Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cesta čez prelaz

Delo - Blaž Močnik: ... Vršič večji del poletja zaprta | Trentarji zgroženi, ker država predvideva petmesečno popolno zaporo ceste v poletni sezoni. Siol

Bovec – Namesto da bi na Bovškem in Kranjskogorskem pretekli teden dorekli poletni prometni režim in avtobusno povezavo čez prelaz Vršič, so odgovorni izvedeli, da namerava država zaradi del na gorenjski strani v dveh obdobjih za ves promet zapreti povezavo.
Takšen turistični strel v koleno je za domačine seveda nesprejemljiv.

»S popolno zaporo bi zadali smrtni udarec turističnim delavcem najmanj v celotni dolini od Vršiča do Bovca. Tudi drugod po Sloveniji so se izvajale številne zahtevne naložbe, a pri tem ni bilo dolgotrajnejše popolne zapore,« je bil ogorčen bovški župan Valter Mlekuž, ko je slišal slabo napoved. Dela naj bi se začela že prihodnji ponedeljek, a se direkciji za infrastrukturo očitno ni zdelo vredno o tem obvestiti bovške lokalne skupnosti. Prvi sklop del naj bi trajal do konca junija, drugi pa od septembra do konca leta. Med turističnem vrhunecem julija in avgusta je predvidena enosmerna semaforska ureditev.

Mlekuž meni, da obnova dela ceste čez Vršič – dobrega kilometra vozišča in dveh mostov – ni zalogaj, ki ga Slovenija do zdaj še ni obnavljala. Tudi obnova mostu pri Klužah nad sotesko Koritnice je bila prav tako zahtevna, a je promet potekal enosmerno, enako je pri gradnji viadukta v kobariškem klancu. Mlekuž je predstavnika direkcije za ceste Roka Aljaža, nadzornika za redno vzdrževanje cest na severnoprimorskem območju, zaprosil za takojšnji sestanek z direkcijo in ministrstvom za infrastrukturo v Ljubljani.

Trenta je turistično pomembna

Njegov kranjskogorski kolega Jani Hrovat je pojasnjeval, da bi bilo ob sanaciji ceste mogoče urediti semaforski enosmerni režim, a da bi bilo najprej treba dobiti pozitivno mnenje Triglavskega narodnega parka in Zavoda za varstvo narave. »Za obe občini je prevoznost Vršiča nujna, saj se v zadnjih letih obisk turistov v Sloveniji zelo povečuje. Turisti pa se ne zadržijo na enem mestu, ampak potujejo po vsej Sloveniji, in Vršič je ena najbolj obiskanih točk. Država bi si naredila veliko slabe reklame, nastala pa bi bila tudi neposredna finančna škoda, če bi bila cesta zaprta. Treba je narediti vse, kar je mogoče, da bo Vršič čim bolj normalno prevozen tudi med opravljanjem del,« je bil odločen in že kakor litanijo ponovil, da bi bila v smislu trajnostnega in sonaravnega razvoja gradnja predora pod Vršičem najboljša rešitev, posledično bi lahko regulirali dostop do prelaza tudi z zaračunavanjem cestnine.

Zaprtje prelaza bi v dolini Trente gotovo povzročilo neposredno gospodarsko škodo. Samo s turističnimi posteljami zagotavlja okoli 100.000 prenočitev na leto. »Trenta že dolgo ni več marginalni turistični dejavnik, ampak predstavlja tretjino vsega turizma na Bovškem,« je opozoril direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar in dodal, da julij in avgust nista edina uspešna turistična meseca. Lani sta namreč imela prav maj in september kar 45-odstotno rast števila prenočitev v primerjavi z letom prej, kar pomeni po 10.000 prenočitev več na mesec. »Spodbudno je, da se cesta obnavlja, toda takšna politika, da se vse izve v zadnjem trenutku, ni sprejemljiva,« dodaja Humar.

Brez zapore trpi kakovost del

Direktor Zadruge Soča-Trenta Bruno Komac je navedel, da od velike noči do konca oktobra skozi dolino naštejejo 80.000 vozil. V avtobusnem prevozniku Alpetour so lani imeli za skoraj 30 odstotkov prepeljanih turistov več kot leta 2015, zato na zadovoljstvo Primorske in Gorenjske razmišljajo o podaljšanju prevozov še junija in septembra.

Rok Aljaž je vendarle miril, da direkcija še išče mnenja in da je elaborat o zapori še v izdelavi, dela, za katere je popolna zapora nujna, pa naj bi predvidoma preložili v jesen. »V nekaterih primerih je brez popolne zapore zelo težko delati, ne nazadnje pa trpi tudi kakovost izvedenih del. Pod delno zaporo se izvajanje del, če pogledamo samo primer v Dolenji Trebuši, časovno podaljša tudi s faktorjem tri. Menim, da bo moral v tem primeru prevladati razum na vse straneh. Projekt je še v začetni fazi in menim, da ga je mogoče prilagajati in usklajevati.« Uradnih pojasnil o načrtovanih delih nam direkcija ni poslala.

  05.04.2017 08:00 
Cesta čez prelaz Vršič večji del poletja zaprta


SiolNET-Samo Rugelj, 07.04.2017
Ali res želimo uničiti turizem v Trenti in Bovcu?  
Nekaj takega se obeta za letošnjo pomlad in poletje.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti