Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brežniške peči

Bojan Ambrožič: ... Roblek - Greben Brezniških peči je že vrsto let eden mojih najljubših poligonov za gorski tek.

Zakaj? Ker ponuja zelo atraktiven tek z elementi plezanja.
Hkrati pa ta greben predstavlja začetek Kamniško-Savinjskih Alp.

Največkrat tod tečem sam. Tokrat pa pa se mi je pridružil Žiga.
Začela sva v Mostah – prav na začetku grebena in strogo po njem nadaljevala do Smokuškega vrha. Tekaški užitki so bili že vnaprej zagotovljeni in tudi tokrat nisva pustila da nama uidejo. Plezalni vložki po skalah so mestoma zelo popestrili tek. 

Opazil pa da sem, da se je pot v zadnjem času zelo spremenila. Iz komajda uhojene stezice pred leti, je nastala široka in dobro uhojena pot. Na Gosjak (enega izmed vmesnih vrhov v grebenu) so namestili tudi kline in skobe. Vendar se jim da izogniti, če tečemo strogo po grebenu.

S Smokuškega vrha sva nadaljevala proti Poljški plani. Od tod pa sva se povzpela še na Roblekov dom na Begunjščici. Na Robleku je za to obdobje izjemno malo snega. Še ta, ki pa je, ne bo več trajal dolgo. Zato sva se odločila da z Robleka sestopiva na severno stran – v Završnico. Na severni strani Begunjščice pa je bilo seveda veliko več snega, kot na poti običajnega pristopa. Tek v kratkih hlačah po snegu, ki se je mestoma vdiral do kolen je pomenil depilacijo vseh dlak na nogi. Na nekaterih mestih pot preči tudi strma snežišča, kar zahteva dodatno previdnost. Nazadnje sva se mimo Tinčkove koče vrnila nazaj na izhodišče v Mostah.

Lep gorsko-tekaški pozdrav,
Bojan Ambrožič

  19.03.2017 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti