Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zlati cepin 2017

Rusom za Thalay Sagar (IN) in Britancema za vzpon v JV steni Nyainquentangla (Tibet/CN), za življenjsko delo pa legendi ameriškega alpinizma Jeffu Lowu

Sredi aprila so v Grenoblu, glavnem mestu francoske pokrajine Dauphiné, razglasili letošnje prejemnike zlatih cepinov - Piolet d'Or.

Zlati cepin je alpinistična nagrada, ki jo podeljujejo od leta 1992 in velja za najprestižnejšo alpinistično priznanje. Nagrada se podeljuje za najodmevnejše alpinistične dosežke preteklega leta.

Na prireditvi 25. zlatih cepinov, ki je bila od 11. do 15. aprila, je mednarodna komisija izbrala dva naboljša vzpona preteklega leta:

• Paula Ramsdena in Nicka Bullocka v jugovzhodni steni Nyainqentangla (7046 m),
• Dmitrya Golovchenka, Dmitrya Grigorieva in Sergeya Nilova v severni steni Thalay Sagarja (6904 m).

Zlati cepin za življenjsko delo je dobil ameriški alpinist Jeff Lowe. Lowe je legenda svetovnega alpinizma, ki je pustil svoje sledi širom sveta, še najbolj pa v stenah Severne Amerike, Alp in Himalaje. Poleg drznih prvenstvenih smeri v strmih stenah na alpski način in menda več kot tisoč prvenstvenih vzponov je bil pionir drytoolinga. Med drugim je prvi preplezal legendarno smer Octopussy (prvo smer z oceno M8) pri Vailu v Koloradu, najbolj pa je odmeval prav njegov solo vzpon v severni steni Eigerja, kjer je pozimi leta 1991 preplezal pravo diretisimo, ki jo je imenoval Metanoia. Za vzpon je Lowe takrat potreboval devet dni. Deset let pozneje je zbolel in je danes priklenjen na invalidski voziček. O njegovi izjemni življenjski zgodbi, kjer »glavno vlogo igra« prav vzpon v Eigerju, so posneli tudi film (Metanoia - preobrazba Jeffa Lowa), ki je zmagal na 9. festivalu gorniškega filma.

Posebno sta bila omenjena še vzpona korejske naveze Cho Seok-mun, Kim Chang-ho in Park Joung-yong na Gangapurno po južni steni in prečenje skupine Cerro Torre v enem dnevu, ki sta ga februarja minulega leta izpeljala Colin Haley in Alex Honnold.

Viri: Friko.si | UKclimbing | RockAndIce | ...

* * * 

PZS: Zgodovino zlatega cepina so vidno zaznamovali slovenski alpinisti, ki so bili v 25 letih podeljevanja najvišjega alpinističnega priznanja nagrajeni kar sedemkrat.
Prvega sta leta 1992 prejela Marko Prezelj in Andrej Štremfelj za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m).
Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v severozahodni steni Ama Dablama (6812 m).
Leta 2007 je nagrado zlati cepin že drugič prejel Marko Prezelj, ki je z Borisom Lorenčičem preplezal novo smer v stebru Čomolharija (7326 m); istega leta je zlati cepin po mnenju občinstva prejel še Pavle Kozjek za prvenstveni solo vzpon na Čo Oju (8201 m) in objavo fotografije poboja tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La.
Leta 2012 sta zlati cepin za smer Sanjači zlatih jam v K7 West (6858 m) v Pakistanu prejela Luka Stražar in Nejc Marčič.
Leta 2015 so za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (6657 m) v indijski Himalaji zlati cepin prejeli Aleš Česen, Luka Lindič in Marko Prezelj.
Leta 2016 pa za prvenstveni vzpon v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173) v Indiji Urban Novak in Marko Prezelj, ki sta vzpon opravila s Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem.

pioletsor.net: 2017 Programme

pioletsor.netThe Lifetime Achievement Award

Catherine Destivelle: prebere pismo Jeff Lowe

Nyainqentangla Sout East (7046 m, Tibet)

Thalay Sagar (6904 m, Indija)

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti