Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Povezovanje in medsebojno spoznavanje

Planinske skupine Bazovica z Reke, katere gonilna sila je že deset let Darko Mohar. Letos praznujejo 15 let uspešnega delovanja.

Obletnici sta več kot dobri priložnosti za praznovanje in druženje; odločili so se, da ju bodo proslavili delovno skozi celo leto.

V soboto, 22. aprila 2017, prav na Svetovni dan Zemlje (kako simbolično!), so pripravili celodnevno druženje prijateljev, planincev v svojem prelepem domu na Reki. Zvrstila se je več dogodkov. Na vrtu je najprej potekal turnir v balinanju, pikadu in vlečenju vrvi z druženjem in piknikom. Na turnirju so se zvrstile ekipe slovenskih, hrvaških in zamejskih planinskih društev s katerimi so tesno povezani že več let. Posebno zabavno in športno najbolj napeto je bilo vlečenje vrvi, ki ni bilo napovedano v programu in je bilo za gostujoče ekipe presenečenje, saj na to niso bili pripravljeni. Zato so jim gostitelji priskočili na pomoč in za zapolnitev ekip »posodili« svoje fante. Za najboljše so pripravili simbolična priznanja, saj je zmaga cilj vsakega športa, a najpomembnejši cilj je bilo druženje in poglabljanje medsebojnih vezi. Velja pa ponoviti besede enega od prejemnikov priznanj: »Največje priznanje si je priboril gostitelj, ki nas je zbral tu, na Reki, v tako velikem številu in iz vseh vetrov.«

Po zaprtju turnirja in podelitvi priznanj je sledilo odprtje dokumentarne razstave »15 let Planinske skupine Bazovica«, katerega je obogatil nastop mladega mojstra harmonike, Domagoja Dobrile.

Razstava razkriva, kako plodno in raznoliko je sodelovanje planincev Bazovice s številnimi planinskimi in drugimi društvi v Sloveniji, Hrvaški in zamejstvu. Kakovostne fotografije in občuteni zapisi pripovedujejo zgodbe mnogih skupnih srečanj, pohodov in ogledov. Prikazujejo ne samo naravne, tudi kulturne dediščine krajev, ki jih obiskujejo - vse to jih druži in združuje in ustvarja močne trajne vezi.

Medsebojno povezovanje in sodelovanje planincev in društev sta bili v preteklosti samoumevni vrednoti. Danes, v času individualizma, ko nas skušajo prepričati, da velja le medsebojna konkurenca in tekmovanje, se zdi, da je gojenje teh vrednot še toliko pomembnejši izziv. Ni ga lahko uresničevati ..., a Darku in njegovim soplanincem v skupini uspeva! Širijo krog somišljenikov od Celovca, preko Trsta, Ljubljane, Maribora, Istre in Kvarnerja do Kaknja ... vse to in še več prikazuje razstava.

Lepo so se imeli, se še bolje spoznali, nepozabni bodo ostali novi stiki in verjamem, da je že spet nastal dolg seznam skupnih srečanj in dogodkov.

Čestitke vsem članom SKPD Bazovice in planincem še posebej! Že se veselimo ponovnega srečanja na Sviščakih, v nedeljo, 14. maja, ko bomo nazdravili 110 letnici PD Snežnik Ilirska Bistrica in 15 letnici PS Bazovica.

Zapisala Maruška Lenarčič in Darko Mohar,
fotografirali Mirjana Mirkovič in Maruška Lenarčič

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

1 komentarjev na članku "Povezovanje in medsebojno spoznavanje"

Miljko Lesjak,

Ob 15. letnici uspešnega delovanja društva čestitke tudi iz Posočja.

lp Miljko

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti