Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 18.03.17

Primorski dnevnik: Pohod Kluže – Brestovec / Predavanje Zemlja seje stresla - nastala je gora / Srečanje s pobratenim društvom PD LPP / Porezen

Pohod Kluže – Brestovec

Na Goriškem bo ob koncu prvega tedna v maju potekala zanimiva šport n o - rekreacijska in kulturna prireditev, pohod od Kluž do Vrha s kulturnim srečanjem, odprtjem fotografske razstave in nastopom pevskih zborov pri obnovljenem strelskem jarku na Brestovcu. Pohod bo skozi območje, ki ga je pred sto leti opustošila vojna vihra. Grozote vojne bodo na zanimiv in svojstven način s tiskanjem fotografskih posnetkov na kraške in rečne kamne prikazali člani Skupine 75, ki je med glavnimi pobudniki prireditve. Za planin- skopohodniški del bo poskrbelo Slovensko planinsko društvo iz Gorice, za kulturni spored pa Zveza slovenskih kulturnih društev.

Štiridnevni pohod se bo začel v četrtek, 4.maja ob 7. uri pri trdnjavi Kluže. Prvi dan bodo udeleženci prehodili po stezah in nekdanjih vojaških poteh razdaljo do Kobarida oziroma Idrskega, kjer bodo prenočili in obiskali nekaj zanimivih objektov in obeležja iz prve svetovne vojne. Z Idrskega se bodo v petek povzpeli proti Kolovratu, ga prečkali in pod večer dospeli do planinske postojanke pod Ježo, kjer bodo prenočili. V soboto bodo prehodili pot do Števerjana, kjer bo pozno popoldne v domu na Bukovju krajši kulturni spored in druženje. Nedeljski, zaključni del pohoda, se bo pričel ob 7. uri z Bukovja. Preko Kalvarije, mimo Podgore in gospodarskega razstavišča se bodo med Štandrežem in Sovodnjami spustili pod soški breg in poti sledili do občinske telovadnice v Sovodnjah. Zadnji nižinski del poti zajema razdaljo med Sovodnjami in Gabrjami, od koder bo vzpon na Vrh, do KC Danica. Pohodniki bodo popoldne obiskali še Martinščino in se nato podali do Brestovca in strelskega jarka v bližini, kjer bo ob 16. uri odprtje razstave s krajšim pevskim nastopom moških zborov Jezero in Skala, ženske vokalne skupine Danica in zbora Monte Sabotino. Nedeljski pohod bo trajal, s postanki, okrog osem ur. Organizatorji posebej poudarjajo možnost, da se skupine pohodnikov lahko pridružijo na poti (pri razstavišču Espomego, pri telovadnici v Sovodnjah, v Rubijah in pri cerkvi v Gabrjah), predvsem pa, da bodo za udeležence, ki bodo startali iz Števerjana, poskrbeli za povratni avtobusni prevoz.

Za strošek prenočevanja in prehrane poskrbi vsak udeleženec sam. Zaradi pravočasne rezervacije prenočišča in prehrane v Idrskem in Pod Ježo, organizatorji prosijo, da udeleženci pravočasno sporočijo in potrdijo število udeležencev vsaj deset dni pred pohodom. Pridružijo se lahko tudi na posamičnih odsekih, kar pa je treba sporočiti.

Naj povemo še, da bosta pri organizaciji prireditve sodelovala tudi SKRD Briški grič in Društvo Soška fronta, pokroviteljstvo pa bo imela Občina Sovodnje. Pobuda se uvršča v sklop načrta »Družne sabotinske poti«, pri katerem sodelujejo poleg SPDG, PD Nova Gorica, sekcija CAI iz Gorice in PD Brda.

Podrobnejše informacije: Silvan Pittoli, tel. +390481/884226 in +393367173053.

Predavanje Zemlja seje stresla - nastala je gora

Slovensko planinsko društvo Trst vabi v torek, 21. marca 2017, na zelo zanimivo in aktualno predavanje z naslovom Zemlja se je stresla - nastala je gora. Geofizik in seizmolog Peter Suhadolc, upokojeni prof. na Oddelku za matematiko in geoznanosti Univerze v Trstu, bo v prvem delu svojega predavanja obrazložil zakaj in kako nastajajo potresi. Ti so posledica pomikov tektonskih plošč, ki pa v daljšem geološkem obdobju vodijo tudi do nastanka gorstev. Med predavanjem si bomo pobliže ogledali naše kraje in še posebej Primorsko in videli, kako so tektonski premiki narekovali potek rečnih strug.

Predavanje bo v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke, ul. Ricreatorio 2, na Opčinah z začetkom ob 20.30. Vabljeni.

Srečanje s pobratenim društvom PD LPP

Srečanja, ki jih doživimo v gorah, so vedno nekaj posebnega, pa tudi prijateljstva, ki se tam sklepajo so pristna in globoka. Tako se je pred skoraj štiridesetimi leti stkalo prijateljstvo med planinci s Tržaškega in člani novonastalega PD Viator, danes PD LPP iz Ljubljane. Prijateljstvo se je utrjevalo, se razraslo, prišlo je do pobratenja. Mnogotere skupne pobude, med katerimi je tudi vsakoletno srečanje, utrjujejo in poživljajo prijateljske stike.

Letošnje srečanje bo v nedeljo, 26. marca 2017, v organizaciji Slovenskega planinskega društva Trst. S prijatelji iz Ljubljane se bomo srečali v Spodnjih Škofijah in se skupno podali v Miljske hribe - na polotok med Koprskim in Miljskim zalivom. Najprej bomo sledili tistemu delu Slovenske peš poti - Tranzverzale, ki se iz Škofij med vinogradi in oljčniki vije do Hrvatinov. Med potjo se odpira čudovit pogled proti Kopru in Istrski obali. Od tod bomo zavili na severno stran polotoka, ki ga pod grebenom deli državna meja med Slovenijo in Italijo. Spustili se bomo proti Premančanu in stopili na tako imenovano Graničarsko pot, ki poteka ob državni meji. Po tej poti, ki je bila pred osamosvojitvijo Slovenije rezervirana samo graničarjem tihotapcem in pribežnikom, bomo spoznavali bogato naravno in kulturno dediščino miljskega zaledja; pot nas bo vodila do Cereja in naprej do arheološkega parka v Starih Miljah.

Tura ni zahtevna, primerna je za vse. Predvidene so 3 do 3 ure in pol zmerne hoje. Pohodu bo sledilo prijateljsko druženje ob toplem kosilu.

Tržaški planinci se bodo zbrali na parkirišču Kompas na italijanski strani mejnega prehoda Škofije, do kamor se bodo pripeljali z osebnimi prevoznimi sredstvi, na razpolago bo tudi društveni kombi, in se skupno podali do Spodnjih Škofij, kjer bodo počakali prijatelje iz Ljubljane. Uro odhoda bomo sporočili naknadno. Iz organizacijskih razlogov je nujna prijava do vključno srede 23. marca na tel. št. 040 413 025 (Marinka).

Porezen

42. zimski pohod na Porezen, ki ga organizira Planinsko društvo Cerkno, ne bo 18. in 19. marca, kot je bilo žal napačno objavljeno v zgibanki SPDT-eja, ampak teden kasneje. Člani Slovenskega planinskega društva iz Trsta se bodo tudi letos organizirano udeležili pohoda, in sicer v soboto, 25. marca 2017. Kraj in uro odhoda bomo objavili naknadno.

 

18.03.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti