Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvič

Delo - Janoš Zore: ... v spalni vreči in pod zvezdami
Okoli Posavja nastaja 200-kilometrska krožna tura z 12 etapami.

Brežice – »Dvodnevni sprehod skozi gozd v Jatni je za stare in mlade, le spalno vrečo morajo imeti s seboj, saj bomo spali pod drevjem,« pred prvim večdnevnim pohodom v okviru letošnjega, šestega festivala posavskih tematskih poti pravi Jože Prah. Cilj festivala je obiskovalce privabiti v regijo za več dni, zaradi česar je v nastajanju tudi 200-kilometrska 12-dnevna pot okoli Posavja.

»Na dvodnevnem pohodu želimo pokazati naravo in gozd v prvobitni podobi. Gozd nam ponuja preživetje – prehranjujemo se lahko s čemažem, koprivami, nekaterimi gljivami, nekaterim listjem –, a smo se od poznavanja tega preveč oddaljili,« o učni izkušnji pohoda, ki se 12. oziroma 13. maja začne in konča v Radečah, pravi Jože Prah, gozdar, zaposlen na zavodu za gozdove, in predsednik posavskega odbora za tematske poti. Koliko avanturistov se mu bo pridružilo pod zvezdami, kjer je gozd zrasel na zapuščenih kmetijah, še noče ugibati: »Morda od 15 do 20,« pravi.

Pohodi so bili na dosedanjih petih festivalih tematskih poti zelo različno obiskani. Imeli so od nekaj deset do 400 udeležencev, kolikor se jih je lani odpravilo po poti sonca in vina v Sromljah. »Lani smo našteli okoli 2000 udeležencev,« pravi Ksenja Kragl iz krškega Centra za podjetništvo in turizem: »Približno 30 odstotkov ljudi je na pohode prišlo iz drugih slovenskih regiji in tujine, predvsem Hrvaške, od koder sta v Artiče prišla dva avtobusa gostov.«

Izgubljeni v Panoniji

Na prvi pogled so številke majhne. A ker za promocijo »nimamo niti evra«, kot pravi Prah, in ker ne gre za brezplačne dogodke, je Kragljeva vesela, da posavski turistični tržni produkt počasi le postaja prepoznaven in je že peto leto del projekta Slovenija hodi, ki združuje 11 festivalov te vrste po državi. Udeležba na letošnjih 32 posavskih tematskih pohodih – pomladni za bolj aktivne bodo potekali od 27. aprila do 25. junija, jesenski kulinarični oziroma vinarski pa od 15. oktobra do 19. novembra – bo stala od pet do 15 evrov na osebo, pri čemer najdražja vključuje kozarec, ki omogoča neomejeno okrepčilo na petih postajališčih, toplo jed na koncu ter zaključno druženje s koncertom in plesom.

Morda bi bilo gostov več, pravi Kragljeva, če Posavje na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije (STO) ne bi bilo povsem neprepoznavno. STO je državo razrezala na štiri dele, Posavje pa je, ne da bi spletni uporabnik imel na voljo eno spletno povezavo na turistično ponudbo v regiji, umeščeno v panonsko Slovenijo. »Za prihodnja leta si ne želimo večjega števila tematskih poti, temveč večjo kakovost sedanjih pohodov,« pravi Prah. Želja je izobraziti organizatorje, tudi z osnovnim znanjem angleščine, nadgraditi poti z različnimi doživetji, jih primerno vzdrževati in izboljšati trženje.

Peš okoli Posavja

Medtem ko turistična ponudba v regiji še vedno temelji na prostovoljstvu društev – v Sromljah organizatorji za priprave namenijo dva meseca prostega časa –, si v posavskem odboru za tematske poti prizadevajo, da bi ponudbo na višjo raven dvignili s pomočjo uspešnih prijav na javne razpise. Na enem se tako potegujejo za do 150.000 evrov, in če bodo uspešni, bo regija že prihodnje leto dobila svojo prvo daljinsko pot. V načrtih je 200-kilometrska krožna tura z 12 enodnevnimi etapami, ki bi se začele oziroma končale v bližini ponudnikov prenočišč. Gre za turistični produkt, ki je med pohodniki vedno bolj iskan, organizatorjem festivala pa bi omogočil dosego želenega cilja – turiste privabiti in za več dni obdržati v regiji.

Če si bo na letošnjem festivalu, denimo, mogoče ogledati edinstveno rastišče azaleje v Sloveniji, v Gadovi peči spoznati zgodbe o gadovih gnezdih ali pa enega od sprehodov skleniti za osem metrov dolgo mizo prijateljstva, bo daljinska pot ponudila še precej več. Začela in končala se bo v idilični Kostanjevici na Krki, potekala bo skozi Krakovski pragozd, vključevala bo vožnjo z enim redkih ohranjenih brodov prek Save, sprehod skozi mokrišče Jovsi, srebanje vina nekaj metrov pod zemljo v bizeljskih repnicah, okušanje jabolčnega zavitka iz kozjanskega jabolka, gradove in obisk najbolj obiskanih posavskih vrhov Grmade, Bohorja, Lisce ter razglednih točk na Gorjancih.

  26.04.2017 08:00
Prvič v spalni vreči in pod zvezdami

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti