Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kakšna jetrca?

Gorenjski glas - Jelena Justin: Jeterbenk (778 m) hspace=

Po daljšem času gremo v Polhograjce, ki smo jih prehodili že po dolgem, malce tudi že počez, tokrat pa en delček, ki nam je bil še neznan.

Razgibano, s številnimi potmi in grapami prepleteno območje predalpskega sveta zahodno od našega glavnega mesta, se imenuje Polhograjsko hribovje. Na starejših zemljevidih in v starejših opisih se uporablja tudi ime Polhograjci, pa Polhograjski dolomiti. Že ime samo pove, da je središče področje Polhov Gradec, lahko pa rečemo, da se veriga razprostira od Ljubljane pa vse tja do Škofje Loke oz. še naprej proti Poljanski dolini. Danes bomo za izhodišče izbrali vas nad Medvodami in se povzpeli na Jeterbenk, enega od verjetno manj znanih in obljudenih Polhograjcev.

Zapeljemo se proti Ljub­ljani. V Medvodah pri zadnjem semaforju zavijemo desno čez železniško progo in takoj nato levo proti Mednem. Malce pred Mednom, v križišču, zavijemo desno proti vasema Seničica in Žlebe. Peljemo skozi Seničico, kjer zavijemo desno proti Žlebem. Ko dosežemo razpotje, nadaljujemo po levi cesti, v naslednjem križišču pa spet levo; asfalt zamenja makadam. Peljemo mimo hiš in v desnem ovinku, ko cesta nadaljuje v klanec, opazimo oznako za parkirišče. Smo na izhodišču.

Smerne table nas usmerijo levo od parkirišča, po kolovozni poti. Sledimo ji mimo hiše. Kolovoz zavije levo in mi mu še kar sledimo. Kolovoz se precej strmo dvigne, nato pa se zoži in steza je videti morda malce zaraščena, a ne za dolgo. Dosežemo greben, kjer na pomolu na svoji levi strani opazimo klop z razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe. Na grebenu tudi vidimo eno od informacijskih tabel o favni in flori okolice. Sledimo grebenu, ko nas ta usmeri strmo desno navzgor. Zagledamo tudi prvo markacijo. Prečna pot poteka po severni strani, in ko dosežemo informacijsko tablo št. 16, zavijemo strmo desno navzgor. Če bi šli naravnost, bi prišli na Katarino. Grebenska pot nas vodi po gozdnem slemenu in višje ko gremo, bolj nas spominja na kraški svet. Strmina je precejšnja in hitro dosežemo vrh Jeterbenka, kjer je križ z vpisno skrinjico in žigom. Klop ponudi malce počitka s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe. Obenem pa na vrhu opazimo tudi tablico Pot roparskih vitezov. Očitno še ena nova pot, ki nas čaka, da jo prehodimo.

Z vrha Jeterbenka se strmo spustimo proti severozahodu. Če je pot mokra in blatna ali snežena, previdno. Ko pridemo na gozdni pomol in opazimo še eno informacijsko tablo, nadaljujemo po kolovozu navzdol, ki zavije ostro desno. Sledimo kolovozu, prečno, ki se izteče pri cerkvi sv. Marjete. Od cerkve se spustimo po travniku do ceste, po kateri sestopimo do jeklenega konjička.

Nadmorska višina: 778 m
Višinska razlika: 370 m
Trajanje: 2 uri
Zahtevnost: 2 / 5

  23.03.2017


Bor na vrhu, tik pred vpisno skrinjico.
Foto: Jelena Justin


Informacijska tabla št. 16, pri kateri zavijemo
strmo desno navzgor. / Foto: Jelena Justin


Na vrhu Jeterbenka stoji križ.
Foto: Jelena Justin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti