Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Oprema za ferate

Kibubazin: Katero opremo potrebujete, kadar greste na zavarovano plezalno pot oz. ferato?

 Takole svetujejo Kibubini strokovnjaki.

Ljudje smo različni in vsak ima drugačne potrebe. Kar ustreza nekomu, ni nujno idealno tudi za drugega. Pomembno je torej predvsem, da oprema, ki jo uporabljate, ustreza varnostnim standardom in da se v njej dobro počutite.

Ključen pa je tudi kompromis med udobjem in ceno. Če nameravate na ferato le sem in tja, so osnovni modeli čisto dovolj. Če se boste s tem resneje ukvarjali, pa se vam splača vložiti nekoliko več v lažjo, bolj ergonomično opremo, ki je praviloma tudi udobnejša.

Dilema o palicah

Osnova vsakega obiska ferate je pohodniška oprema, o kateri vas ne bomo poučevali, ker smo prepričani, da to obvladate. Izpostavimo naj le pohodniške palice, brez katerih se marsikdo ne odpravi v hribe. Ali jih vzamete s sabo na ferato ali ne, je odvisno od tega, kam greste: na ne prezahtevni ferati z dolgim dostopom in še daljšim sestopom vam bodo pomagale, na bolj športnih plezalnih poteh s krajšim dostopom in sestopom pa vas bodo predvsem ovirale. Ko visite na rokah v previsu z oceno E, da bi se vam še palice, nameščene na nahrbtniku, zataknile v strop!

Izbira čevljev

Tudi odločitev o čevljih je povezana s ciljem ture. Težji gojzarji so primernejši za bolj gorske ferate z daljšim dostopom in sestopom, v steni pa so precej okornejši. Običajno so najboljši kompromis nizki pohodniški čevlji (ko dejansko plezate, pazite, da jih imate dovolj tesno zavezane, da vam ne bo stopalo preveč plesalo ali da ne boste čevlja bognedaj celo izgubili!), za ekstremno težke poti pa mnogi priporočajo plezalnike.

Plezalni pas

Pomembno je predvsem, da vam je udoben in čim bolj nastavljiv. Če se radi trpinčite na feratah v hladnem vremenu, je dobro, da si ga lahko normalno nadenete tudi čez bundo in ostale debele obleke. Nekateri priporočljivi modeli so Petzl Corax, Climbing Technology Wall in Black Diamondov Momentum DS.

Če kupujete pas izključno za ferate, pa je priporočljivo, da kupite enodelnega oz. spodnjemu delu dodate še zgornji del. Tako bo vaše težišče višje, kar pomaga pri padcu z nahrbtnikom in zmanjša obremenitev na ledveni del hrbtenice. Enodelni pas je priporočljiv tudi za otroke.

Čelada

Čelada ima pomembno nalogo, da ščiti vašo glavo pred padajočim kamenjem, udarci ob steno v primeru padca in ne nazadnje pred nerodnim zaletavanjem z glavo v previse. Uporabite lahko katero koli plezalno čelado - težje, plastične, ki so odpornejše na padajoče kamenje, so npr. Petzl Elios, Edelrid Zodiac ali Black Diamond Half Dome, lažje pa so iz stiropora (Black Diamond Vector, Petzl Meteor 4, Singing Rock Penta).

Samovarovalni komplet

Najpomembnejši in najznačilnejši kos opreme za ferate, ki ga ne boste uporabljali pri nobeni drugi dejavnosti. Saj veste, to je tisti dvokraki Y, ki vaš plezalni pas povezuje z jeklenico in preprečuje, da bi zgrmeli v globino in vam zvišuje samozavest, kako ključen je, pa se pokaže v primeru padca.

Namenimo torej nekaj besed temu nesrečnemu dogodku, za katerega upamo, da vas ne bo nikoli doletel. Sile pri padcih na feratah so namreč ogromne, faktor padca je lahko denimo celo 5, medtem ko je pri običajnem plezanju največ 2. Samovarovalni komplet mora torej prevzeti odvečno energijo, ki bi lahko poškodovala ostalo opremo, in obvarovati tudi vaše telo ter življenje.

Samovarovalni komplet je sestavljen iz takšnega ali drugačnega absorpcijskega sistema, zanke, s katero ga s kavbojskim vozlom povežete s plezalnim pasom (izogibajte se rabi dodatne vponke za ta namen, saj bi bila ta le dodaten šibki člen v varnostni verigi), in dveh vponk. Vponke za ferate imajo prebrisan način odpiranja, tako da ju je mogoče dovolj elegantno izpeti z eno roko, zapirata pa se avtomatsko. Ob padcu seveda ostaneta zaprti. Pri nekaterih starejših kompletih je bilo pomembno, da ste bili v jeklenico vpeti le z enim krakom naenkrat (razen seveda ob prepenjanju), danes pa to menda ni več ključno.

Upajmo, da ste razumeli, zakaj je kakršno koli igračkanje s kompleti lahko usodno! Zato najresneje odsvetujemo doma izdelane komplete - investicija v izdelek preverjenega proizvajalca je nujna. Lažji kompleti so dražji, za običajno uporabo je primeren Rock Empire Dynastop.

Rokavice

Na feratah je priporočljiva uporaba rokavic, saj v nasprotnem primeru lahko dan vlačenja po jeklenicah končate močno ožuljeni.

Dodatna oprema za zahtevnejše ferate

Za zahtevnejše ferate je priporočljivo imeti še najlonski trak, s katerim se vpnete v varovalo, da obvisite v pasu in si malo odpočijete roke. Trak naj bo dolg 60 ali 120 cm, na koncu pa naj ima vponko z matico. S kavbojskim vozlom ga povežete v pas. Za manj izurjene feratarje, otroke, za res težke ferate ali za premagovanje mest, kjer so varovala poškodovana, pa je smiselno razmišljati o dodatnem varovanju z vrvjo - to seveda zahteva še dodatno opremo in znanja …

27.04.2017
"Kibubazin"


Palice: ja ali ne?


Plezalni pas naj bo predvsem udoben.


Če ne drugega, nas čelada ščiti pred zaletavanjem v skale.


Samovarovalni komplet


Rokavice prihranijo marsikateri žulj.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Oprema za ferate"

Davorin Podrepšek,

Pri plezanju, tudi ferat, običajno uporabljam palice predvsem za sestope . Pri vzponih pa jih razstavim ,potem gre šest delov v vsak običajni nahrbtnik .Pokrov nahrbtnika pa pokrije še kakšen del ,ki slučajno kuka iz nahrbtnika. Malo dela ,ampak se splača.

Pozdrav Davorin


Matej Kucler,

Piše samo o opremi, o ostalem pa nič, kar je še najbolj pomembno. Psihofizična pripravljenost, izkušnje, poznavanje terena, znanje, ITD Marsikje so plezalne zavarovane poti prekinjene, kar pomeni prosto lažje plezanje.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti