Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nahrbtnik ga je potegnil

Slovenske novice - Tina Horvat: Prijatelji alpinisti se bodo Domna Petrovčiča spominjali po širokem nasmehu in dobroti Dnevik Večer

Pri prvem helikopterskem iskanju so opazili le nahrbtnik in nekaj opreme, našli so ga šele v drugo

GARMISCH-PARTENKIRCHEN, LJUBLJANA ► O Neizmerna žalost je zavladala med slovenskimi alpinisti. Izgubili so enega najbolj vrhunskih plezalcev Domna Petrovčiča, mladega, komaj 25-letnega fanta iz Ljubljane z nalezljivo energijo in večnim nasmehom na obrazu. »Bil je totalen car kot alpinist in kot človek in s svojo karizmo se je dotaknil vsakogar, ki je prišel z njim v stik, nam Domna pretresen opiše eden njegovih prijateljev, potem pa mu zmanjka besed.
Ne more verjeti, da je tragedija v Bavarskih Alpah končala življenje in sanje tako izkušenega mladega alpinista, ki je imel pred seboj še toliko vzponov, ne samo alpinističnih, tudi drugih.

Bil je nekaj posebnega

Poleg njegovih bližnjih bodo Domna, sicer študenta biotehniške fakultete, najbolj pogrešali člani Akademskega alpinističnega odseka (AAO) iz Ljubljane, enega najstarejših alpinističnih odsekov pri nas. Čez dve leti bo praznoval okroglo, 70-letnico. A ko so izvedeli za nesrečo, so bili popolnoma pretreseni, Domen je namreč že četrti akademec, ki se je smrtno ponesrečil v gorah v zadnjem letu in pol. »Včeraj je pri plezanju na Bavarskem umrl naš Domč. Družini, vsem našim članom in prijateljem izrekamo iskreno sožalje,« so zapisali na svoji spletni strani, njihov načelnik Toni Gregorič pa še kar ne more verjeti, da je vest o prijateljevi nesreči resnična: »Naš Domč je bil močan in hiter kot veter, imel je nalezljiv nasmeh. Ko si toliko star, kot je bil on, je ves svet tvoj, in takšen je bil tudi on. Bil je neverjetno dober alpinist, vedno je bil prvi, a zelo previden. Plezal je, kot da ne bi bil mlad fant, nikoli se mu ni sprožil kamen ali se mu zgodilo kaj drugega. Že takoj, ko je prišel na naš odsek, smo ugotovili, da je nekaj posebnega, in ga sploh nismo obravnavali kot nezrelega mladca.

Na odsek je prišel leta 2011 in brez težav in zelo hitro končal pripravniško šolo in postal alpinist. Že prvo plezalsko sezono se je v navezi z alpinisti podal v najtežje alpinistične smeri, kot sta Aschenbrenner v Travniku in Trikot v Dolgem hrbtu, potem pa je šla njegova alpinistična pot samo še navzgor. Ko je postal član alpinistične reprezentance, je bil na odseku le kanček manj aktiven, a njegovim akademcem bo za vedno ostal v neizbrisnem spominu kot eden najboljših alpinistov in prijateljev. »Bil je 'hard-core' našega odseka, ravno sem gledal fotografije in na vseh je nasmejan in obkrožen z ljudmi. Tak je bil, družaben, hudomušen, vedno za hece, a v stenah zelo zanesljiv. Zelo ga bomo pogrešali,« še pove Toni Gregorič.

Prelep dan je bil ...

Kaj se je v resnici dogajalo in zakaj je moral umreti? Domen je bil član Slovenske mladinske alpinistične reprezentance. S še dvema članoma reprezentance se je udeležil srečanja oziroma redne akcije mladih perspektivnih alpinistov v Bavarskih Alpah nad Garmisch-Partenkirchnom, kjer se dviguje najvišji vrh v Nemčiji, Zugspitze (2962 m). Gora, približno tako visoka kot naš Triglav, naj bi bila cilj slovenskih alpinistov. Seveda ti niso izbrali lažje poti ali celo gondole, ki popelje na vrh, ampak so se odločili za prečenje vrhov Hoher Geif, Blassengrates in Blassenspitze, vse do vrha Zugspitze, vmes so predvideli tudi bivakiranje. Četrtek je bil prelep dan za vrhunsko zimsko turo. Vreme je bilo čudovito, sneg odličen, razmere pravljične in tamkajšnje gore so kar klicale k osvajanju. Zgodaj zjutraj so se odpravili proti vrhu, a ob 13.15 so gorski reševalci reševalne postaje Garmisch-Partenkirchen prejeli klic, da se je zgodila nesreča. Poklicala sta Domnova soplezalca, stara 20 in 21 let, in reševalce usmerila na območje med vrhovoma Blassengrates in Hoher Geif, kjer je njun prijatelj omahnil in padel 300 metrov globoko.

Najprej je na kraj nesreče poletel helikopter gorske reševalne službe RK-2, a nesrečnega Domna niso našli. Opazili so le nahrbtnik in nekaj druge opreme, in kot so povedali gorski reševalci, so se takrat ustrašili, da ga je zasul sneg ali da je zdrsnil v ledeniško razpoko. Za drugo iskanje so uporabili policijski helikopter, in takrat jim ga je uspelo najti; bil je na območju zavarovane plezalne poti oziroma ferate v območju Stuibna. Ekipa gorskih reševalcev se je do Domna spustila z vitlom, vendar so lahko le ugotovili njegovo smrt. Gorska reševalna služba je pokojnika in oba alpinista, ki sta bila z njim, prepeljala v dolino, s Planinske zveze pa so sporočili, da je Domen pri sestopu na nezahtevnem terenu zdrsnil, se poskušal ustaviti, a je bil zaradi teže nahrbtnika neuspešen, ter padel v globino. PZS je tudi pomagala Domnovi družini urediti prevoz pokojnika v Slovenijo in varno vrnitev preostalih članov alpinistične reprezentance.

TINA HORVAT  


 

26.03.2017
Nahrbtnik ga je potegnil v smrt
Domna je v smrt potegnil nahrbtnik


Ve/G-L, 24.03.2017: Smrtna nesreča Petrpoviča


 


Dnevnik, 25.03.2017

Večer, 25.03.2017

Primorski dnevnik, 25.03.2017

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti