Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dom

slovenskih planincev v Ljubljani, Dvorakova 9 - Franci Ekar

Leta 1961, pred dobrega pol stoletja, je Planinska zveza Slovenije prvič dobila v last in upravljanje stavbo, lastne prostore na današnji lokaciji, v Dvorakovi ulici 9 v Ljubljani. Stavbo so poimenovali Dom slovenskih planincev in leta 1966 dopolnili v Dom slovenskih planincev »Zlatorog« v Ljubljani.

Stavba je po drugi svetovni vojni postala lastnina države, t. i. »Tönniesova vila«, za katero je bilo v letu 1948 predlagano, da bi bila zavetišče za otroke, otroški vrtec z vso oskrbo za do deset otrok. Vendar se to ni uresničilo in so objekt namenili za uradu »za notranje zadeve« in sodniku za prekrške.
Na tej parceli se je ob Kersnikovi ulici začel graditi stanovanjski blok in je prišlo do razparceliranja zemljišča, tako da je »Tönniesova vila« prešla iz Kersnikove ulice 11 v Dvorakovo 9.
V tem obdobju je bil alpinist in gorski reševalec dr. Miha Potočnik tudi že aktiven in vpliven ter spreten politik kot tajnik LS LRS in poslanec. Potočnik je bil tudi pri izvoru vseh pomembnih informacij. In tako je bil tudi priča, ko je Ivan Maček - Matija za Lovsko zvezo Slovenije »izposloval« od države reprezentančno stavbo v Župančičevi ulici. Zato je Potočnik oddal vlogo na Ljudsko skupščino za dodelitev stavbe tudi za slovenske planince. Dr. Miha Potočnik je še osebno seznanil predsednika LS Miha Marinka, ki pobudi in namenu ni nasprotoval, vendar pa odobritve s svojim podpisom ni hotel potrditi. Miha, ki je bil ne samo prekaljen alpinist, ampak tudi enako dober pravnik, je od predsednika LS Marinka odnesel vlogo z enako obrazložitvijo k podpredsedniku LS Heliju Modicu, ki je ne podpisani dokument za dodelitev stavbe slovenskim planincem v takrat še Kersnikovi ulici brez kakršnih koli zadržkov podpisal.
Na osnovi tega so že v letu 1961 uredili prepis in zemljiškoknjižni vpis v last in upravljanje Planinski zvezi Slovenije.

Tönniesovo vilo je zgradil Rudolf Tönnies in je bila vseljena leta 1921. Tu je živel s soprogo Pavlo, hčerko Friggo - vsi iz Ljubljane - in kuharico Pavlino Jagodic s Trstenika ter sobarico Angelo Osolin iz Kamnika.
Rudolf Tönnies (1869-1929) je bil arhitekt in stavbni svetnik Dravske banovine.

Gustav Johann Ludvik Tönnies, oče Rudolfa Tönniesa, se je rodil leta 1814 švedskemu ladjarju. Leta 1845 je prišel v Ljubljano, kjer se je poročil s hčerjo mestnega gostilničarja Amalijo Malovrh. V zakonu je imel pet sinov in štiri hčere. Družina Tonnies je postala ena najuglednejših in najvidnejših arhitektov, graditeljev Ljubljane od srede 19. do 20. stoletja.
Čeprav, kot se je v samostojni Sloveniji zapisovalo, naj bi bila dediščina Tönniesov skoraj pozabljena, so v arhivih še vedno shranjeni dokumenti, ki pričajo o neizbrisnih stvaritvah in graditvah Tönniesov: operno gledališče, notrajnost ljubljanske glavne pošte, sodišče, poslopje Ljubljanske kreditne banke, Ljubljanski dvor, sedež Železniškega podjetja Ljubljana, Katoliška tiskarna, Mladika in še mnogo reprezentativnih poslopij tedanjega časa. Rudolf Tönnies se je poleg projektiranja in graditeljstva v Ljubljani izkazal tudi v Zagrebu, Sarajevu, Mostarju …

Ko se ponovno pričenjajo procesi odprodaje Potočnikovega in slovenskega državnega darila slovenskim planincem, zgodovinskega objekta sedeža PZS in obenem tudi slovenske kulturne dediščine, se pričakuje, da bodo bodoči lastniki, ne glede na to, da smo tudi vse bolj vpeti v take ali drugačne »tajkunizacije«, še naprej ohranjali in varovali to nekdaj Tönniesovo last in vrednoto, ki je bila zgrajena tudi kot obogatitev slovenskega in ljubljanskega prostora. Za slovensko planinstvo pa je »stavba« na Dvorakovi 9 v več kot pol stoletja postala spominski planinsko-zgodovinski simbol, v katerem so se snovale in uresničevale največje vrednote slovenskega planinstva.

Viri: ZKDS Ljubljana
Slovenski planinski muzej
Po pripovedi dr. Mihe Potočnika maja 2017 zapisal Franci Ekar

 


PZS, 18.04.201723.40
Dopolnilo predlogov ...

/.../ K 8. točki dnevnega reda: Prodaja poslovnih prostorov PZS na Dvorakovi 9 v Ljubljani

Naknadno, po prvotni uskladitvi prodajne pogodbe za prodajo poslovnih prostorov Planinske zveze Slovenije s potencialnim kupcem, je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, 29. 3. 2017, izdal Kulturno - varstvene pogoje št. 35102-1284/2015-7, ki opredeljujejo status nepremičnine kot registrirano nepremično dediščino in predpisuje natančne pogoje za obnovo objekta. Zaradi povečanje vrednosti obnove na podlagi novih pogojev, ki jih mora investitor pri obnovi spoštovati, je kupec uveljavljal zmoto glede bistvene lastnosti predmeta prodaje. Potencialni kupec je zahteval razveljavitev predpogodbe oz. predlagal sklenitev prodaje pod novimi pogoji. Sklenitev pogodbe po ceni 650.000 € iz predloga prodajne pogodbe, objavljene v gradivu za skupščine, torej ni mogoč. Z nastalo situacijo se je na svoji 15. seji, 11. 4. 2017, seznanil UO PZS in se soglasno odločil za nadaljevanje postopka prodaje ter sprejel sklep s katerim predlaga Skupščini PZS znižanje kupnine. S potencialnim kupcem je bil po dodatnih pogajanjih sklenjen dogovor, da so ob spremenjenih pogojih pripravljeni skleniti nakup po nakupni vrednosti 570.000 €, vse ostale določbe prodajne pogodbe ostajajo enake. Na podlagi spremenjene situacije se predlagata dva sklepa. Prvi sklep potrjuje v gradivih objavljeno pogodbo, pri čemer se spreminja samo prodajna cena na znesek 570.000 €. V primeru, da do sklenitve predlagane pogodbe ne pride, bodisi zaradi razloga na strani kupca, bodisi zaradi uveljavljanja predkupne pravice s strani Mestne občine Ljubljane, na podlagi Zakona o varstvu kulturne dediščine, se predlaga še drugi predlog sklepa. Drugi sklep omogoča sklenitev prodaje tudi drugemu kupcu. Tudi v tem primeru je določena le minimalna kupnina, sklenitev pogodbe je dodatno pogojena s potrditvijo besedila nove potencialne pogodbe s strani UO PZS. Veljavnost tega sklepa je časovno omejena za sklenitev prodaje do konca leta 2017.

... Celotno besedilo (PDF 225 kB)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

6 komentarjev na članku "Dom"

Franci Savenc,

Preposlal Ekar (ki je posebej prosil ZKDRS za mnenje o prispevku) že po objavi.

Spoštovani gospod Franc Ekar! / Prebrala sem vaš sestavek in nimam kaj veliko za dodati. Morda bi za prvim odstavkom začela z zgodovino Tonniesove vila in šele potem navedla nacionalizacijo z novo namembnostjo ter nadaljevala z obdobjem Planinske zveze Slovenije. / Bodite pozorni na pravilen izpis priimka Tonnies.

Je pa tudi za nas vsekakor pomemben podatek o dodelitvi vile PZS. / Menim pa, da je zelo pomembno predvsem, kar navajate v zadnjem odstavku. / Lep pozdrav! / Tatjana Adamič

Tatjana Adamič | konservatorska svetovalka | Tržaška 4, SI-1000 Ljubljana | 051 321 018 | tatjana.adamic@zvkds.si / www.zvkds.si

[Popravke priimka Tonnies (bil je vsaj v štirih verzijah) sem že prej popravil]


Franci Savenc,

Fw (Ekar 170504): 170426 11:03 Tatjana Adamič

Spoštovani gospod Ekar! Pošiljam vam spletno povezavo na zgodovino: https://zgodovina.pzs.si/

Prilagam tudi arhivski dokument iz leta 1948 katerega je razvidno, da je bil podan predlog za adaptacijo Tonniesove vile za otroške jasli za 40 otrok. / Želim Vam lep dan! / Tatjana Adamič / Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije


Franci Savenc,

Wikimedia: Rudolf Tönnies je bil arhitekt Evangeličanske cerkve Primoža Trubarja v Ljubljani

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Architekt_Rudolf_Toennies.jpg


Franci Savenc,

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (29.03.2017) podal: Kulturnovarstvene pogoje


Franci Savenc,

13.05.2017 PZS Matej Planko obvestil UO ...

obveščam vas, da smo v petek [12.05.] dobili nakazano kupnino za naše poslovne prostore od kupca Pandom d. o. o.


Tone Škarja,

Hvala za odličen opis zgodovine stavbe, ki je dobrega pol stoletja bila pojem tega, kar si predstavljamo pod PZS. Pred tem je bivakirala v barakah na Likozarjevi (kjer je zdaj Delo). Kam pa zdaj? In zakaj?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti