Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kako izbrati sončna očala

Kibubazin: Kakovostna sončna očala so eden od ključnih dejavnikov, ki omogoča dolgo in srečno zahajanje v gore.

Samo en par oči imamo in z njim se ne gre šaliti.

Sončna očala ščitijo oči pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem in pred tujki, ki bi jih lahko poškodovali, poleg tega pa zmanjšujejo potrebo po napenjanju oči v svetlih pogojih. Ključno je, da zaustavljajo 100 % ultravijoličnih žarkov. Če podatek o tem ni naveden na očalih, ki jih želimo kupiti, raje poiščimo druga.

Tipi sončnih očal

  • Modna sončna očala: za vsakodnevno uporabo v dolini, pri športu pa se jih izogibamo.
  • Športna sončna očala: za tekače, pohodnike in kolesarje. So lažja in prožnejša, izdelana iz bolj kakovostnih materialov in odpornejša na udarce. Ponavadi so oblikovana tako, da se držijo obraza tudi, kadar se potimo.
  • Ledeniška sončna očala: za območja, kjer je sonce najmočnejše, torej visokogorje in sneg. Dodatna zaščita preprečuje sončnim žarkom, da bi oči poškodovali s strani.

Za gore so najprimernejša športna očala, ki se dobro prilegajo obrazu in ga zaščitijo od spodaj, od zgoraj in s strani. Očala trendovskih oblik niso priporočljiva, sploh za sonce v kombinaciji s snegom, saj žarki brez težav pridejo do oči s strani. Najbolj odštekana moda naj torej ostane v dolini! Ledeniška očala so nujna za resne hribe, medtem ko pri blažjih dejavnostih lahko izpadejo nekoliko preveč himalajsko. Za vožnjo avtomobila imajo pretemna stekla.

Okvir očal

Okvir očal pomembno vpliva na udobje, trajnost in varnost nošnje. Če lahko izbiramo med materiali, upoštevajmo, da kovinske okvirje lažje prilagodimo obrazu in manj motijo vidno polje, so pa dražji in manj trajni. Poleg tega se lahko zelo segrejejo (npr. v zaprtem avtomobilu). Najlonski okvirji so cenejši, lahki in trajnejši. Nekateri so zelo odporni, tako da jih lahko uporabljamo pri športu, vendar takšne običajno težje prilagajamo obrazu.

Nekaj namigov pri izbiri okvirja

  • Prilegati se mora nosu in ušesom, ne sme pa jih drgniti ali ščipati.
  • Teža očal mora biti razporejena med nosom in ušesi. Očala naj bodo tako lahka, da se na teh mestih izognemo nepotrebnemu trenju.
  • Trepalnice se ne smejo dotikati okvirja.

Stekla

Vsaj enako pomembna kot okvir pa so stekla oz. leče. Označena so s kategorijo zaščite, ki pomeni, kako temna so. Očala kategorije 0 so popolnoma svetla (npr. za branje), kategorija 2 je povprečna, za hribe pa prideta v poštev kategoriji 3 ali 4 (močno sonce na smučiščih ali ledenikih).

Barva stekel vpliva na to, koliko svetlobe doseže naše oči ter kako dobro vidimo druge barve in kontraste. Za vsakdanjo rabo in večino dejavnosti na prostem so idealna temna stekla (rjava, siva ali zelena). Upoštevajmo, da rjava stekla barve malenkostno popačijo. Svetla stekla (rumena, zlata, roza ipd.) se dobro obnesejo v temnejših pogojih. Dajejo dober občutek globine, poudarjajo kontraste in povečujejo vidnost predmetov, okolica pa se z njimi zdi svetlejša. Dragoceno pri smučanju ali kolesarjenju v ne ravno idealnem vremenu!

Mogoče se bere kot hec, toda tudi barva oči dejansko vpliva na izbiro stekel. Če imamo svetle oči, svetla stekla za nas niso primerna, medtem ko imajo ljudje s temnimi očmi bolj prosto izbiro. Ha, vi ste pa celo puberteto hrepeneli po tem, da bi imeli prodorne modre oči ...

Posebni tipi stekel

Očala s fotokromatskimi stekli prilagajajo svetlost oz. stopnjo UV-zaščite glede na trenutno prisotne sončne žarke - če je svetleje, leče potemnijo in obratno. Izberemo lahko očala kategorije 1-3 ali 2-4. Primerna so za dejavnosti, kjer veliko menjamo med svetlobo in senco (gorsko kolesarjenje, smučanje ipd.). Upoštevajmo pa, da se v mrazu leče počasneje prilagajajo in da ta proces v avtomobilu sploh ne deluje, ker UVB-žarki ne pridejo skozi vetrobransko steklo.

Polarizirana stekla zmanjšujejo bleščanje. Najbolj pridejo do izraza, kadar smo v bližini snovi, ki odbijajo svetlobo (voda, okna ipd.). Prav pridejo recimo pri teku ob vodi, ribolovu in drugih vodnih športih. V visokogorju na to naletimo bolj poredko, ampak veliko ljudi uporablja ista sončna očala za več različnih stvari. Polarizirana stekla pa se slabše obnesejo v kombinaciji z LCD-zasloni (torej tudi pri vožnji).

Nekatera sončna očala imajo zamenljiva stekla. To pomeni, da jih lahko odstranimo in vstavimo druga, kar je koristno, če jih uporabljamo v raznolikih svetlobnih pogojih.

Materiali za leče

Material, iz katerega so izdelane leče, vplivajo na jasnost, težo, trajnost in ceno.

Skozi steklo najjasneje vidimo in se težje opraska, je pa težje in dražje. Ob udarcu razpoka, se pa ne zdrobi ali zlomi. Poliuretan je zelo odporen, jasen, prožen in lahek, a drag. Tudi polikarbonatne leče so odporne in razmeroma jasne, lahke in cenejše, toda manj odporne na praske. Akrilne leče pa so cenejša alternativa polikarbonatnim lečam, ki je manj odporna in bolj popači sliko. Zato so najprimernejše za modna očala.

08.04.2017
 "Kibubazin"

 




 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Kako izbrati sončna očala"

Rok Kovač,

Letos sem nabavil pol športna, pol modna očala Oakley Turbine in to nepolarizirana, saj sem z istim tipom leč s temi bolj videl oz oko je bolj počivalo ob gledanju. Ta firma ima baje najbolj dovršene leče na tržišču, za kar je potrdil tudi kolega optik, pravil, top made.Okvir je narejen v ročkah tako, da v primeru udarca le skočijo iz vpetja patenta in se jih sestavi nazaj. Leče ob udarcu skočijo iz okvirja varnostno le na sprednji strani, nikoli v smeri očesa. Leče nimajo nic popačenj in so rezane iz ukrivljenih kosov polimerov stekel. Ročke imajo ob ušesu tudi nanos gume, ki jo uporabljajo spidveisti pri točkah na balanci, kjer pri potu bolj primejo. Za dobra očala vam bodo oči hvaležne, kajti pri slabih se vid z leti celo unicuje


Rok Kovač,

Oakley ima še eno dobro konstrukcijsko lastnost. Med plastmi leč je vgrajena UV zaščita in je tako zaščitena pred praskami ali odstopanjem površinskega nanosa, katerega prakticirajo nekatere druge firme proizvajalcev očal. Je le kratkotrajna rešitev, Oakley pri tem gleda dolgorocneje.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti