Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kraljica Pohorja naprodaj

Večer, Koroška - Jasmina Detela: Planinsko društvo Paloma Sladki Vrh, ki s to priljubljeno planinsko postojanko gospodari več kot štiri desetletja, je letos sprejelo težko odločitev

Planinska postojanka Ribniška koča, mnogi jo imenujejo tudi kraljica Pohorja, se prodaja. Planinsko društvo (PD) Paloma Sladki Vrh, ki z njo gospodari že 41 let, zadnjih deset let je tudi njen lastnik, je to težko odločitev sprejelo na zboru članov društva. Zanimanje za nakup je menda precejšnje, a kot najresnejši kandidat se omenja aktualni najemnik družba Ribniška iz Radelj ob Dravi v lasti sestre in brata Karmen in Erika Marsela iz Radelj ob Dravi. Osnovna dejavnost družbe je sicer gradbeništvo, a so se pred dvema letoma odločili dejavnost razširiti še na področje turizma.

Ni denarja za prihodnje obnove
"Odločitev je bila vse prej kot lahka, a zaradi visokih stroškov vzdrževanja drugače ne gre," razlaga predsednik PD Paloma Franc Perko. Obnoviti je treba fasado, ki je dotrajana, zato je poraba energije velika. V slabem stanju so notranje in zunanje stopnice ter kamniti stebri, ki stojijo v okolici koče ... Vrednost vseh teh obnov ocenjujejo na okoli 100 tisoč evrov. "Mi tega denarja nimamo. Kolikor dobimo od najemnine, ki znaša 800 evrov mesečno, toliko lahko vložimo v obnovo koče. Donacij podjetij pa skorajda ni več," razlaga Perko.
Velik problem je tudi velika vlečnica ob koči, ki zaradi dotrajanosti že več let ne deluje, zato je obisk manjši. Zaprl jo je že njen prejšnji lastnik, družba Rikom. Dokler je delovala, je prejšnji dolgoletni najemnik Janko Zapečnik gostil več skupin šolarjev, ki so imeli tam programe šole v naravi, tudi od 800 do 900 otrok na sezono, zadnja leta pa jih je prišlo le še okoli 250 letno, zato se računica več ni izšla," razlaga Perko.
Koča je sicer solidno vzdrževana, saj so v zadnjih dveh desetletjih v različne obnove vložili 440 tisoč evrov. Pomagali so sladkogorska družba Paloma in nekatera druga okoliška podjetja, veliko prostovoljnega dela pa so vložili v obnovo tudi člani društva. Nova je streha, obnovili so kuhinjo in spalni del (razpolagajo z 80 ležišči) na način, da ima vsaka soba svojo kopalnico s prho in WC-jem, tudi kotlovnica je urejena, dobili so novo peč ...

Če bodo kupili, bodo razvijali obe sezoni
Opravili so tudi že nekatere pogovore z najemnikom, ki jim je zagotovil, da bo koča na nadmorski višini 1507 metrov tudi po morebitnem nakupu ostala planinska postojanka. Obljublja tudi vlaganja v obnovo koče. Karmen Marsel nam je potrdila, da je lokacija zanimiva, a da dokončne odločitve še niso sprejeli. Marselovi skrbijo tudi za smučarski napravi ob Ribniški koči. Manjša vlečnica ob lažji progi deluje, večja še ne, saj je potrebna celovite obnove. "Zaradi dotrajanosti jo bo verjetno treba podreti. Odgovor na to bo dal strokovnjak. Prizadevali si bomo za njeno obnovo ali postavitev nove, saj želimo na tem območju razvijati zimski turizem. Ohranili bomo šole v naravi, dobrodošli pa so tudi vsi drugi gostje. Če bomo kočo kupili, bomo vlagali tudi v razvoj poletnih aktivnosti, saj so za preživetje pomembni prihodki iz obeh sezon. V prvi vrsti pa želimo obuditi tradicijo izpred let, ko se je na Ribniški koči marsikaj zanimivega dogajalo. Da bi zaživela, kot je nekoč, ko so tja prihajali turisti iz Dravske doline in tudi iz mariborskega okoliša. A za zdaj so vse le še načrti ..." pove Marselova.

Jasmina Detela


Do konca marca in poleti vsak dan
Koča je v zimski sezoni (od 15. decembra do 31. marca) odprta vse dni v tednu. Od 1. aprila do 27. aprila bo odprta le ob koncih tedna, v primeru slabega vremena bo celo zaprta. V poletni sezoni, predvidoma med 15. junijem in 30. septembrom, pa bo odprta vsak dan v tednu.

 

Vecer.si 22.03.2017
Kraljica Pohorja naprodaj


 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti