Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ni se vam treba bati.

GRS Kamnik: Ko boste potrebovali pomoč, lahko računate na nas

Občni zbor Društva GRS Kamnik, ki je bil v četrtek, 30. marca, v prostorih nad kavarno Veronika v Kamniku - veliko število intervencij, burno leto 2016, vprašanje prostorske problematike ...

Poleg 38 članov društva so na zboru bili prisotni podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi, podpredsednik GRZS Slavko Rožič, predstavnica Policije Kamnik Alenka Markovec, predstavnik PGD Kamnik Samo Resnik, predsednik PD Mengeš in gorski reševalec Miro Šušteršič, Marjan Jeraj, predsednik KGT Papež Dušan Papež, predsednik PD Kamnik Ivan Resnik in Vinko Poličnik.

Društvo gorska reševalna služba Kamnik je prostovoljno, samostojno, nepridobitno in nepolitično združenje fizičnih oseb, ki že 95 let organizirano in uspešno pomaga vsem, ki v gorah in težko dostopnem terenu potrebujejo pomoč. Člani prostovoljno in nesebično opravljamo dejavnost reševanja v gorah kot javno službo in smo vključeni v sistem zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji. Večino dela opravimo v občini Kamnik, v celoti pa pokrivamo tudi območje občin Domžale, Komenda, Mengeš, Moravče, Lukovica in Trzin.

Smo pomemben člen zaščite in reševanja v občini, s katero dobro sodelujemo, ves čas pa smo aktivni tudi na preventivnem področju. Žal nam zadnjih 20 let, odkar smo v dobro ponesrečencev, z namenom izboljšati odzivni čas, zapustili svoje prostore na Šutni, ogromno časa in energije, ki bi jo sicer usmerili v osnovne dejavnosti, jemlje reševanje prostorskih težav. Bojimo se, da bo brez ustreznega ukrepanja občine in države, prišlo do nepredvidenih posledic, žal, na škodo tistih, ki bodo našo pomoč potrebovali in teh je iz leta v leto več.

Število članov 58
gorski reševalci - častni člani 8,
gorski reševalci 41,
pripravniki 6,
izredni člani 2.

Franc Miš, predsednik društva GRS Kamnik je povzel naslednje misli: Lansko leto smo sprejeli med člane tri pripravnike, ki so se uspešno vključili v delo društva, žal pa nas je v začetku leta zapustil naš častni član Pavle Šimenc.

V letu 2016 smo zabeležili 36 intervencij, 27 reševalnih in 9 iskalnih, kar nas uvršča na 5-to mesto po obremenjenosti med 17 društvi GRS v Sloveniji. Opravili smo 2.151 ur reševalnega dela, v intervencijah je sodelovalo 343 reševalcev. V primerjavi z letom prej, se nam je število reševalnih ur povečalo skoraj za 2 krat. S helikopterjem smo izvedli samo 8 intervencij, kar pomeni, da so bile ostale večinoma izvedene v slabem vremenu, ko helikopter ni mogel pomagati. Pohvalno, predvsem pa v dobro ponesrečencev je, da je bil zdravnik prisoten na 20-tih intervencijah, torej v 16, ki so bile izvedene na klasičen način. Smo na prvem mestu v Sloveniji po pristnosti zdravnika na klasičnih intervencijah in močno presegamo povprečje.

Na začetku leta smo bili soočeni z zahtevno iskalno intervencijo na širnem območju Menine planine. Glede na informacije, s katerimi smo razpolagali, smo iskali dobesedno šivanko v senu, vendar smo maja v drugem poizkusu, po skrbno pripravljeni in načrtovani intervenciji in z odličnim sodelovanjem s policijsko postajo Kamnik, CZ Kamnik in z reševalci sosednjih društev, pogrešano osebo našli. Žal mrtvo.

Zelo zahtevne iskalne intervencije smo imeli še trikrat. Dvakrat v zimskih razmerah, ko smo iz ledenih objemov Brane in Kranjskega dedca rešili štiri planince, tretjič, ko smo v razbesneli nevihti z gromom, bliski in udari strel iz takrat peklenskih razmer na Skuti, rešili dva plezalca.

Kot vsako leto smo imeli veliko dela tudi na širšem območju Velike planine, kjer smo med drugim januarja, ko je zaradi vetra obstala nihalka, reševali za cel avtobus turistov, aprila pa v zametu obtičale Arabce.

Posebno je leto zaznamovala fizično in psihično izjemno težka, zahtevna ter nevarna intervencija na Srebrnem sedlu, ko se je prvič v zgodovini reševanja v naših gorah zgodil dokazan uboj. V nas je pustila globok pečat, pokazala nekatere pomanjkljivosti v sistemu, pokazalo pa se je tudi, iz kakšnega testa smo reševalci, pa ne samo v Kamniku, temveč širom po Sloveniji, kar je pomembno vedeti.

Skupaj smo reševali 37 ponesrečenih oziroma izgubljenih. Žal smo pogrebni službi predali 5 mrtvih, nam je pa v uteho, da nobena nesreča s smrtnim izidom ni bila posledica neposrednega planinskega udejstvovanja, kar kaže na to, da naša prizadevanja na preventivnem področju rojevajo sadove.

In še, kar je zelo pomembno in kaže na našo vrhunsko usposobljenost ter predanost h kolektivnemu sodelovanju - vse intervencije smo opravili varno in uspešno.

Podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi, se je zahvalil za vso opravljeno delo in plemenita dejanja, ne samo akcije ampak tudi za vso preventivno delo, ki je pogoj za varnejše obiskovanje gora. Hvala tudi za tiste akcije, kjer je potrebno posredovati v samem mestu Kamnik. Pohvalil je sodelovanje z gasilci, kar nekaj akcij je bilo skupnih. Izpostavil je težko nalogo GRS Kamnik za pridobitev novih prostorov in okaral ostale župane, ki se nikoli ne udeležijo občnega zbora GRS Kamnik in niti ne sodelujejo pri samih aktivnostih GRS Kamnik. Zaželel je srečo in predvsem, da se vsakič varno vrnemo domov.

Slavko Rožič, podpredsednik GRZS je pozdravil prisotne v imenu GRZS in opravičil predsednika GRZS Igorja Potočnika, ki je na drugem občnem zboru. Pojasnil delo GRZS, upad sredstev in vedno več dela.
Pohvalil je dobro organizacijo društva GRS Kamnik, dobro sodelovanje z alpinističnimi odseki, kar je bistvo gorskega reševanja. Zaželel je čim več druženja in skupnih tur in čim manj dela.

Ivan Resnik, predsednik PD Kamnik je izrekel iskrene čestitke za dobro delo, strokovnost, požvrtovalnost ... Enostavno - dobri ste. »V kamniškem koncu je ogromno planincev in dober občutek je, da imamo dobro gorsko reševalno službo«.

Vinko Poličnik je zbor pozdravil v imenu PD Bajtar in se zahvalil za plemenito poslanstvo, ki ga opravljamo. Čim manj akcij in čim več lepih trenutkov v gorah.

Samo Resnik, predstavnik PGD Kamnik je povedal in prosil, če bi lahko v jesenskem času naredili kakšno skupno vajo in pohvalil delo GRS Kamnik.

Predsednik PD Mengeš Miro Šušteršič je pozdravil zbor in izrazil veselje, ker je Boštjan Borštnar opravil izpit za reševalca in pomladil ekipo »mengšanov«.

Cene Griljc se je v imenu »sivolasih« mož zahvalil vodstvu GRS Kamnik. Ljudje smo zelo nagnjeni k »jamranju« in kritiziranju, pohvala pa gre težko z jezika. Vodstvo GRS Kamnik opravlja svoje delo z veliko odgovornostjo in zasluži iskreno zahvalo. Obseg dela se povečuje, odgovornost je zmeraj večja in vse to početi kot prostovoljci, žrtvovati svoj čas, ni zanemarljivo.

Kot vedno smo bili člani tudi v preteklem letu močno vpeti v delo lokalnega okolja. Tradicionalno dobro sodelujemo z Občino Kamnik in Civilno zaščito Občine Kamnik, Policijsko postajo Kamnik, Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik, gasilskimi društvi iz občine Kamnik, družbo Velika planina, planinskimi in ostalimi društvi, še zlasti s Planinskim društvom Kamnik in Alpinističnim odsekom planinskega društva Kamnik.

Posebej je potrebno omeniti trud in prizadevanja vodstva društva za pridobitev novih prostorov. Opravljenih je bilo veliko sestankov z županom in podžupanom Občine Kamnik, ki nas pri naših prizadevanjih podpirata in nam pomagata. Pridobili smo idejne projekte za gradnjo na obljubljeni občinski parceli. Žal konkretne rešitve problema še ne poznamo, konec leta 2018, ko nam poteče najemna pogodba in se bomo znašli na cesti, pa se neizprosno bliža. Seveda pri tem projektu naša požrtvovalnost, srčnost in pogum niso dovolj. Pri njem je žal v ospredju denar. Denar, s katerim se danes vse meri, mi pa ga imamo komaj za redno delovanje.

Delo, ki ga opravljamo, opravljamo brezplačno. To se ne da meriti z denarjem, kajti življenja, ki jih rešujemo in veliko smo jih rešili, so neprecenljiva. Ostaja nam samo upanje, da bodo za to pristojni in odgovorni še pravočasno odreagirali, sicer bo škoda ogromna - neprecenljiva. Če problem ne bo rešen, se lahko zgodi, da bo zaradi tega pomoč do ponesrečenih prišla kasneje kot bi lahko in ti bodo občutili to škodo - lahko jo bom jaz, lahko kdorkoli izmed nas, lahko kdo, ki meri in odloča z denarjem.

Kako se bodo dogodki razpletli, ne vemo, vemo pa in zagotavljamo, da bomo kamniški gorski reševalci še naprej po najboljših močeh pomagali in reševali ponesrečene v gorah nad Kamnikom, vendar brez primernih prostorov reševanje ne bo optimalno in škoda bo lahko ogromna - neprecenljiva.

Tudi z letošnjega zbora sporočamo vsem obiskovalcem gora nad Kamnikom: »Ni se vam treba bati. Ko boste potrebovali pomoč, lahko računate na nas«.

Zahvala vsem, ki sodelujete z nami in nas pri našem delu podpirate, predvsem pa vam, reševalke in reševalci, od starejših, ki v pravem trenutku povlečete zavoro, do najmlajših, ki nas nadobudno priganjate. Vse zapisano je rezultat vašega dela. Hvala.

Besedilo: Franc Miš
Fotografije: Matjaž Šerkezi

  18.04.2017
Ni se vam treba bati. Ko boste potrebovali pomoč, lahko računate na nas

Celotno poročilo
o delu Društva GRS Kamnik za leto 2016 (PDF 222 Kb)


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti