Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skupščina soglasna

Ajdovščina, 22. april: Delegati planinskih društev so izvolili stalno volilno komisijo in soglasno podprli odločitev za zamenjavo poslovnih prostorov PZS  Dn  PN


Slovenska planinska organizacija
(PZS in včlanjena društva) se je od leta 1893 do danes na temelju prostovoljstva razvila v eno najbolj množičnih in vsebinsko najbogatejših nevladnih organizacij v Sloveniji in vse do danes ohranila svoje osnovno poslanstvo – organiziranje različnih aktivnosti v gorskem svetu, strokovno usposabljanje planinskih kadrov, skrb za planinske poti in planinske koče, za varovanje gorske narave, varnost v gorah, planinsko kulturo in članstvo. Planinska zveza Slovenije je v svoje članstvo leta 2016 sprejela tri nova društva: Plezalni klub Idrija, Planinsko društvo Pijava Gorica in Češko-slovensko planinsko društvo iz Prage, tako da pod okriljem PZS trenutno deluje 287 društev z več kot 55 tisoč člani različnih starostnih skupin.
"Vesel sem in ponosen, da smo uspeli obuditi slovensko-češko planinsko sodelovanje, ki ima 120-letne korenine, ko je bila v Pragi ustanovljena češka podružnica Slovenskega planinskega društva, s pridružitvijo Planinski zvezi Slovenije pa je zgodovinska povezanost dobila nov pomen," je poudaril predsednik Planinske zveze Češke Jan Bloudek.  

Na redni letni skupščini PZS v Ajdovščini se je zbralo 127 delegatov, sklepčnost je bila 44-odstotna. Delegati planinskih društev so poleg poročila organov PZS za leto 2016 ter okvirnega vsebinskega in finančnega programa dela PZS za leto 2018 potrdili tudi prodajo poslovnih prostorov PZS na Dvorakovi v Ljubljani in prenos nepremičnega premoženja na Golteh s PZS na Gorsko reševalno službo postaja Celje.
Poleg tega so izvolili volilno komisijo PZS za mandatno obdobje 2017–2021, ki jo sestavljajo člani Antonija Valenčič (PD Postojna), Ivan Resnik (PD Kamnik) in Drago Horjak (RPD Dolga pot Dravograd) ter namestniki članov Franc Kocbek (PD Miklavž), Andrej Schwarzmann (PD Srednja vas v Bohinju) in Vinko Poličnik (PD Bajtar).

"Današnja skupščina Planinske zveze Slovenije je z visoko sklepčnostjo predstavnikov iz vse Slovenije soglasno sprejela vse predlagane sklepe, kar je zame kot predsednika potrditev, da s celotno ekipo, torej s predsedstvom, upravnim odborom in strokovno službo, delamo v pravo smer, in verjamem, da bomo tudi v prihodnje. Poleg tega je bila sprejeta tudi pomembna odločitev o začetku selitve sedeža PZS na novo lokacijo, kar bo velika sprememba za celotno organizacijo," je misli strnil predsednik PZS Bojan Rotovnik, ki se je za pomoč pri izvedbi skupščine zahvalil PD Ajdovščina.

Gostitelji, PD Ajdovščina, so poskrbeli za planinsko obarvan kulturni uvod v skupščino in pogostitev. Z glasbo so se predstavili priznani solo pevec Marko Kete ob klavirski spremljavi Mete Črv ter harmonikarski duo Jan in Žan, z gledališkim odlomkom iz igre Dobra stara šola pa Društvo gospodinj z dramsko skupino Planina pri Ajdovščini.
Planincem iz vse Slovenije je dobrodošlico zaželel župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki je kot poslanstvo planinstva na piedestal postavil vzgojo za življenje. Pod Čavnom, ki je za Primorce kot odsev Triglava, jih je nagovoril predsednik domačega planinskega društva Cvetko Ušaj, pozdravili so jih tudi gostje: podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez Janez Sodržnik, častni generalni konzul Nepala v Sloveniji Aswin Shrestha in majorka Denis Štemberger iz Slovenske vojske.

Pred skupščino je med društvenimi delavci veliko zanimanja požela delavnica o izvedbenih aktivnostih Zakona o planinskih poteh, ob koncu pa je podpredsednik PZS Tone Jesenko predstavil izhodišča za razpravo o članarini v naslednjem triletnem obdobju in zbrane povabil na Dan slovenskih planinskih doživetij 2017, ki s pestrim programom za planince vseh generacij, turne kolesarje in druge ljubitelje narave 17. junija vabi na Dom pod Storžičem. Planinci so si z zanimanjem ogledali tudi razstavi MDO PD Posočja in MDO PD Ljubljane.

Vir: PZS.si 
Besedilo in fotografije Manca Čujež


 

22.04.2017
Skupščina PZS 2017 soglasna v Ajdovščini


G-L, 25.03.17: Skupščina - predlog dnevnega reda

Predsedniki na novo sprejetih društev v PZS z generalnim sekretarjem PZS Matejem Plankom in predsednikom PZS Bojanom Rotovnikom (foto Manca Čujež)


Primorske novice, 26.04.2017: Planinci v Vipavski dolini

Dnevnik, 26.04.2017: Planinska družina se veča

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti