Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 06.04.17

Primorski dnevnik: Prijateljstvo brez meje 2017 | Pomladanski izlet | Bobri se vračajo | 19. aprila občni zbor SPDG | Pohod Kluže-Brestovec | Dvajsetletnica Male gore | 3. pomladni pohod SK Devin

Prijateljstvo brez meje 2017

Pohod po krajih prve svetovne vojne, kjer so se na bregovih Soče in kraških gričih bile nesmiselne bitke za nadvlado, kjer so vojaki množično umirali pod granatami in strupenimi plini, kjer je bil poudarek vedno na herojstvu in nikdar na človečnosti: organizatorji so izbrali res prhnemo pot za 12 sreča nje »Prijateljstvo brez meje«, saj so z njo obeležili popolnoma nasprotna gesla in ideale. V znamenju prijateljstva se vsako leto srečujejo planinci, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu in pripadajo štirim različnim klubom. To so Planinska skupina KPD Bazovica z Reke, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice, Slovensko planinsko društvo Trst in Planinski odsek SD Sloga - SK Devin.

V nedeljo se je približno osemdeset udeležencev sestalo v Gabrjah na Goriškem. Po uvodnih pozdravih je domačin Bernard Florenin glavnino spremil po gozdovih in tratah doberdobskega Krasa do jarkov in galerij soške fronte. Manjša skupina pa se je z avtobusom povzpela na Debelo Grižo. Pohodniška skupina se je najprej ustavila pri kavernah na Brestovcu, ki so jih v živem kamnu izkopali italijanski vojaki in ki so bile ob stoletnici prve svetovne vojne lepo urejene in spremenjene v odprt muzej. Pohodniki so se nato preko Cotičev podali do Debele Griže, ki je bila priča šestim spopadom med italijansko in avstro- ogrsko vojsko. Razgled se tu razprostira od morja na eni do Vipavske doline in Gorice na drugi strani Bolj utrujeni izletniki so se v Gabrje vrnili z avtobusom. Neumorni planinci pa so pot nadaljevati do Vrha, kjer jih je čakala zelo prijetim nagrada. V prostrani kleti vinogradnice Nataše Černič so namreč lahko pokušati izvrstna vina Gruda Rubije. Marsikateri si je nahrbtnik otežil s steklenicami vitovske in terana, s katerimi je srečno prehodil preostalo pot nazaj do Gabrji V Pavletičevi dvorani tamkajšnjega Kulturnega društva Skala je pohodnike čakalo zasluženo kosilo, ki so ga pripravili prizadevni Člani domačega društva. (is)

Pomladanski izlet

Ne obremenjujoča tura na velikonočni ponedeljek, ko se narava počasi prebuja, je stalnica v programu izletov SPDT. Tako se bomo v ponedeljek, 17.
aprila, z avtobusom podati do Kobarida. Od tod se bomo skupno s člani PD Tolmin podali po zanimivi pešpoti, ki združuje zgodovinske, arheološke in naravne znamenitosti v okolici Kobarida. Tura je primerna za vsakega pohodnika, predvidene so približno štiri ure hoje. Nujna planinska oprema in pohodniške palice. Odhod avtobusa ob 7. uri iz Trsta, Trg Oberdan, oziroma ob 7.20 s trga v Sesljanu. Vpisovanje samo do sobote, 8. aprila, za vpis in informacije pokličite na tel št 040413025.

Bobri se vračajo na Tirolsko

Dnevnik Dolomiten je pred kratkim objavil zanimivo in obenem spodbudno vest. Po skoraj 200 letih so na Tirolskem spet ugotoviti prisotnost bobrov. Sledove (stopinje) teh glodavcev, ki živijo ob in v rekah so opazili blizu Nikolsdorfa v vzhodnem delu dežele. Bobre so na severnem Tirolskem iztrebiti sredi 19. stoletja, od leta 1990 pa se je, kot zgleda uspešno, začel poskus ponovne naselitve.

V sredo, 19. aprila, občni zbor SPDG

Redni letni občni zbor Slovenskega planinskega društva v Gorici bo v sredo, 19. aprila ob 20.30. Skupščina bo v mali dvorani Kulturnega doma. Na dnevnem redu je odobritev finančnega poročila za leto 2016 in finančnega načrta za tekoče leto. Govor bo tudi o organizaciji dejavnosti v društvu, zlasti kar zadeva smučanje.

Pohod Kluže-Brestovec

Priprave na večdnevni pohod od Kluž do Brestovca in zlasti na glavni dogodek, ki bo v nedeljo, 7. maja, potekajo pospešeno. Pohod se uvršča v niz pobud goriških planincev, pod geslom Sabotinske družne poti, ki so se pričele ob odpravi mejnih ovir in omejitev ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Stota obletnica prve svetovne vojne, ki je prav v naših krajih povzročila na sto tisoče mrtvih in ranjenih, množico beguncev in veliko gorja in trpljenja, je dodatni razlog za pobudo, z bogatim programom. V" pripravi je štiridnevni pohod po sledovih Soške fronte od trdnjave Kluže do Vrha, člani fotografskega kluba Skupina 75 postavljajo zanimivo fotografsko razstavo (v jarku pod Brestovcom), pripravlja se zanimiv pevski nastop zborov. Organizatorji pričakujejo največ udeležencev v nedeljo, 7. maja, ko bodo v približno osmih urah prehoditi pot iz Števerjana do Vrha. Vabijo seveda k udeležbi na pohodu od četrtka do sobote, od Kluž do Števerjana. Pohodniki se lahko odločijo tudi za udeležbo na posameznih odsekih. Zaradi rezervacije prenočišča je obvezna prijava do 25. tm. (tel. 0481/884226 Silvan).

Dvajsetletnica Male gore

Planinska skupina Kamnje, ki deluje v sklopu PD Ajdovščina že dve desetletji vlaga v širitev in utrjevanje planinstva po Čavnom. V tem času so zgraditi planinsko kočo na Mati gori, močno si prizadevajo za ohranjanje ljudskega izročila v kraju in predvsem dejavnosti, ki so vezane na košnjo in spravilo sena. Vsoboto 8. t. m. ob 19. uri pripravljajo v prostorih nekdanje šole v Kamnjem druženje ob 20-letnici pohodov na Malo goro, obenem pa vabijo na tradicionalno planinsko druženje na velikonočni ponedeljek. Seveda pri planinski postojanki pod Čavnom, na nadmorski višini dobrih 1000 metrov.

3. pomladni pohod SK Devin

Planinski odsek SK Devin vabi v nedeljo, 9. aprila, na pomladni pohod po stezi Mirka Škabarja (10 km) iz Praprota v Repen. Prijave zbirajo v Praprotu izpred avtobusne postaje na dan pohoda od 8.30 do 10.00 (startnina 2 evru). Lahko turo po kraških gričih vzdolž slovensko-italijanske meje z majhno višinsko razliko 180 m) prehodimo približno v 4 urah.

 06.04.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti