Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grozljiva lepota

Trst Slovensko stalno gledališče: dramske podobe na osnovi svobodne interpretacije podvigov, zapisov in življenj tržaških alpinistov Emilija Comicija, Enza Cozzolina in Tiziane Weiss Demokracija


Plezanje je umetniško dejanje.
Umetniško dejanje nad grozljivo lepoto
.

 Krstna uprizoritev novega dramskega besedila tržaškega avtorja, dve stalni gledališči, ki skupaj spregovorita o soočanju človeka z izzivom velike strasti, neobičajna oblika predstave z dvojno zasedbo in dvojno jezikovno različico, s katero bo publika lahko doživela emocije istega besedila iz dveh, različnih zornih kotov: vse to je Grozljiva lepota/Paurosa bellezza, koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča in Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine po besedilu Marka Sosiča, ki bo od 21. aprila na sporedu v Mali dvorani SSG.

Tržaški gledališči sta ponovno združili moči (in igralska ansambla) pri novem projektu, ki želi nadaljevati uspeh prejšnje koprodukcije ob obletnici Prve svetovne vojne (Trst, mesto v vojni, vedno po besedilu Marka Sosiča). Tokrat sta se koproducenta srečala na očarljivem področju, ki je zaradi tème bolj neobičajen za dramsko obravnavo in sicer alpinizem, s svojimi živjenjskimi in filozofskimi vprašanji, ki jih mojstri plezanja postavljajo vsakič, ko se v višini soočajo z večnostjo narave in z lastno minljivostjo.Besedilo Marka Sosiča je nastalo v slovenščini; v italijanščino ga je prevedla Laura Sgubin, dramsko adaptacijo pa je podpisala Žanina Mirčevska. Te dramske podobe so nastale na osnovi svobodne interpretacije podvigov, zapisov in življenj tržaških alpinistov Emilia Comicija, Enza Cozzolina in Tiziane Weiss, a hočejo biti bolj zveste njihovim idealom kot biografskim podatkom. Most med poetično dimenzijo teh idealov in realnostjo usodne strasti je postavil režiser in koreograf Matjaž Farič, ki ponuja emocijsko nabito branje tudi skozi fizično izražanje igralcev, ki se v predstavi preizkušajo v simulaciji plezanja in epskih vzponov, kar daje njihovim kreacijam poseben čar in avtentičnost.

Posebnost te predstave je dvojna različica, saj bodo alternirale ponovitve v slovenščini in v italijanščini, z igralci ansamblov obeh sodelujočih gledališč. Nespremenjeni bodo besedilo, prizori, koncept, režija, predstavi pa se bosta razlikovali po emocijah in kreacijah. Protagonisti slovenske različice bodo Maruša Majer, Primož Forte in Tadej Pišek, v italijanski različici pa bodo igrali Lara Komar, Riccardo Maranzana in Filippo Borghi. Vse abonmajske ponovitve obeh gledališč bodo na sporedu v Mali dvorani SSG, kjer bodo slovenske predstave opremljene z italijanskimi nadnapisi. Štirikrat bo imela publika namreč zanimivo priložnost, da si v istem večeru ogleda obe predstavi.

Resničnost in fikcija se bosta prepletali na osnovi misli, zgodb in besed Emilia, Enza, Tiziane in Rite, ob katerih bo tudi lik avtorja na eni strani in impozantne, fascinantne in nevarne Gore na drugi. Gora je namreč prava protagonistka “grozljive lepote”, o kateri je govoril legendarni Emilio Comici, je tista skrivnostna sila, ki vabi plezalce do skrajne meje svojih fizičnih zmogljivosti na vseh gorah sveta, skozi brezna, praznine, samoto, adrenalin, včasih tudi smrt, kot se je zgodilo vsem plezalcem, ki jih predstava obravnava.
Umetniško ekipo, ki je vsebinsko in vizualno oblikovala projekt, sestavljajo dramaturginja Staša Bračič, kostumografka Sanja Grgič, scenografinja Ana Rahela Klopčič. Projekcije in izbor glasbe je podpisal sam režiser Matjaž Farič.

Premiera predstave, v dvojni jezikovni različici, bo na sporedu v petek, 21. aprila od 19.30 dalje (najprej italijanska različica, ob 21.00 slovenska). Da bi se publika lahko še globlje vživela v vsebino predstave, bo na voljo pol ure pred začetkom vsake ponovitve videopredstavitev v opremljenem prostoru v vhodni veži Kulturnega doma. Uvodna predstavitev bo tokrat posebno bogata, saj so pri njej sodelovali avtor, režiser in sodelavci koprodukcije in je bila posneta v prelepem okviru doline Glinščice, kjer so plezali tudi protagonisti predstave. Videopredstavitev je posnel in montiral Luca Quaia.

Zamisel za temo predstave je nastala na srečanju ravnatelja Stalnega gledališča FJK Franca Peroja z avtorjem Markom Sosičem. “Na mizi sem imel ponatis krasne Comicijeve knjige Alpinismo eroico, ki sem mu ga posodil. Nastal je tako projekt Grozljive lepote.« je povedal Però »Na valu navdušenja, sem poklical Spira Dalla Porta Xydiasa in mu omenil projekt, ki je združeval njegovi ljubezni, Gledališče in Gore. Želel sem, da bi bil z nami v petek, da bi sedel v prvi vrsti. Njemu bi posvetil italijansko različico te predstave

SPREMNI DOGODKI
Alpinizem in podvigi tržaških alpinistov so sugestivna in obširna tema, ki je vredna globljega obravnavanja tudi v spremnem programu predstave.
V soboto, 22. aprila ob 19. uri v Klubskem prostoru bo filozof Jernej Šček predaval o Emiliu Comiciju: analiza njegove biografije in besed bo opremljena z videoposnetki in redkimi fotografijami.
V soboto, 29. aprila ob 17.30 bo sledila okrogla miza v koči Premuda v Boljuncu: protagonisti tega zanimivega pogovora bodo avtor besedila Marko Sosič, pisatelj in novinar Paolo Rumiz, alpinist Dušan Jelinčič. Moderator bo novinar Luciano Santin. Pogovor bo v italijanščini.
Obe srečanji bosta s prostim vstopom.

V spremni program nove uprizoritve spada tudi otvoritev razstave v vhodni avli Kulturnega doma. Tokrat se bodo vrnili člani Društva za umetnost Kons s svojo novo kolektivno razstavo, ki nosi naslov “Gozd”. Otvoritev bo ob predpremieri predstave v četrtek, 20. aprila ob 20.uri.

...04.2017
Slovensko stalno gledališče Trst

 


Demokracija, 27.04.2017

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti