Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kolpin Babji zob

Srednji svet: Pred leti sem besedilo dopolnjeval s posnetki, v zadnjem času fotografije dopolnjujem z besedami … vedno pa gre za vtis.

V poslušanju intuicije

 
Naj gre za reko ali ne, vedno se najraje prepustim toku dogodkov. Nič vznemirljivega ni bilo v veslanju po reki navzgor, vendar sem vodo čutil z vsakim zamahom. Nagledal sem se zelenja ob vodi in zelenega odseva v njej. Tak mir, kot sem ga čutil tu spodaj, sem imel prejšnji dan zgoraj. Kakšen krasen pogled na Dol sem imel, in na otoček v Kolpi! Po vožnji s kanujem sem se zleknil na tem otočku in opazoval, kako sta sonce in skala po Kozicah risala spreminjajoče se podobe s senco.
 
   
 
Spraševanje ljudi, kako se pride do Babjega zoba, ni rodilo uspeha, a sem se že odločil, da grem. Namen je začetek, ki ga volja izpelje. Prepustil sem se gozdu in usmeril me je na desno stran kratkega, a strmega grabna. Pod prvo steno sem ujel lovsko stezico, sedaj jo verjetno uporablja divjad. Tudi nad označeno potjo proti Predgradu se je zdelo, da tod hodijo le gamsi. Pri sledenju občutkom je pri meni adrenalin nezaželen. Rinil sem po gozdu navzgor, dokler nisem začutil, da sem že mimo skalnega zoba. Sredi največje strmine v gozdu mi je pogled obrnilo nazaj in skozi vejevje sem zagledal zastavo.
 
   
 
Kadar pričakujem preveč, ne slišim tihega glasu intuicije. Nisem bil razočaran, ker nisem mogel zlesti na zob s slovensko zastavo, kajti Kozice imajo več zob. Na enega izmed njih sem zlezel in se mimo drugega prerinil na položnejši del gore. Prehod je najverjetneje ustvarila divjad. Prerivanje mimo teh stebrov sem doživljal, kot bi v zgornji del gore lezel skozi šivankino uho ... Do vrha je bilo še daleč, a le ko gre za čas. Gozd je ponujal nove in nove vtise, vrh pa za povrh še steklenico močne pijače – delež vode v njej je bil skoraj šestdesetodstoten. Juhuhu!
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Dol na Kolpi, 8. avgust 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti