Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sveta

Gorenjski glas - Jelena Justin:  ... gora starovercev - Jelenk (778 m) 

Jelenk (778 m) – … je naslov filma iz leta 2008, katerega scenarist je bil žal že pokojni Jadran Sterle. Staroverstvo je sodobno ime za politeistično verovanje starih Slovanov, ki se je pri nas ohranilo v zahodnem delu Slovenije vse tja do konca prve svetovne vojne.

Ko sem pred tedni obiskala Banjško planoto, sem se odločila, da se povzpnem tudi na Jelenk, imenovan tudi sveta gora starovercev. Opisa poti vzpona nisem zasledila nikjer, potem pa od znanca izvedela, da se nanj lahko povzpnemo iz Kanala, ali pa s Kanalskega vrha. Ko sem z vrha Svetega Lovrenca pogledovala proti Jelenku, sem bila prepričana, da obstaja tudi pot vzpona na vrh s te južne strani. In nisem se zmotila.

Po primorski avtocesti se zapeljemo proti Novi Gorici, kjer sledimo Solkanu. Pred Solkanom zavijemo desno v smeri Svete gore in Grgarja. Na križišču za Sveto goro, ki zavija levo, peljemo naravnost do vasi Grgar, Zabrdo, Grgarske ravne in skozi Bate do Banjšic, kjer zavijemo levo proti Kanalskemu vrhu. Po nekaj kilometrih je na desni strani manjše parkirišče, ob cesti pa smerokaz Jelenk. Tudi sama sem naredila tako in se odpravila proti vrhu.

Začetek poti poteka v levo, nato pa se usmeri desno in preči gozd. Zmeren vzpon mestoma začini večja strmina. Gozd je izrazit primer zakrasele planote, posute s kamenjem. Ko izstopimo iz gozda, smo pri električnem kandelabru. Zavijemo desno mimo njega in nadaljujemo z vzponom. Hitro pridobimo na višini, nato pa pot zavije levo in preči gozdno pobočje. Ko dosežemo travnik, nas smerokaz usmeri desno. Nadaljujemo skozi gozd, strmo navzgor in se približujemo skalam. Ena varianta, sicer neoznačena, je tudi plezalna pot po grebenu, ki pa ni zavarovana, zato jo odsvetujem. Mi sledimo gozdni poti, ki se vije po kraškem gozdu. Na robu gozda zagledamo okroglo vpisno skrinjico z žigom. Sprehodimo se do skal, ki so razbrzdane s številnimi škrapljami. Skala na vrhu je pravzaprav kar škrapljišče, ki je mestoma ostro ločeno s t.i. skalnimi noži. Previdno tudi zato, ker je vrh prepaden, saj so škrapljaste skale odrezane.

Z vrha je lep razgled na Banjško planoto, na Julijske Alpe. Z vrha sem se sprehodila še v desno po škrapljastih skalah in spremljale so me markacije. Po parih minutah sem prišla do polkroga škrapljastih skal, na vrhu ene od njih je bil prodnik. Očitno se verovanje starovercev oživlja, saj so kamni imeli v njihovem verovanju izjemno pomembno vlogo, sploh prodniki, ki so bili prinešeni iz Babje jame ali iz reke Soče.

Kot pravi Pavel Medvešček, je bila za svetost gore Jelenk »zagotovo odločilna njena lega, oblika, okolica in vse, kar je še danes na njenem vrhu, pa tudi tisto, kar nam je neznano. To je bilo dovolj in nenadomestljivo, da je prav ta gora postala sveta”.

Z vrha sem sestopila po poti vzpona. Opisan vzpon je kratek, vendar, če želimo imeti celodnevni obisk Jelenka, se nanj povzpnemo iz Kala, po markirani poti preko Kanalskega vrha.

Ja, zanimiva vzpetina, ki v sebi skriva energije in skrivnosti, ki jih težko razumemo ali pa sploh ne. Preprosto jih sledimo in jim zaupamo.

Nadmorska višina: 778 m
Višinska razlika: 300 m
Trajanje: 1 uro in 30 minut
Zahtevnost: 1 / 5

  04.05.2017 11:56
Sveta gora starovercev …


Pogled na Jelenk s ceste iz Grgarskih Raven /Foto: Jelena Justin

Vpisna skrinjica tik pod vrhom /Foto: Jelena Justin


Razgled proti Sv. Lovrencu z vrha Jelenka /Foto: Jelena Justin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti