Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srčni ljudje

Infocenter Triglavska roža Bled vabi na sredin večer - odportje razstave in predavanje predsednika GRZS Igorja Potočnika GRZS Dnevnik

Gorska reševalna služba letos obeležuje že stoletje in pet let dolgo pot. Če malo stopimo iz formalnih okvirjev zapisnikov sej in občnih zborov, pa se je ta pot začela že mnogo prej - takrat, ko je prvi kmet tekel reševat sovaščana v plazu, ko je prvi pastir priskočil na pomoč obnemoglemu turistu v skalah.

Ko se je z leti z večjim obiskom gora večalo tudi število nesreč, ki so bile nekdaj redke, se je vedno bolj izražala potreba po ustanovitvi organizacije, ki bo usposobljena in vsak čas pripravljena na reševanje v gorah. Prva takšna je bila ustanovljena v Švici leta 1884, naša, slovenska, pa je šesta najstarejša na svetu.

Sama organiziranost gorske reševalne službe se je v sto in več letih spreminjala. Do leta 2006 je delovala v okviru Slovenskega planinskega društva oz. po drugi svetovni vojni Planinske zveze Slovenije, od leta 2006 pa je samostojna organizacija: Gorska reševalna zveza Slovenije. Od začetnih preprostih, pogosto doma izdelanih pripomočkov pa se je spreminjala, razvijala in izpopolnjevala tudi oprema reševalcev, enako tudi usposabljanja in obnavljanja znanja, čemur namenjajo veliko pozornost vse od leta 1933, ko je bil organiziran prvi tečaj iz tehnike gorskega reševanja.

Še veliko več pa izveste na predavanju predsednika Gorske reševalne zveze Slovenije Igorja Potočnika in ob ogledu razstave.
Razstava bo na ogled do 22. maja 2017.

 


  GRZS, 14.04.2017: Srčni ljudje
  sto pet let organiziranega slovenskega gorskega reševanja


Dnevnik, 17.04.2017

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti