Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Srčni ljudje


  GRZS, 14.04.2017: Srčni ljudje
  sto pet let organiziranega slovenskega gorskega reševanja


Dnevnik, 17.04.2017

torek, 18. april 2017, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 527

Infocenter Triglavska roža Bled vabi na sredin večer - odportje razstave in predavanje predsednika GRZS Igorja Potočnika GRZS Dnevnik

Gorska reševalna služba letos obeležuje že stoletje in pet let dolgo pot. Če malo stopimo iz formalnih okvirjev zapisnikov sej in občnih zborov, pa se je ta pot začela že mnogo prej - takrat, ko je prvi kmet tekel reševat sovaščana v plazu, ko je prvi pastir priskočil na pomoč obnemoglemu turistu v skalah.

Ko se je z leti z večjim obiskom gora večalo tudi število nesreč, ki so bile nekdaj redke, se je vedno bolj izražala potreba po ustanovitvi organizacije, ki bo usposobljena in vsak čas pripravljena na reševanje v gorah. Prva takšna je bila ustanovljena v Švici leta 1884, naša, slovenska, pa je šesta najstarejša na svetu.

Sama organiziranost gorske reševalne službe se je v sto in več letih spreminjala. Do leta 2006 je delovala v okviru Slovenskega planinskega društva oz. po drugi svetovni vojni Planinske zveze Slovenije, od leta 2006 pa je samostojna organizacija: Gorska reševalna zveza Slovenije. Od začetnih preprostih, pogosto doma izdelanih pripomočkov pa se je spreminjala, razvijala in izpopolnjevala tudi oprema reševalcev, enako tudi usposabljanja in obnavljanja znanja, čemur namenjajo veliko pozornost vse od leta 1933, ko je bil organiziran prvi tečaj iz tehnike gorskega reševanja.

Še veliko več pa izveste na predavanju predsednika Gorske reševalne zveze Slovenije Igorja Potočnika in ob ogledu razstave.
Razstava bo na ogled do 22. maja 2017.

 

Oznake: TNP, ZGO
eXTReMe Tracker