Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zvitorepson v Krofički

Črnuški AO - Jurij Rous: Ireno sem povabil, če bi šla skupaj plezat. Menila sva se že dolgo


... in tako sva se zgodaj zjutraj že peljala v Logarsko dolino, kjer sem bil letos že velikokrat, vendar vedno z drugačnimi cilji.

Izbral sem smer Zvitorepson v SZ steni Krofičke, kjer še nikoli nisem plezal. Me je pa ta stena že dolgo mikala, saj je v njej veliko število navrtanih in pretežno zahtevnih smeri, sodeč po ocenah.
Končno, zgodaj zjutraj že stojiva pod smerjo. Irena me varuje, že v prvem raztežaju pa se je potrebno potruditi in zavihteti čez previs. Še dobro, da so bili vsaj dobri grifi, če so morali biti že mrzli, da so prsti kaj hitro otrpnili od mraza.
Raztežaji v nadaljevanju so bili še bolj zahtevni, vendar plezalsko lepi. Mraz naju je še nekaj časa spremljal kakor tudi otrpli prsti, vendar sva vztrajno napredovala naprej. Irena je celo poskušala plezati v vodstvu, na začetku drugega raztežaja ji je prav dobro šlo, dokler je ni v zgornjem delu zaustavila težka skalna bariera, zato sva vlogi hitro zamenjala in tako nadaljevala vse do vrha. Meni je bilo plezanje v vodstvu užitek in hkrati izziv, Ireni kot drugi v navezi pa ravno tako in sploh ne dolgčas, saj se je tudi ona morala pošteno potruditi.
Na vrhu smeri sva bila nagrajena s toplim sončkom, lepimi razgledi, S stena Ojstrica pa nama je bila kot na dlani. Menda bo v letošnjem letu tudi Zmaj osvetljen z baklami, kot je bila nedavno nazaj Herletova smer. Sestop je bil tudi zanimiv, pester, ponekod opremljen z vrvmi, v trenutnih razmerah zahteva dva oz. vsaj en spust po vrvi zaradi snega v grapah. Na koncu moram Ireno pohvaliti, da zelo dobro pleza, ima potencial, zato mi je bilo z njo plezati v užitek. Super sva se imela in vse splezala varno in ob pravem času. Na koncu pri Koči na Klemenči jami smo z oskrbnikom jedli še pečen krompir v žerjavici in okusno začinjene zrezke na žaru. Težko verjamem, da bi bil dan lahko še bolj popoln.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti