Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Davo

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... Karničar gre na neizprosni K2

Davo Karničar, svetovna legenda alpinističnega smučanja, se odpravlja na smuko z druge najvišje gore sveta.

Prvi na svetu je v enem zamahu presmučal z vrha najvišje gore sveta, drvel je z najvišjih vrhov vseh sedmih celin, zadnjih ducat let pa se pripravlja na K2.
Že sam vzpon na 8611 metrov visoki K2 je skrajni izziv, še nihče pa ni smučal z njegovega vrha. Karničar bo poskusil letos poleti. Skupaj z alpinistom Borisom Repnikom, zdravnikom Nejcem Korinčičem in novinarjem Davidom Stropnikom bo 14. junija odpotoval proti Karakorumu, kjer se jim bodo pridružili še štirje izkušeni pakistanski gorniki.

Vzpon in smučarski spust

Od baznega tabora na ledeniku Concordia (5120 metrov nadmorske višine) do vrha K2 je 3500 višinskih metrov plezanja. Karničarjeva odprava se bo vzpenjala po Česnovi smeri (v južni steni jo je prvenstveno splezal Tomo Česen avgusta 1986). »Do tretjega višinskega tabora oziroma do višine med 7200 in 7400 metri bomo smer klasično opremili s fiksnimi vrvmi, da se bomo dobro aklimatizirali in da mi vzpenjanje do te višine ne bo jemalo veliko energije med pripravami za odhod na vrh. Počakati bom moral stabilno vremensko luknjo in se potem hitro odzvati, saj bo do vrha še več kot tisoč metrov oziroma v idealnih razmerah dan in pol plezanja,« pojasnjuje Davo Karničar.

Želi si, da bi smučarski spust z vrha gore do baznega tabora opravil v štirih urah. Do območja med tretjim in drugim višinskim taborom bo smučal po isti smeri, kot se bo vzpenjal, spodnjo tretjino do baznega tabora pa bo moral smučati drugje, saj je Česnova smer prestrma. »Pri vzponu po Česnovi smeri bom opazoval, kje se bom v tem delu gore lahko peljal navzdol,« pravi.

Zadnje priprave

Uporabe dodatnega kisika za K2 Karničar, ki bo jeseni dopolnil 55 let, ne načrtuje. Pravi, da se kondicijsko in psihično dobro počuti, pridobiti namerava le še kakšen kilogram telesne teže. »Počutim se zelo močnega, čeprav ni nikoli dovolj, ko gre za goro, kot je K2. Z leti se tudi malo spremenimo, v hribih je treba prebiti še več ur za pridobitev enake spretnosti, poguma in občutkov, da te prirojen strah ne bi hromil med plezanjem in smučanjem,« pravi Davo Karničar, ki se je včeraj odpravil z bratom, sinom in prijatelji na Kavkaz, na smučanje z Elbrusa, zadnje priprave pred odhodom v Pakistan.

Zelo je vesel inovativnih Elanovih zložljivih turnih smuči, pravi, da omogočajo pri vzpenjanju bistveno več varnosti in mobilnosti. »Smučanje z njimi je odlično, imajo bistveno bolj konkreten stik s podlago, predvsem na trdih terenih, kakršne tudi pričakujem na K2. Njihovo nekoliko večjo težo bom kompenziral z lažjimi Slatnarjevimi turnimi vezmi, ki so sicer še v fazi razvoja, vendar so za moje potrebe že več kot dovolj dobre,« pravi Jezerjan.

Še vedno ima skrbi z denarjem za odpravo, kot ekstremist, ki združuje dva najbolj slovenska športa, planinstvo in smučanje, vabi, da se njegovemu projektu pridruži še kateri od sponzorjev. Na K2 se je pripravljal dolgo, zasluži si, da se mu še njemu samemu težko doumljiva vztrajnost poplača. »Vztrajam zato, ker iskreno verjamem, da je to mogoče narediti,« pravi.

Gorazd Suhadolnik 

19.04.2017 07:04
Davo Karničar gre na neizprosni K2

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti