Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razmere - 28.04.17

Turni klub Gora: 2 x Krniška škrbina in Škrbina Prednje Špranje | Maljovica (Bolgarija)

2 x Krniška škrbina in Škrbina Prednje Špranje (Igor, 28.03.2017)

Cesta do Viške planine je dolga, na koncu tudi že zasnežena, tako, da hitro preklopim na hojo na smučeh. Preko planine se še najdejo snežne povezave, pod Kapno steno je pa treba smuči na rame dat. Pod Beljaško iglo je spet sneg in tako vse do škrbine, kjer ni niti za mm odpustilo. Zato pa smuka najžlahtnejša dol do bivaka, naprej do rušja pa še veliko boljša. Tam spet nalepim pse in nazaj gor na škrbino. Vmes me pokliče Matija in dogovorimo se za pijačo popoldan V Žlebeh. S škrbine smučam skoraj dol do koče Corsi, potem pa spet pod Kapno steno in ponovno lepljenje kož, ter vzpon na Škrbino Prednje špranje. Tokrat smučam po desnih pobočjih pod prelazom Scalini mimo Viške planine in še nekaj 100 m po cesti. Ob sicer ne pravi uri, zelo dobre snežne razmere.


Malovica 2738m (Bolgarija) (Janvit, 28.03.2017)

Pred dvema tednoma smo se s fanti ponovno podili po našem ljubem Balkanu. Snežne razmere so bile skromne in vreme muhasto, a kljub temu smo iztisnili eno bolgarsko in dve makedonski turi. Začeli smo v Bolgariji, kjer smo naredili krožno turo na Maljovico (2738 m). [Turo je pred nekaj leti opisal naš balkanski pršičar Jure Noč - na tem mestu pa lahko dobite tudi natančen GPS track.] Tura je lepa, prostrana, z dolgimi spusti.
Za sladico pa nam je ponudila še 2-urni nočni sprehod do parkirišča pod sedežnico. Sneg je bil večinoma trd in soliden za smučanje. Na zaključku smo ujeli še zadnji vlak za hojo na smučeh; ob normalni zimi pa mora biti snega več kot dovolj saj je najnižja točka ok. 1460 metrov.
Večerjali smo v prijetnem mestecu Sapareva Banja, spali pa smo nekoliko ven iz mesta, saj je čez vikend preplavljeno z bolgarskimi turisti, ki se razvajajo v lokalnih termah.
Naslednji dan smo odrinili proti Makedoniji. Na svoji zastavi imajo sonce, in ravno na to smo računali!


 

...03.2017

 

 

 

 



 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti