Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 04.05.17

Primorski dnevnik: Izlet na Snežnik | Izlet na Goli otok | Nedeljski pohod Števerjan – Brestovec | Društvu lahko namenite 5 promil davka

Izlet na Snežnik

Ilirskobistriško PD Snežnik praznuje letos pomembno obletnico, 110-letnico obstoja. Prehodilo je častitljivo dolgo pot, vpeto v različna časovna obdobja in na poti ustvarilo veliko pomembnega ne le za domače planince ampak tudi za številne prijatelje Snežnika, za njegove občudovalce, ki prihajajo od blizu in daleč, in za raziskovalce njegovih čudes.

Pred natanko petnajstimi leti se je v okviru društva izoblikovala skupina navdušenih slovenskih planincev, ki deluje na Reki - Planinska skupina Bazovica.

Pomembni obletnici, 110-letnico in 15-letnico, bosta društvi skupno, slovesno obeležili v nedeljo, 14. maja 2017.
V jutranjih urah se bodo pohodniki povzpeli na Snežnik, na goro, po kateri domače društvo nosi ime. Dobro trenirani se bodo podali po slovenskem delu poti Snežnik - Snježnik (7 ur hitre hoje), ostali pa bodo izbrali vzpon iz Sviščakov. Na svoj račun bodo prišli tudi kolesarji. V popoldanskih urah pa bo priložnostna slovesnost na Sviščakih.

Tudi Slovensko planinsko društvo Trst se bo udeležilo pomembnega praznovanja prijateljskih društev. Tržaški planinci se bodo zbrali ob 7. uri v Bazovici, pri Kalu in se z osebnimi avtomobili podali skozi snežniške gozdove na Sviščake. Tu se bodo pridružili ostalim planincem in se skupno povzpeli na vrh te čudovite gore, ki te vsakokrat očara.

Iz organizacijskih razlogov je vpis nujen. Za vpis, oziroma za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 413025.

Izlet na Goli otok

Slovensko planinsko društvo Trst obvešča člane, prijavljene na izlet na Goli otok in Grgur, ki ga v sodelovanju s Planinsko skupino K.P.D. Bazovica z Reke, organizira v nedeljo, 7. maja, da bo odhod avtobusa ob 6. uri iz Trsta, Trg Oberdan.

Na avtobus lahko vstopijo tudi v Bazovici in sicer na Vagi ob 6.10.

Obvezna planinska oprema, pohodniške palice, predvsem pa visoki planinski čevlji in za prehod državne meje veljavni osebni dokumenti.

Nedeljski pohod Števerjan – Brestovec

Skupina planincev bo danes zjutraj pri trdnjavi Kluže začela štiridnevni pohod, ki se bo sklenil v nedeljo popoldne na Brestovcu na Vrhu, z odprtjem fotografske razstave in nastopom pevskih zborov. Pohodniki bodo do nedelje prehodili nad 100 kilometrov dolgo pot po krajih, kjer je potekala Soška fronta, obiskali nekaj spominskih obeležij si ogledali nekaj zasebnih muzejskih zbirk, šli skozi muzeje na odprtem. Danes bodo prehodili pot do Idrskega, kjer bodo prenočili. Jutri je predviden vzpon na Kolovrat in prečenje tega dolgega gorskega hrbta. Prenočili bodo v planinskem domu pod Ježo. V soboto jih čaka kar zajeten odsek poti do Števerjana, kjer se bo etapa zaključila v domu na Bukovju.

Izpred doma na Bukovju se bo v nedeljo zjutraj pričel zadnji del poti proti Vrhu. Prireditelji - planinska društva goriškega območja - SPDG, PD Nova Gorica, PD Brda in sekcija CAI iz Gorice - vabijo k udeležbi člane in ljubitelje peš hoje. Start bo ob 7. uri, okrog 12. ure bodo že prispeli do jamarskega doma na Vrhu, od koder bo v popoldanskem času, po počitku in malici, še skok na Debelo grižo in mimo Martinščine povratek na Brestovec. Ob 16. uri bo pri obnovljenih strelskih jarkih zaključek prireditve z odprtjem razstave članov Skupine 75 in nastopom pevskih zborov. Za kulturni del prireditve je poskrbela ZSKD, pokroviteljstvo pa prevzela Občina Sovodnje. Pri pobudi sodelujejo, poleg že omenjenih, društvo Soška fronta, društvo Briški grič in Kraški krti. Za pohodnike, ki bodo zjutraj štartali iz Števerjana bo na razpolago avtobus za povratno vožnjo na izhodišče; odpeljal bo izpred centra Danica.
Prireditev se bo sklenila s planinskim druženjem.

Društvu lahko namenite 5 promil davka

Začelo se je obdobje izpolnjevanja davčnih prijav. Slovensko planinsko društvo v Gorici se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem, ki so v prejšnjih letih izkoristili možnost, da pet promil davka namenijo društvu in se priporoča, da to naredijo tudi ob letošnji prijavi. Dovolj je, da v posebnem obrazcu vpišejo davčno kodo društva (80004000313)in svojo namero potrdijo s podpisom.

04.05.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti