubrala kar svojo direktno varianto in že na dostopu prijemala za prve granitne grife.
Ko sva prišla pod steno, sva ugledala prvi 6a raztežaj in viseč rdeč prusik s svedrovca – očitno jih večina tehničari že v prvem raztežaju ampak jaz se pa že ne bom vlekel si rečem sam pri sebi.
Napadem. Z veliko težavo se nekako privlečem do svedrovca in vpnem ne da bi se povlekel za prusik nato pa ugotovim, da je nadaljevanje še težje in po daljšem študiju in poizkušanju obupam in končno primem za rdeč prusik.
Nadaljevanje prvega raztežaja je še naprej tehnično zelo zanimivo in traja v stilu težke 6a. Tako hitro spoznaš karakter te smeri. Skozi nadaljnje raztežaje sva se z Ireno vplezala in plezanje je steklo. Jaz sem uspel vse preostale raztežaje splezati prosto na pogled, Irena kot druga v navezi (izjema raztežaja z oceno 4) pa je morala sem ter tja še poseči po kompletu.
Plezanje pa je bilo marsikje težko tudi v nadaljevanju. Tudi 6a v 6. raztežaju je zahtevna plezarija, ki terja veliko moči, koncentracije in vzdržljivosti. Prav tako tudi 5c v 9. raztežaju, kjer plezaš zajedo po kateri teče gladka navpična široka poč za BD frende št. 3. Eden (ne najin) je za večno ostal tam notri in se ga razveseliš, ko ga lahko vpneš. Z Ireno sva smer plezala devet ur.
Šibkejša naveza pod nama smeri ni splezala, saj nista uspela priti čez 6a v 6. raztežaju, bila pa sta tudi mnogo počasnejša kljub moški navezi. Zadnji 5c raztežaj je zelo lep in markanten, meni ni bil težak ali pa sem bil že tako zelo vplezan, da detajla sploh nisem zaznal. En, dva, tri in bil sem že čez.

Na vrhu sva si z Ireno čestitala, da sva zmogla to zahtevno smer, nato pa zelo hitro opravila s spusti nazaj pod steno in sestopom do parkirišča, tako da čelke nisva potrebovala.

Lep dan je bil in lepa plezarija v granitu.

07.05.2017
Smer Hubertus Alptraum, Maltatal

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti