Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dva evra

Primorske novice: ... za parkiranje pod Slavnikom - V Podgorju so začeli zaračunavati parkirnino

Po najmanj 15 letih parkirišče v Podgorju pod Slavnikom ni več brezplačno. Celodnevno parkiranje ob vikendih in praznikih za avtomobile stane dva evra, pol manj za motorje in deset evrov za avtobuse. Tako so se odločili lastniki zemljišča, združeni v Agrarno skupnost Podgorje. V Obalnem planinskem društvu Koper njihovo odločitev sprejemajo, čeprav pri tem niso imeli besede.

PODGORJE ► Ukrep je začel veljati v začetku meseca. Po dveh vikendih opažajo, da ga je večina voznikov dobro sprejela, ker gre za nizke zneske. Z izkupičkom bodo parkirišče, ki že premore koš za smeti in prenosne sanitarije, dodatno uredili. “Počakati moramo le, da se nabere omembe vreden znesek," pravi Matjaž Andrejašič, član upravnega odbora Agrarne skupnosti Podgorje.

Kupček denarja bi lahko nabrali v kratkem, saj ob vikendih in praznikih tam lahko parkira tudi 100 do 200 vozil. V agrarni skupnosti pa se bojijo, da bi nekateri vozila začeli puščati po bližnjih vrtovih, njivah, poteh, dovozih. “V tem primeru bomo na pomoč poklicali občinske redarje in koprske policiste," napovedujejo s predsednikom Jožetom Korenom na čelu.

Za eno leto so pobiranje parkirnine prepustili manjšemu koprskemu podjetju, katerega imena ne želijo obelodaniti, vendar lahko enoletno pogodbo podaljšajo. Za plačljivo storitev so se odločili, ker razpolagajo z veliko podobnimi, nepozidanimi stavbnimi zemljišči, za katera morajo koprski občini letos prispevati približno 5000 evrov nadomestila. Več kot 40 članov ima namreč skupaj v lasti 1200 hektarov zemljišč, razdeljenih na približno 30 parcel, katerih glavnina je v bližini Slavnika in Kojnika.

In kaj o novem parkirnem režimu menijo v Obalnem planinskem društvu Koper, kjer vzdržujejo obe uradni poti na Slavnik, daljšo in krajšo, na vrhu pa razpolagajo s Tumovo kočo? ‘Parkirnino že povsod zaračunavajo, v Podgorju so predvideli simbolne zneske, s čimer bodo verjetno uredili parkirišče odgovarja predsednik društva Aldo Zubin,

Čeprav glede uvedbe parkirnine niso imeli besede, jo sprejemajo in se tudi sami nadejajo, da ne bi prišlo do divjega parkiranja po vasi. Potem bi raje videli, da bi nekateri pot do vrha Slavnika začeli v Prešnici ali Skadanščini.

MIRJANA ČERIN  

  10.04.2017
V Podgorju so začeli zaračunavati parkirnino
Dva evra za parkiranje pod Slavnikom

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti