Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Najlepša primorska plezališča

17.04.2017
G-L:  "Kibubazin"

 


Vipavska Bela

 


Napoleonica

ponedeljek, 17. april 2017, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 937

Kibubazin: Pomlad kliče v skalo, na sonce, med martinčke, klope in zeleneča drevesa.

Torej na Primorsko! Tukaj je nekaj po našem mnenju najlepših plezališč na vseh straneh meje.

Vipavska Bela

Znano plezališče nad Vipavo ima okoli 130 smeri. Ker je skrito v soteski, je plezanje mogoče tudi v nekoliko toplejših dneh. Po Mikelejevi oceni so najzanimivejše smeri Eks (6a+/b), Vestalka (6b+) in Rdeča zloba (6c+).

Vipava

Plezališče ob vznožju Gradiške Ture ima okoli 280 smeri, lep pogled na Vipavsko dolino in zelo južno (torej toplo oz. vročo) lego. Za alpinističnih vzponov željne ponuja tudi nekaj večraztežajnih smeri, za tiste, ki so raje "priklopljeni", pa prijetno zračno ferato.

Osp in Mišja peč

Dobro znani slovenski klasiki sta prikladno blizu primorski avtocesti. Nižja stena Mišje peči (več kot 200 smeri) je vabljiva predvsem za najboljše plezalce in zahteva plezanje bolj na moč. V višji Osapski steni (260 smeri) gre za pravilno postavljanje nog in plezanje na prste, v njej pa se najdejo tudi večraztežajne smeri.

Dolge njive

Manj znano plezališče ob Soči ima več kot 50 smeri. Mikele začetnikom priporoča Prvi poljub (5b), Neč od neča (4b) in Nedružabnež (5a+). Od srednje težavnih so najlepše Rebro (5c), Črni goldon (5c+), Zaklad lepih besed (6c), Čez jamo (6a+) in Bik star (5c+/6a).
Težje smeri pa so v drugem sektorju desno od prvega, glavnega sektorja. Zanje je značilen previs v sredini, tako da je vsaka po svoje zanimiva.

Kompanj

Plezališče v hrvaški Istri, v bližini Buzeta, kjer se da v toplih dneh plezati tudi pozimi. Več kot 110 smeri težavnosti predvsem od 6a naprej. Ambrož pravi, da so lepe, zelo plezljive smeri (od 7a do 7c) v sektorju B.

Napoleonica

Čudovito plezališče v bližini Trsta je nastalo ob Napoleonski cesti, priljubljenem sprehajališču Tržačanov. Ima več kot 280 smeri, najzanimivejši sektor Torre Trieste pa je primeren tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene. Nekatere smeri so tako rekoč brez dostopa. Plezanje je mogoče vse leto, glavni adut Napoleonice pa je razgled - naravnost na morje!

Doberdob

Kraško plezališče v Italiji, blizu slovenske meje, ima okoli 50 nekoliko nižjih smeri in pogled na presihajoče jezero. Zanimive smeri po Mikelejevem izboru so med drugim Lo Spigolo (5b/b+), Yoghi (6b), Salsa (6b+) in Ali (6c+). Dve slabosti? Smeri so nekoliko krušljive, ob koncih tedna pa se lahko nabere precejšnja gneča … Ampak to je tako ali tako težava vseh primorskih plezališč, kajne?

eXTReMe Tracker