Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob odprtju naval,

Primorske novice - Rok Maver: ... zdaj razvoj - Nov plezalni poligon v Kopru

Nekdanja balinarska dvorana na Bonifiki je bila med zimo veliko delovišče, saj so v njej hiteli s postavljanjem konstrukcije in nato komponent plezalnih sten. Postavitev se je zavlekla za slab mesec, tudi po nedavnem odprtju pa konstrukcijo še vedno po malem posodabljajo.

KOPER ► “Dela še trajajo. Kar je zdaj postavljeno, je osnova. Ta center bom dopolnjeval. Marsikaj se še da narediti in umestiti, vem, da je vsakemu rednemu obiskovalcu veliko do tega, da dobi nekaj novih dopolnjenih vsebin. Ali dnevno ali pa skozi razvoj objekta,” razlaga Luka Fonda, pobudnik projekta. Za drzno potezo se je odločil, potem ko je v Sežani malo zmanjkalo za zaokrožitev investicije za gradnjo zunanje plezalne stene ob stari športni dvorani, na kateri bi lahko gostili tudi tekme svetovnega pokala v športnem plezanju. V Kopru do športne infrastrukture kažejo velik posluh. “Februarja nam zaradi slabega vremena niso mogli pravočasno dostaviti plošč, zato sem slutil, da se bodo dela zavlekla. Potem je sledila verižna reakcija. Še vedno menim, da smo tako veliko stvar postavili v zelo kratkem času,” pravi Fonda, predsednik Športno plezalnega kluba Plus iz Sežane in športni direktor slovenske reprezentance. Zaradi zamika je tudi predvideni stroškovnik nekoliko višji, ocenjujejo ga na 300.000 evrov in upajo, da se bo investicija v desetih letih, za kolikor so z lastnikom, Luko Koper, podpisali najemno pogodbo, povrnila. Oprema ni poceni. Tudi ob našem obisku dvorane so vanjo še dostavljali nekatere dele opreme. Sproti bo treba zamenjevati oprimke, ki po besedah Fonde na trgu niso poceni.

Prejšnji teden so objekt po nekaj zamikih tudi uradno odprli, na ogled pa je prišlo veliko ljudi. Med 700 in 800 so jih našteli. Obisk je presenetil tudi pobudnike. “Odziv me je prijetno presenetil, saj sem pričakoval morda 300 ljudi, s plezalnih krogov, pa tudi obiskovalcev iz regije, ki jih ta šport zanima. Seveda niso vsi prišli naenkrat, ampak bilo je spodbudno,” je zadovoljen vodja objekta.

Nov plezalni poligon v Kopru bi morda lahko primerjali le s plezalnim centrom v Ljubljani, ki so ga odprli pred nekaj leti. Najbližja podobna infrastruktura pa se nahaja v avstrijskem Gradcu.

Prvi teden po otvoritvi so v dvorani in gostinskem lokalu še urejali nekatere malenkosti, ta teden pa je ves objekt že v polni operativni uporabi. Prvi obiskovalci po otvoritvi so bili tujci - skupina osmih Nemcev, pa celo iz Južne Koreje, nekaj je bilo že domačinov. Vadba za predšolske otroke stane 30 evrov. Lahko se vpišejo kar v dvorani, z njimi bo inštruktor, za odrasle je cena 50 evrov. Tisti, ki plezanje obvladajo, so lahko v steni sami sami. Postavljeni so plezalni problemi v barvah, od zelo lahkih do zelo zahtevnih. Dnevni vstop stane deset evrov, a s popustom le do konca leta.

Na kakšen tip obiskovalcev hitro rastočega športa, ki bo v Tokiu dočakal olimpijsko premiero, pa v Plezalnem centru Koper računajo? “Rad bi, da bi se plezalna kultura razvila in da ljudje dojamejo, da gre za zelo dobro funkcionalno vadbo, ki ima izjemne učinke, tako terapevtske, protistresne in socialne, na osebnostni rasti in psihičnem razvoju. To je vadba, ki ni nujno usmerjena v tekmovalni šport, lahko se samo prideš imeti lepo,” poudarja Fonda. V centru pričakuje tudi tiste, ki sicer plezajo v naravnem okolju, pa bi radi čas koristno izrabili tudi ob slabem vremenu.

ROK MAVER 

11.04.2017
Ob odprtju naval, zdaj razvoj

 


Otvoritve novega plezalnega objekta se je udeležilo veliko ljudi. Foto: Luka Fonda

Tako je najboljša slovenska plezalka Mina Markovič zaplezala v steno na otvoritvi.  Foto: Luka Fonda

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti