Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Inovacija

Delo - Blaž Račič: ... iz Elana nima konkurence


Zložljiva smučka za gorske vojake in turne smučarje. Razvoj ob podpori MORS. Zanimanje v tujih vojskah.

Rudno polje na Pokljuki – Slovenska vojska (SV) in begunjski Elan sta na Pokljuki in na planini Govnač predstavila novo zložljivo smučko, ki bo namenjena predvsem vojakom gornikom, pa tudi turnim smučarjem. Zložljiva smučka za zdaj nima konkurence v svetu.

V Elanu so se že leta 2008 lotili razvoja zložljive smuči, leta 2010 pa so registrirali prvi patent, ki od leta 2013 velja po skoraj vsem svetu, je povedal Vinko Avguštin, vodja razvoja smuči v Elanu. Kot pravi, so se z ministrstvom za obrambo leta 2015 dogovorili za sodelovanje in razvoj nove zložljive smuči: »Brez sodelovanja s SV sami ne bi šli v projekt«. Na začetku je bilo ogromno pomislekov, da zložljiva smuča ni smučljiva, vendar so med razvojem dobili dokaze, da je, pravi Avguštin, ki je zadovoljen, da so našli pravo kombinacijo med težo in funkcionalnostjo. Razvoj se še ni ustavil, saj testirajo še novo varovalo in sistem zapiranja raztegnjene smuče, je dodal.

V trgovine pozimi 2017/18

Ob prvem stiku na lanskem sejmu v Parizu je trg pokazal precejšnje zanimanje za zložljivo smučo, je dejal Avguštin in napovedal, da jo bodo v komercialno prodajo predvidoma ponudili v zimski sezoni 2018/19. Smučka, ki je plod akademskega dela, inovacij in idej ter sodelovanja Slovenske vojske in Elana, je na nedavnem srečanju vojaških poveljnikov v Nemčiji navdušila tudi predstavnike drugih vojsk, je povedal polkovnik SV Robert Klinar, ki pravi, da jo bodo predstavili drugim vojskam, tudi članicam Nata. Osnovna ideja je bila vojakom gornikom zagotoviti boljšo premičnost na bojišču in preživetje v najzahtevnejših razmerah. Nastal je uporaben izdelek, ki omogoča hitro premikanje, plezanje, prenos poškodovanca in vlečenje tovora, je povedal Klinar. Kot pravi, celoten komplet (smuči, vezi, palice, posebna koža za hojo navkreber, srenač) tehta manj od šest kilogramov.

Najprej za 150 vojakov

Čeprav je slovenski obrambni proračun močno podhranjen, je ministrstvu za obrambo zagotovilo 99.000 evrov za razvoj zložljive smučke. Ministrica za obrambo Andreja Katič je ob tem dejala, da tudi na ta način država podpira razvoj slovenskega gospodarstva (Elan je sicer v tuji lasti) in ustvarjanje novih delovnih mest, kar je podobno kot pri nakupu letalnikov pri slovenskem proizvajalcu. Domači letalnik je bil precej cenejši kot pri tujih ponudnikih, je dejala ministrica, ki je prepričana, da je ministrstvo denar v razvoj smuči dobro vložilo.

Po njenem gre namreč za vrhunski proizvod, ki bo ponesel ime Elana, Slovenske vojske in Slovenije po svetu. Dodala je, da bo vojska kupila te smuči, pri čemer upa, da se bodo s ponudniki srečali z za ministrstvo primerno ceno. Robert Klinar je dejal, da bodo najprej z novimi smučmi opremili 150 vojakov gorske čete.

Komplet bo stal okoli dva tisoč evrov, saj je oprema za turno smučanje običajno dražja, je povedal Boštjan Gašperšič iz Elana in dodal, da bo končna prodajna cena odvisna tudi od modela smučke. 


MMC RTVslo, 25.06.2016:
Zložljiva smučka na obrambnem sejmu v Parizu zastopala barve Slovenije

MMC RTVslo, 31.03.2017: Vojaki začeli uporabljati zložljive turne smuči; obeta se tudi civilna uporaba


Dnevnik, 01.04.2017

Gorenjski glas, 04.04.2017

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti