Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamniška

AO Kamnik - Primož Lavrič: V soboto sva z Maretom lep sončen dan izkoristila za plezanje v Koglu. Ivan Tomašić: Zimski bivak

V steni seveda nisva bila edina. Poleg naju so bile tam še štiri naveze.
V smeri, ki sva si jo izbrala midva, Kamniška, sva bila sama. V sami smeri se kar naplezaš saj ni prav veliko lažjih odstavkov. Mestoma je potrebna velika previdnost zaradi precej velikih naloženih skalnih blokov, ki čakajo na polete pod steno.

Najtežji raztežaj v smeri predstavlja strma, mestoma previsna zajeda, ki te pripelje pod streho. Tu se je potrebno zbasati na široko polico na desni strani, kar večini plezalcev predstavlja tudi najtežji del smeri. Ko si enkrat na polici, se po vseh štirih odplaziš še nekaj metrov do sidrišča. Meni osebno je bil sicer težji del spodnji del zajede, kjer te pričaka prvi detajlček. Smer ima vsa sidrišča navrtana, za vmesno varovanje so na voljo stari klini (niso vsi zaupanja vredni!), zraven potrebujete še set frendov.
Fotografij prav veliko nimava, sva bila pa na ta račun hitreje čez steno.


AO Kamnik, 29.03.2017: Zimski bivak alpinistične šole 2016/2017

Zimski bivak se je začel kot vsaka uspešna tura - s pripravo na turo. Marjan nam je na predavanju predstavil skrivnosti izdelave zimskega bivaka in pomagal pri izbiri opreme potrebne za bivakiranje. Potem je bilo potrebno počakati le še na vreme, ki nam je tudi tokrat šlo na roko.

V soboto, 11. februarja, se nas je skupina desetih tečajnikov v spremstvu alpinistov Marjana in Uroša podala proti Vrhu Korena. Pot nam je zakrivala megla, vendar smo hitro in brez večjih težav dosegli zastavljeni cilj.

Po ogledu in sondiranju terena ter dogovoru smo pričeli z »gradbenimi« deli. Izdelali smo dva tipa bivakov in se udobno namestili, skuhali večerjo in si postali. Kljub temu, da naši »apartmaji« niso premogli TV je noč minila hitro. Tu se je še kako potrdila tista ljudska: kakor si boš postlal, tako boš spal.

Naslednje jutro nas je pričakalo jasno in sončno vreme, ki smo ga po zajtrku in pospravljanju opreme in tabora izkoristili za obisk bližnje Kompotele, ki nam je postregla s fantastičnimi razgledi na KSA.

Prijeten vikend v naravi v odlični družbi z obilo dobre volje in čudovitimi razgledi.

Ivan Tomašić
Fotografije prispeval: Florjan Lajmiš

03.04.2017

 

 

 

 


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti