Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kanček Šoštanjskega jezera

Srednji svet: Kar je morda domačim prebivalcem nekaj samoumevnega, je zame postalo nekaj povsem novega in zanimivega. A taka je Slovenija v celoti: bolj jo cenijo tujci kot mi sami.

Pota lepote

 
Čisto vse je postalo težko, celo meni najljubše stvari, zato tudi vožnja z avtomobilom ni bila nekaj samo po sebi umevnega. Trden namen in volja sta me pripeljala v Lipje. Kako velik je bil ta ovinek na poti k jezerom in kako močan učinek ima pot na Gonžarjevo peč? Nisem ljubitelj športnih zavarovanih poti, a sem se prejšnjikrat vseeno poskusil povzpeti po njej, pa mi je na polovici prvega raztežaja prepotena dlan zdrsnila na jeklenici. Skala je v rokah pustila le toliko moči, da sem se vrnil k vznožju. Adrenalin ni moj zaveznik in izbral sem sebi primerno pot. Na vrhu skale sem občutil kanček blagodejnosti, zadnje čase pogrešanega občutka.
 
   
 
Potep ob Velenjskem jezeru sem nadaljeval proti Šoštanjskemu. Takrat še nisem vedel, da sta najgloblji slovenski jezeri. Niti najmanj nisem razumel, kaj me privlači pri tako neurejeni okolici jezera z velikimi objekti termoelektrarne v ozadju. Kaj daje temu območju življenje? Nekaj bi si ga vzel zase … in zgodilo se je. Konvoj labodov je priplaval od bližnjega obrežja pogledat, kaj se dogaja v tej suhi vročini. Vetrič, ki mi je sledil ob obali, se je nekam potuhnil, potem pa jo je popihal neznano kam.
 
   
 
Tako kot sem v tretje začel izlet na Gonžarjevi peči, tako sem ga v tretje končal v parku Topolšice. Ko sem v recepciji hotela gledal, kje bi našel brošuro z izleti po bližnji okolici, sem zagledal … nasproti recepcije je delalo dekle, ki zna z notranjo lepoto človeka prevzeti in mu sapo vzeti. Kasneje bo postala slovenska viceprvakinja. Česa vsega še nisem videl v teh krajih? »Morate iti še na Pusti grad v Šoštanju, od tam je lep pogled na Šoštanjsko in Velenjsko jezero,« sem izvedel od te mlade dame. In sem šel.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Šaleška dolina, 22. julij 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti