Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prepleza vse ovire

Večer, Koroška - Petra Lesjak Tušek: Nepopustljivo prepleza vse ovire. Enaindvajsetletna članica slovenske paraplezalne reprezentance Tanja Glušič s Prevalj …

… se spopada s številnimi omejitvami, a kljub vsemu vselej neomajno stremi k uspehu.
Njen edini cilj je zmaga, njene ključne osebne lastnosti pa tekmovalnost, vztrajnost, požrtvovalnost, trma - torej vse značilnosti, ki so običajno predpostavke zmage. Tanja Glušič s Prevalj, 21-letna športna plezalka, članica slovenske paraplezalne reprezentance, je že morala premagati številne ovire in jih premaguje še naprej. Tako pravzaprav ob vseh spopadih ni nenavadno, da jo vselej zanima le zmaga ali vsaj medalja. Vsekakor pa je njeno glavno gonilo uspeh. Gluhoslepa športnica, ki se je preizkusila v več športih, je glavni smisel odkrila v plezanju, športu, ki se postopno, tako kot tudi ona sama, prebija do olimpijskih iger. "Plezanje mi je všeč, ker ni omenjeno na čas. Lahko plezam do cilja počasi, poleg tega pa tudi vsakič različne smeri. Tudi plavam, bolj za trening. A plavanje za razliko od plezanja pomeni vedno eno in isto gibanje v isto smer in je tudi časovno merjeno. Poleg tega me ovira, ker pri plavanju nič ne slišim," razlaga Tanja o svoji odločitvi za plezanje.
Sprva je bilo interesna dejavnost v skupini v ravenski telovadnici, nato pa vse bolj resen trening za tekme. Vedno je hotela preplezati več smeri kot drugi in običajno je bila precej neučakana, tako jo je denimo na treningih motilo, kadar je morala čakati, da je bila plezalna stena prosta in se je lahko lotila novega izziva. Tudi zato je bilo vselej priročno, da je oče Marjan v njihovi domači hiši na Prevaljah postavil plezalno steno, ki je omogočala plezanje vsem trem hčerkam - poleg Tanje še mlajši sestri Sari in Petri. Oče je Tanji po navadi tudi pomagal pri varovanju na tekmah, kjer ji je hkrati dajal napotke in informacije o oprimkih in previsih na plezalnih smereh.

Spopadanje z gluhoslepoto
Kot pripoveduje Tanjina mama Mateja Glušič, se je njuna prvorojenka rodila gluha. Tako so že pri dojenčici kmalu opažali več težav v razvoju, ki so se sčasoma le kopičile. Tanji so diagnosticirali Usherjev sindrom, ki pomeni sočasno prizadetost sluha in postopno izgubo vida. Pri štirih letih je bila prvič operirana, od takrat sliši s pomočjo polževega vsadka, elektronske naprave, operacijo so sicer zaradi težav morali še dvakrat ponoviti. Polžev vsadek pretvarja zvok v električne impulze, ki jih lahko razume - notranji del vsadka ima vgrajen v kožo nad ušesom, zunanji pa se z magnetom pritrdi nanj. Če ga odstrani, kot na primer pri spanju ali plavanju, ne sliši nič. Navajena je brati z ustnic v bolj usmerjenih in osredotočenih pogovorih, ki so zanjo pomembni. Ima namreč tudi Aspergerjev sindrom, ki povzroča težave v družbenih interakcijah in integraciji. "Sošolci so ji bili vedno pripravljeni pomagati, vedno je imela veliko pomoči, vseeno pa nikoli ni imela ravno prijateljev za druženje," razlaga Mateja Glušič. Pripoveduje, da je Tanja še vedno najbolj navezana nanjo in običajno terja njeno bližino, kar je lahko ob vsakdanjih obveznostih in ritmu družine tudi obremenjujoče. So se pa tega navadili in sprejeli nekoliko drugačen način življenja. Pozitivno je, pravi Glušičeva, da oba z možem delata v šoli in si čas, sploh počitniški, lažje organizirajo tudi glede na Tanjine potrebe, tudi tekme tako doma kot v tujini. Najbolj družino skrbi, kako se bodo vsi skupaj, najprej pa Tanja, spopadli z nadaljnjim neizogibnim pešanjem vida. Že zdaj vidi le v ozkem pasu, torej le stvari, ki so neposredno pred njo.

Številni športni uspehi
A skušajo živeti predvsem iz obdobja v obdobje, postopno, sprejemati stvari, kot so, se prilagajati, ko je čas za nadaljnje spremembe. Za Tanjo je trenutno ključno, da se bo lahko odpravila na čim več tekem doma in v tujini. Že več let trenira in tekmuje v svetovnem pokalu za paraplezalce (v kategoriji B2 - plezalci z omejitvijo vida do največ pet odstotkov). Kot gluhoslepa športnica je s svojimi uspehi in vztrajnostjo zgled, poudarjajo v slovenski paraplezalni reprezentanci, sploh pa je bila pomemben povod za ustanovitev paraplezalne reprezentance pod taktirko trenerja in selektorja Jurija Ravnika. Krona uspehov plezalke je bilo po več zmagah v svetovnem pokalu (v Italiji in Avstriji) drugo mesto na svetovnem paraplezalnem prvenstvu v španskem Gijonu 2014. Upa, da bo v prihodnje dovolj tekmovalk in s tem tudi konkurence, da bo organiziranih dovolj tekem v njeni kategoriji. Plezanja v naravni steni ne mara kot tudi ne plavanja v morju, pravi. Natančno spremlja, kdaj in kaj se ji obeta, tudi razporedi tekem sester so ji pomembni, ne uide pa ji denimo niti nobena tekma uspešne koroške plezalke Janje Garnbret. Dobitnica prevaljskega priznanja športnice v občini v letu 2014 si želi tudi, da bi bila del paraolimpijske reprezentance v Tokiu. Tanja, Zoisova štipendistka, je uspešna tudi v šoli, trenutno študira v programu ekonomist na Višji ekonomski šoli v Slovenj Gradcu. Težava je, da se med študijem zaradi slabšanja vida vse bolj utrudi in se vse težje uči neprekinjeno dlje časa, se pa hkrati vedno lahko zanese na dober spomin.

Petra Lesjak Tušek

Fotografiji: Mateja Glušič (spodaj: Tanja Glušič in Gregor Selak, člana
paraplezalne reprezentance, ob trenerju in selektorju Juriju Ravniku)

Vecer.si 14.04.2017
Nepopustljivo prepleza vse ovire

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti