Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razmere - 01.05.17

Turni klub Gora - Mišo Jenčič: Grand Charvia | Petit Rochebrune | Col des Portes

Grand Charvia, 2648 m (Mišo_Jenčič, 01.05.2017)

Zjutraj smo se zbudili v sneženju, zato smo še malo poležali, nato smo se lotili taroka, okoli poldneva pa smo se odpeljali na prelaz Montgenevre. Ko smo startali po progi na desni (južni) strani prelaza, je bilo še oblačno, a kmalu se je začelo jasniti. Od zgornje postaje sedežnice smo nadaljevali na bližnji vrh Grand Charvia, ki se je izkazal s slikovitim dostopom in lepimi razgledi. Smuka pa približno 15 cm novega na trdi podlagi je bila prav prima; zgoraj je bil novi sneg skoraj suh, nižje pa čedalje bolj ojužen. Glede na okoliščine prav spodobna tura.

Petit Rochebrune, 3078 m (Mišo_Jenčič, 30.04.2017)

V vasi Cervieres smo zavili s ceste na Col d’Izoard in se uspeli prebiti (čez par snežnih zametov na cesti) prav do konca doline, do zaselka Les Fonds. Po lepih pobočjih smo dosegli ramo vrha Pic Lombard in se preko nje prekobalili v dolino, ki vodi do našega cilja. Med vzponom se je pooblačilo, zato me ostali niso počakali na vrhu, ampak so me pobrali 150 m pod njim. Je bil pa sneg na vršni piramidi mešanica klože, zastrugov in skorje, vidljivost pa je bila zaradi difuzne svetlobe tudi zelo uborna – skratka, smuka je bila prvovrsten "užitek". Nižje so se zadeve izboljšale, zastrugov ni bilo več in kloža se je spremenila v plast južnega snega, ki je sicer neenakomerno zaviral, a se je vsaj dalo smučati. Pa še sonce je sem ter tja ponovno malo posijalo skozi oblake. Skratka, lepa tura, v dobrih razmerah bi bila pa še mnogo boljša.

Col des Portes, 2915 m (Mišo_Jenčič, 29.04.2017)

Za prvomajske praznike si že tradicionalno skušamo izbrati področje z dovolj ugodnimi vremenskimi in snežnimi razmerami za par turnih smukov. V petek smo se odpeljali v Briancon, v soboto pa po cesti na Col d’Izoard do zaselka Laus, kjer smo zavili v stransko dolino. Po gozdni cesti smo se pripeljali do (svežega) snega na višini 1900 m, kjer smo pustili avto. Cesti smo sledili še do planine na višini 2000 m, potem pa skozi borov gozd na vršni plato, kjer nas je čakala še položna prečka proti levi do po sedla. Zadnji vzpon pa je bil spet nekoliko bolj strm. Na turi smo srečali še zanimivo mednarodno zasedbo: 2 Francoza, Angleža in 2 Švedinji (ena od njiju že 24 let uči smučanje v Brianconu). Sveži sneg je bil precej zaskorjen, a vmes se je našlo tudi nekaj pršiča. Sledili smo smučinam Švedinj, ki sta ubrali precej direktno in pokrajinsko zelo zanimivo varianto. Na koncu smo morali kakih 10 minut peš do avta, saj je precej snega na cesti skopnelo.

...01.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti