Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Igrišče na Hlevišah

Primorske novice - Saša Dragoš: ... bodo razširili / Dejavno planinsko društvo Idrija zapustili alpinisti Koraki PD Idrija v letu 2017

Dejavno planinsko društvo Idrija zapustili alpinisti, pogrešajo pa zlasti markaciste
Igrišče na Hlevišah bodo razširili

Planinsko društvo Idrija, lani še s 322 člani, je letos manj številčno. Približno 60 alpinistov in športnih plezalcev je osnovalo samostojen plezalni klub.

IDRIJA ► Planinsko društvo Idrija je letošnji program natisnilo v brošuro Koraki v letu 2017. Na sobotnem občnem zboru pa se je sprehodilo skozi lansko delo. To je bilo na poteh po gorah varno in pri gospodarjenju, zlasti s planinsko kočo na Hlevišah, uspešno. Mladinski odsek se je postavil z državnimi prvaki na osrednjem planinskem tekmovanju Mladi in gore.

 Računajo, da bodo mladi zapolnili vrzel

Lovoriki sta pomembni, še bolj pa, da društvo pridobiva mlade. Ti so tudi občni zbor, podobno kot večino prireditev, pospremili s kulturnim programom. “Bolj načrtno delamo s srednješolci. Ob pohodih, tudi letos pripravljamo poletni tabor in zimovanje, čistilno akcijo in še marsikaj. V Godoviču in Idriji imata planinski šoli okrog 30 članov,” je povedala načelnica mladinskega odseka Katarina Bončina.

V društvu upajo, da bodo predvsem mladi zapolnili vrzel, ki so jo z upadanjem udeležencev na gorskih poteh zaznali v vodniško izletniškem odseku. Vsaj pet naj bi se jih izšolalo v vodnike in kakšen morda tudi v markacista. Ker imajo ta hip v idrijskem planinskem društvu samo tri z licenco, so na 112 kilometrih planinskih poti, kolikor jih je po idrijski občini, za delo poprijeli kar vsi člani vodstva društva.

Les so koristno uporabili

Med drugim so zaradi žledu in podlubnikov odstranili rekordno število poškodovanih dreves in les koristno uporabili. Za ogrevanje planinske koče na Hlevišah in opremo prireditvenega prostora pred njo. Tega bodo razširili letos.

Z oskrbnikoma koče - zakoncema Ržek in z inovativnim igriščem planinsko geoloških vsebin, ki so ga jeseni pod kočo uredili pod taktirko Petre Marinko, je koča vse bolje obiskana. Gospodarska komisija z zagnanim Zoranom Moretom je v sodelovanju s prostovoljci njeni lanski posodobitvi botrovala s skoraj tisoč urami prostovoljnega dela. Letos bodo razširili tudi igrišče.

Mala čistilna naprava pod kočo

Te dni se spopadajo s pomanjkljivo oskrbo koče s pitno vodo, na razpis LAS so prijavili projekt za ureditev male čistilne naprave pod njo. “Za to je bilo potrebno pripraviti sto strani papirja. Ne vem, čemu tolikšna birokracija. Veliko težav so nam prinesle tudi drage davčne blagajne. Ne samo v koči, tudi vsak prispevek za izlet moramo zabeležiti. Očitno v naši državi tako mora biti. Kljub temu bomo preživeli. Naše bogastvo je prostovoljno delo za skupen uspeh,” ]e poudaril predsednik Nace Breitenberger.

Alpinisti in športni plezalci so se letos osamosvojili v lastno društvo. Planinsko je s tem “upadlo” na 260 članov, a naj bi z raznovrstnim programom čim prej pridobilo nove.

SAŠA DRAGOŠ  

21.03.2017
Igrišče na Hlevišah bodo razširili


 

 

 

 

 

 

 


...03.2017


PDFKoraki PD Idrija v letu 2017
 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti