Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenec 112 km/h

SiolNET - Alenka Teran Košir: ... s kolesom po snegu planiške velikanke

Slovenski freeride kolesar Primož Ravnik - Figaro se je dan po finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici s kolesom spustil po doskočišču letalnice bratov Gorišek. Pri vratolomnem spustu je dosegel hitrost 112 kilometrov na uro. Občutki? "Želim se peljati še hitreje."

Nekdanji tekmovalec v krosu in spustu Primož Ravnik, za prijatelje Figaro, je pozornost širše javnosti pritegnil že leta 2015, ko se je ob stoletnici Hidroelektrarne Moste pri Žirovnici s kolesom spustil po 60-metrskem, skoraj povsem navpičnem jezu. Pri spektakularnem spustu, ki se je končal v vodi, je dosegel hitrost 70 kilometrov na uro, posnetek vožnje pa si je na spletnem portalu YouTube nabral že več kot deset milijonov ogledov.

Dvoletni lov za idealnim poligonom

V ponedeljek je šlo po doskočišču velikanke v Planici še hitreje, kar 112 kilometrov na uro. "Že dve leti sem iskal poligon, kjer bi se dalo s kolesom peljati sto kilometrov na uro. Poskusil sem že na Voglu in na nekaterih smučiščih v tujini, tudi na Tromeji, pa ni šlo.
Vedno je malo zmanjkalo," je razloge za razvoj ideje povzel Figaro, 28-letnik iz Breznice v občini Žirovnica, ki se je v sklopu projekta Figaro Freeride Project 2015 pred dvema letoma spustil tudi po približno 200 metrov dolgem plazu nad Belco.

"Čutil sem, da bi v Planici šlo. Dolgo je dovolj, prostora je dovolj, naklona pa prav tako. Odločitev je padla v soboto, ko sem ob pregledu vremenske napovedi ugotovil, da bodo temperaturne razmere v ponedeljek zjutraj ugodne. Napovedani sta bili minus dve stopinji Celzija, v resnici so bile štiri pod lediščem, kar je pomenilo, da je bil na progi živ led. To je tisto, kar sem potreboval. Če bi bila trasa bolj južna, bi obstajala nevarnost, da bi se mi sprednje kolo pogreznilo v sneg, to pa bi lahko bilo zelo neugodno in nevarno," je povedal Figaro, ki je izkušnje za vožnjo po snegu nabiral na tekmovanjih na snegu, ki jih organizirajo v tujini.

V prvem poskusu

Vratolomni spust po doskočišču planiške velikanke, ki ima naklon od 30 do 35 stopinj, je opravil v prvem poskusu.

"Pri tem ni popravnih izpitov. Prvič ali nikoli. Zavedal sem se, da bi zaradi kakršnegakoli nagibanja ali zaviranja padel, zato sem se osredotočil samo na to, da krmilo držim trdno in naravnost, enako velja za kolo. Preveril sem samo, kako je videti prelomnica in ali je proga dovolj trda za varen spust. Nisem si želel presenečenj, ki jim pri taki hitrosti ne bi bil kos. Sicer pa je šlo tako hitro, da sem lahko samo sledil črtam in smrekicam, ki na letalnici označujejo različne daljave. Na progi je bilo nekaj manjših grbin, a nič hujšega."

28.03.2017 12:43

 

GoPro: Primož Ravnik - Damp 8.28.15 - Bike

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti