Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Potep po Velenjski kotlini

Srednji svet: Z vsega sveta drvijo k nam, kajti Slovenija je krasna dežela. Zakaj je ne bi raziskoval še sam?

Od Sončnega parka do sončnih jezer

 
V Sončnem parku v Velenju sem videl nekaj lepih dreves. Vrbe so klicale, vendar je njihov klic veljal vodi, ne meni. Svež piš je občasno počesal njihove dolge lase. H katerim drevesom me je najbolj vleklo? Na sredo treh brez. Sence so trepetale v travah, ko sta se sonce in veter poigravala z brezovim listjem. Se je čutila žalost v tem parku? Kot bi bil park sončni samo po imenu. Morda je bila žalost v meni. Seveda sem že zjutraj naredil majhen ovinek do Gonžarjeve peči in obiskal Jakca, kamor tekajo in se zatekajo mestni trimčkarji.
 
   
 
Obala Škalskega jezera je bila prepolna drobnih skrivnosti v obliki cvetlic, znanih le poznavalcem – ter seveda čebelam in čmrljem. Tudi ljubiteljev miru se ni manjkalo, pomembno besedo pri tem jezeru pa imajo ribiči. Ti skrbijo tudi za najlepšo pot po severni strani sosednjega, največjega jezera. In že sem odhitel proti njemu. Katero ime je pravo, Velenjsko, Družmirsko ali Plevelovo? Na vrhu travnikov in sadovnjakov mi Ivan ni postregel samo s temi imeni, ampak tudi z brizgancem iz domačega vinca.
 
   
 
Deset let je Ivan živel Kanadi, potem pa se mu je žena želela vrniti v Slovenijo. Tu je zadovoljen in žene so pametne! »Če bi v Kanadi takole pred svojo hiško pil alkohol in bi se mimo peljal policist, pade takoj kazen!« Ima enega najlepših razgledov na jezera, TEŠ pa je prevladoval na drugi strani doline. Vse je treba videti v kontekstu, zato me tiste stavbe niso motile. Povedal je, da se teren še vedno poseda, najbolj na področju Šoštanjskega jezera. Tu in tam ponoči izgine kakšno drevo … s hriba sem se vrnil na hitro. Daleč od tega, da sem se naveličal Velenjske kotline – bil je čas za dobro poznopopoldansko kosilo v ribiški koči.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Šaleška dolina, 3. avgust 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti