Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Užitek v steni

13.04.2017


aoCelje.org: Predstavitev | Zgodovina | Člani | Odprave


 


 ...04.2017
Leta 1930 je Lojze Žumer iz Nazarij ustanovil savinjsko podružnico Skala. Pri Savinjski podružnici Slovenskega planinskega društva je bil 1. januarja 1937 ustanovljen Alpinistični odsek.
Leta 1947 je AO obnovljen.Vse je (bilo) že pripravljeno

 

nedelja, 16. april 2017, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 601

Novi tednik Celje: Alpinistični odsek Celje - Matica slavi osemdeset let

CELJE - Jutri [14.04.2017] bodo v celjskem Narodnem domu člani Alpinističnega odseka Celje - Matica, ki deluje v okviru istoimenskega planinskega društva, proslavili osemdesetletnico delovanja.
Prireditev bo priložnost za pregled dosedanjega dela in za druženje vseh sedanjih in nekdanjih članov
.

Načelnik Rok Dečman pravi, da je alpinistični odsek eden najstarejših in najuspešnejših v Sloveniji. Zadnja leta beleži več uspehov, saj v njem delujeta dva vrhunska alpinista, to sta Luka Lindič in Luka Krajnc.
Od približno sto članov odseka jih je polovica aktivnih, njihovo delovanje pa je razdeljeno na športno plezanje in alpinizem. Pri slednjem člani vadijo za plezanje v gorah, športnoplezalni odsek pa dela z mladimi, ki vadijo v telovadnicah šol in na športnih plezališčih po Sloveniji. Teh je nekaj tudi v okolici Celja, na primer v
Tremerjah, na Grmadi, pod obzidjem Starega gradu ... Urejajo jih sami s prostovoljnim delom, planinska zveza jim nameni nekaj materiala. »Najprej je treba očistiti >vso zelenjavo« Potem počakamo na močan dež, da spere skale in namestimo varovala,« razlaga sogovornik.

Dvanajst alpinističnih inštruktorjev vodi plezalne šole, ki so običajno spomladi, ko se udeleženci učijo letnega plezanja, in jeseni, ko spoznavajo zimske tehnike. »Vsi letni časi so primerni za plezanje,« pravi Dečman, »le znanje je treba imeti.« Huda zima je bila alpinistom še posebej v užitek, saj so bile takrat idealne razmere za plezanje po zaledenelih slapovih. »Med tednom smo nekateri vzeli dopust, da smo lahko šli plezat.«

Nevarnosti poznajo

Zanimanja mladih za ta šport je vedno več, pri čemer se njihovo število zmanjša, ko končajo srednjo šolo in nadaljujejo študij ali imajo druge obveznosti. V alpinistični šoli vsi dobijo osnovno znanje, potem je od posameznika odvisno, koliko časa je pripravljen vložiti v to dejavnost. »Sam pravim, da je to način življenja,« ugotavlja Dečman, ki se je s plezanjem »zastrupil« že v osnovni šoli. Takrat je obiskoval planinski krožek v lil. osnovni Šoli v Celju in ob prihodu na Okrešelj so alpinisti otroke povabili, da se preizkusijo še v steni. »To me je tako navdušilo, da sem ob prihodu domov samo še o tem govoril.
Mama me je tako v sedmem razredu vpisala v alpinistično šolo.« Zanimivo, glede na to, da ne gre za najbolj varen šport. Dečman odgovarja: »Ko pride do kakšne nesreče, po navadi ljudje vse mečejo v isti koš. V alpinistični šoli udeležence učimo prav to, kako se izogniti nevarnostim, a se lahko tudi najbolj izkušenim kaj zgodi.« Danes prihajajo na tečaje ljubitelji narave in gora, a tudi tisti, ki so se naveličali katerega drugega športa.

Veliko želja in načrtov

Načrtov imajo člani AO Celje - Matica kar nekaj, ponavadi sta oviri čas in denar. Bistvo delovanja odseka je po mnenju Dečmana ohranjati zdravo alpinistično jedro. Velikih odprav v tuje gore zadnja leta ni več, a tudi vrhunskih alpinistov v Sloveniji je manj kot nekoč. V okviru celjskega odseka skušajo alpinisti organizirati vsaj dve plezalni turi na leto in nekaj taborov. Številni še vedno plezajo tudi po svetu, kar je precejšen finančni zalogaj. »Za vrhunski alpinizem se je treba marsičemu odreči, priprave lahko trajajo nekaj let, potem pa prideš tja in zaradi vremena ne moreš na vrh,« pravi Dečman in omeni, da naj bi ena skupina letos šla v Ande, druga v Nepal, dve dekleti naj bi šli v Bolivijo ... »Mnogi vzamejo kredit, da lahko gredo na kakšno plezalno pot, saj je večino stroškov treba pokriti iz lastnega žepa,« zaključi Dečman.

TC, foto: arhiv AO PD Celje - Matica 

 

Oznake: ALP, ZGO
eXTReMe Tracker