Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Konec

MTB: ... tedna kolesarji skrbimo za poti na 35 lokacijah

Izjava za javnost Slovenskega gorskokolesarskega konzorcija odprimopoti.si

Pred nami je “Take Care of Your Trails Weekend”, delovna akcija čiščenja in urejanja poti, ki jo organizira IMBA Europe (mednarodna zveza gorskokolesarskih organizacij). Ideja o vseslovenski akciji na poteh, ki jih uporabljamo kolesarji, se je porodila v sklopu priprav na Alpe-Adria MTB forum (februar 2017), uspešno pa smo jo prijavili tudi na omenjeno vseevropsko akcijo 1. in 2. aprila 2017.

Na različnih lokacijah po Sloveniji se bo tako približno 35 že prijavljenih ekip potegovalo za naziv najboljše MTB skupnosti v Evropi, ki bo razglašena na kongresu IMBA Europe 8. aprila na Portugalskem. Prvi korak k nazivu najboljše MTB skupnosti na stari celini smo torej že storili s prijavo največ ekip oz. lokacij med vsemi evropskimi državami (grafični prikaz vseh prijavljenih ekip iz Evrope in Slovenije si lahko ogledate tukaj).

V Sloveniji akcijo koordinira Slovenski gorskokolesarski konzorcij odprimopoti.si, ki z organizacijo IMBA že dolga leta uspešno sodeluje, in si v Sloveniji prizadeva za ureditev področja te vedno bolj razširjene in pomembne športne in turistične dejavnosti. Konzorcij odprimopoti.si združuje 14 slovenskih organizacij s področja kolesarstva in turizma, ki imajo skupen interes po usklajenem in celovitem delovanju za načrtni razvoj gorskega kolesarstva in kolesarjenja, razvoj gorskokolesarskih poti, izobraževanja in usposabljanja gorskih kolesarjev.

Zavedamo se, da pri legalizaciji in vpeljavi dvonamenskih planinskih poti ne bo šlo brez našega prispevka. Kolesarska skupnost mora odrasti in dokazati, da je sposobna prevzeti svoj del odgovornosti za spoštovanje zakonodaje, njeno spreminjanje (kar se že dogaja v sklopu konzorcija odprimopoti.si in na lokalnih ravneh) ter prispevka na terenu (bonton, vzdrževanje poti itd.). Širši javnosti se predstavljamo kot aktivni in odgovorni državljani, ki tako kot ostali obiskovalci gora tam iščemo predvsem navdih, sprostitev in svoj mir. Gorskokolesarska skupnost z akcijo dokazuje, da spoštuje naravo, druge uporabnike poti in zna prispevati svoj delež. Hkrati postajamo vedno bolj povezana slovenska “outdoor” skupnost, mogoče z naslovom najboljše MTB skupnosti 2017 na stari celini. Tudi nadaljnja rast kolesarskega turizma mora sloneti na novih, bolj trajnostnih temeljih in zdrave lokalne gorskokolesarske skupnosti so pri tem ključnega pomena.

V očeh splošne javnosti je podoba gorskega kolesarja prepogosto napačno povezana z divjanjem, uničevanjem poti in neupoštevanjem drugih uporabnikov poti, ki želijo uživati v naravi. Zato je glavni namen akcije “Take Care of Your Trails Weekend Slovenija” pokazati, da smo kolesarji aktivni in odgovorni, da spoštujemo naravo in vse uporabnike poti, predvsem pa, da smo pripravljeni prevzeti svoj del odgovornosti za odlične odnose na poteh in za urejanje poti. Ne samo “naših” poti, ampak takih, ki jih uporabljajo različni uporabniki – pohodniki in kolesarji.

Več informacij: IMBAeurope.org | Facebook slovenske akcije | odprimopoti.si

Peter Dakskobler,
predstavnik Slovenskega gorskokolesarskega konzorcija odprimopoti.si

Kategorije:
Novosti Tuje KOL TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti