Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zadnji vlak

ŠAO: V sredo se razveselim klica. Kot običajno Jan sprašuje, kakšni so načrti za prihajajoči vikend.

Ob telefonskem pogovoru letijo ideje kam in kako. Dogovoriva se, da se slišiva v petek ter dorečeva kam greva. Odločitev pade po preverjanju vremenskih razmer in informiranju z več prijatelji. Odločiva se za odhod v Vzhodno grapo v Ojstrici z izhodiščem na Škarje.

Kreneva zgodaj, da bi ujela se prave razmere. Kljub nekaterim nevšečnostim prispeva v Logarsko dolino že precej pozno. Na parkirišču se odločava ali vzameva opremo zraven ali narediva pristop na Ojstrico. Kljub obotavljanju se odločiva, da vzameva stvari zraven in bova videla kakšne razmere naju bojo pričakale na vstopu.

 

Bolj kot se dvigujeva večja je inverzija toplejše temperature. Pri Klemenči jami še vedno ni znaka o snegu. Nadaljujeva svojo pot ter upava na najbolje, saj nama celo smer zakrivajo oblaki, kot samo Ojstrico. Na razpotju za Škarje ter Kopinškovo pot začneva gazit v sneg, ki je bil že precej južen. Vendar sva prepričanja da bo višje bolje. Iz koraka v korak se razmere začnejo izboljševati in že sva pri vstopu v najino grapo. Prvi del grape je že kopen, kar sva nekako pričakovala. Počasi se nama oblaki odmaknejo in zagledava prvi del najine grape. Hitro se pripraviva, razdeliva opremo in se poženeva v pri raztežaj. Sam skok ni bil tako zahteven, kot je bil naložen ter moker. Počasi ga preplezam in vstopim v grapo, ki je ponudila še za odtenek boljše razmere kot so bile nižje.

Nadaljujeva skupaj, saj je sneg kompakten in je pravi užitek. Za ovinku naju pričaka še en skok, spet razpleteva vrv in se naveževa. Tudi ta skok nama ponudi lepo praskanje po skalah z derezami, vendar ne predstavi takšnega problema kot skok nižje. Ko zlezeva iz roba skale se nama odpre pogled proti najini prečki ter amfitatru. V prečki nadaljujeva navezana, saj je bila že na pol kopna. Proti amfitetru naletiva na razmere, ki sva jih pričakovala. Preostala pot do vrha pa nama je predstavljala popoln užitek.

Za popoln zaključek se napotiva čez Škarje na Klemenčo kočo na joto ter zaslužen pir.

Julijan Ezgeta ter Jan Škorjanc   

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti