Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Uredili pot

Gorenjski glas - Mateja Rant: ... k slapu Peričnik

Pred začetkom poletne sezone so v javnem zavodu Triglavski narodni park poskrbeli za vzdrževalna dela na poti pri slapu Peričnik, da bi zagotovili večjo varnost obiskovalcev in preprečili širjenje erozije.

Mojstrana - Urejanja poti so se v javnem zavodu Triglavski narodni park (TNP) lotili v sodelovanju s Turističnim društvom Mojstrana, Komunalo Kranjska Gora, Turizmom Kranjska Gora, kranjskogorsko občino in lastnikom zemljišča. Kot je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi v TNP Tina Markun, so bila obsežnejša vzdrževalna dela potrebna zaradi slabega stanja obstoječe poti ter številnih erozijskih žarišč in bližnjic.

Z izvedenimi deli naj bi v prihodnje prispevali tudi k preprečevanju hoje po brezpotjih. Zato obiskovalce Triglavskega narodnega parka obenem pozivajo k upoštevanju priporočil obiskovanja, predvsem hoje po vzdrževanih in označenih poteh. »Tla v gorskem svetu so zelo občutljiva, pogosto jih pred erozijo varuje le tanka plast vegetacije. Ta je sicer prilagojena na zahtevne naravne razmere, vendar kljub temu ranljiva,« pojasnjuje Tina Markun in dodaja, da poškodbe vegetacije zaradi pogostega gibanja zunaj urejenih in označenih poti lahko povzročijo njeno uničenje in s tem erozijo tal. Posebno obremenjeno je rastlinstvo ob planinskih poteh, zato v javnem zavodu TNP v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in drugimi upravljavci poti želijo spodbuditi slehernega obiskovalca, da za gibanje v naravi, zlasti v visokogorju, uporablja označene in urejene poti. »Naravovarstveni, upravljavski in estetski vidiki obiskovanja občutljivega gorskega sveta zahtevajo od obiskovalca, da spoštuje krhkost življenja v gorah,« opozarjajo v TNP.

Pot do slapu Peričnik je pred več kot stoletjem s pomočniki uredil Jakob Aljaž. Slap je relativno lahko dostopen, kljub temu pa v TNP obiskovalce opozarjajo, da gre za območje gorskega sveta, dostopne poti pa imajo značaj planinskih poti. Zato priporočajo varno in strpno hojo po poti ter uporabo ustrezne obutve.

V javnem zavodu TNP v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in drugimi upravljavci poti želijo spodbuditi slehernega obiskovalca, da za gibanje v naravi, zlasti v visokogorju, uporablja označene in urejene poti.

Mateja Rant  

  28.04.2017
Uredili pot k slapu Peričnik 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti