Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.03.2017

Grape in kombinirane smeri

V gorah je bilo v preteklem tednu kar živahno. V sredo, 15. marca, je Matevž Štular s soplezalcem plezal varianto AGT v Zelenici. Sledila sta razmeram in v srednjem delu zavila v Kozorogovo, nato pa po nepoimenovanih prehodih spet dosegla smer AGT in po njej vrh. Neznani teren sta poimenovala Varianta Lina (III/3, M, 80/40-60°, 150 m). Informacije o morebitnih predhodnih vzponih dobrodošle.

V torek, 14. marca, je bila v Storžiču preplezana Kramarjeva smer. Plezali so Jan in Miha Podgornik ter Jan Slapšak (AAO). Vzpon so tudi posneli.  V petek, 17. marca, sta Aleksander Krajnc in Anže Klarič (oba AO Ljubljana-Matica) preplezala bližnji Črni graben (V-, 600 m). 

V Velikem vrhu je bila večkrat preplezana Prontarska smer (V/III-IV, 350 m). Člani AO Kranj so plezali kombinacijo Mošeniške smeri (spodaj) in smeri Y. V Mošeniški jih je pričakal led višje pa dober sneg.

Na Jezerskem je bila preplezana Grapa med Veliko babo in Ledinskim vrhom (III, AI 2, M4, 700 m).

Na Planjavo so se po SZ grebenu povzpeli Tjaša Kolar (AO TAM), Andrej Jež (AK Črna) in Žiga Rozman (AO Rašica). Sestopili so o Wisiakovi.

Člani AO Cerkno so bili aktivni v tolminskih gorah in Baški grapi. Plezali so v Novem vrhu, Tolminskem Migovcu in gorah nad vasjo Krn, kjer so preplezali nove oziroma še nezabeležene smeri. Tolminski migovec in Novi vrh ter nad Lužnico.

Še nekaj starejših vzponov. Člani AO železničar so izvedli plezalno akcijo v zahodni steni Kalškega grebena. Steno so v nedeljo, 12. marca, po različnih smereh preplezale kar tri naveze z omenjenega odseka. Plezali so Centralno smer (III+/3, M5, V, 750 m), Diagonalko (III+/3, M, 70/40-60°, 750 m) in Levo smer (III/3, M4, 70°, III, 400 m). Več ...>

Tine Cuder (AO Bovec) in Tina Korinšek (AO Trbovlje) sta 14. marca preplezala smer Gorenjski nagelj (IV, 4+, M, 90/60-80°, 750 m) v Vrhu Ribežnov nad Možnico. Plezala sta v skoraj vseh možnih razmerah - škripavec, skorja, južen sneg in pršič. Tine in Tina sta opravila tretjo ponovitev smeri. Prvi so 14. marca 2015 smer ponavljali Ivan Rejc, Marko Gruden in Sebastjan Domenih ter obenem preplezali prvenstveno varianto. Drugo ponovitev pa sta 16. marca 2015 opravila Kamničana Jure Prezelj in soplezalec (?). 

Odlično sta plezala tudi člana Črnuškega AO Jurij Rous in Peter Janežič, ki sta bila 11. marca aktivna v Stebru Štajerske Rinke. Smer sta preplezala v zahtevnih razmerah. Z višino se je namreč kvaliteta snega slabšala in vse več je bilo suhe skale. Smer sta ocenila s 4/M5+, 80/40-60°, A0, 600 m. Več...>

Steber Štajerske Rinke. Vir: ČAO

Alpinistično smučanje

Izkupiček smučarske sezone bo letos zagotovo manjši kot pretekla leta. V lanski sezoni je majhne količine snega nadomestila njegova dobra prilepljenost na stene in bilo je tudi nekaj dobrih, redkih, celo prvenstvenih spustov. Letošnja zima in pomlad ponujata precej skromnejše razmere, ki pa jih zagnanci kolikor se le da izkoristijo. Davo Karničar (AO Jezersko) se pripravlja na smučanje z osemtisočaka K2. Tudi na Jezerskem so razmere v stenah precej suhe, zato zahtevnejših spustov tam ni opravil. Na njegovi Fb strani smo zasledili lep spust po žlebu med Rinkama. Pretekli teden pa je smučal s predvrha Velikega Kleka.

O smučanju s Špika nad Nosom smo že pisali v preteklih AN - takrat še po normalki. Kasneje, 11. marca, sta Marko Kern in Marijana Cuderman smučala še po Lucovi diretisimi. Razmere sta imela dobre. Na ključnem mestu ju je čakal dober trd sneg, zgoraj mehko in mokro pobočje, spodaj pa ravno prav odjenjano. Dan pred tem sta smučala z vzhodnega grebena Kladiva (2035 m). V kolikor je smer še nepresmučana jo poimenujeta TKG (T-Z, 40-45°, 200 m)...>

►TKG. Vir: M&M

12. marca sta smučala še z Vrha Laške Planje levo od normalnega žleba. S Špika nad Nosom so se dobre razmere našle tudi na zahodnem delu gore. Z zahodne rame je smučal Igor Zlodej 15. marca...> Mangart sta 11. marca presmučala Matjaž Blejc in sosmučar Stanko. Smučala sta po Zimski smeri. Razmere sta imela dobre. Dobre razmere naj bi bile na pogled tudi v Slovenski grapi. A zanjo je še čas. 

V Begunjski Vrtači je bila v zadnjem času večkrat preplezana Lenuhova smer. Edini smučarski spust po njej pa je opravil Simon Erjavec 14. marca. Razmere niso dovoljevale tekočega smučanja.

Zadnji opravljen spust je bil opažen v Planjavi. Z vrha na Sukalnik ter nato v območju poti na Kamniško sedlo sta 19. marca smučala Stanko Razdevšek (AO Kozjak) in Matjaž Blejc (TSKO Kamnik). Smuči sta snela dvakrat - pri vzponu mimo spominske plošče in tri metre pri kopnem grebenu ob jeklenicah.

Člani obalnega AO so od 8. do 12. marca smučali v Visokih Tatrah. Za izhodišče so si izbrali Teryho chata (Malo suho dolino). Smučali so s Sedelka (30-40°), Priečne sedla (35-45°) in Barnie sedla (do 45°). Dobili so lepo vreme in dobre snežne razmere...> Veliko snega in dobre smučarske razmere pa je bilo mogoče najti tudi v Apeninih, kjer so smučali kranjski GRSjevci...>

Aconcagua 2017

Danijel Žagar (AO Celje Matica) in Dejan Kuserbanj (AO Kamnik) sta 26. januarja odpotovala v Južno Ameriko. Njun cilj je bil vrh Aconcague (6962 m). Vrh je 9. februarja dosegel le Danijel, Dejan pa je zaradi posledic višinske bolezni opustil vzpon in se kasneje povzpel na Cerro Bonete (5004 m). Več...>

Roman Benet in Nives Meroi proti Anapurni

Roman Benet in Nives Meroi sta včeraj, 20. marca, odšla proti Anapurni - njunemu zadnjemu nepreplezanemu osemtisočaku. Nanjo sta leta 2006 že poskušala vendar obrnila zaradi prevelike nevarnosti plazov

►Obarvana Anapurna (avtor: Urban Golob) in naveza Roman-Nives ob prvem poskusu vzpona nanjo. Pripravil: Peter Podgornik

Marko Prezelj - fotografije

V Kanalu ob Soči bodo v galeriji Rika Debenjaka na ogled fotografije Marka Prezlja. Otvoritev razstave bo v petek, 24. marca, ob 18.30. Ob otvoritvi bo imel Marko tudi krajše predavanje o svoji plezalsko/fotografski poti. Razstava bo odprta do vključno 14. aprila 2017. Več...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
            Izpisi objav: o alpinizmu            o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

 

 

Varianta smeri AGT v Zelenici. Vir: AO Ljubljana-Matica

1 komentarjev na članku "AN - 21.03.2017"

Janez Javoršek,

Pozdravljeni,

19. marca sta z vrha Planjave, v območju markirane poti proti Kamniškemu sedlu smučala Stanko Razdevšek (AO Kozjak) in Matjaž Blejc (TSKO Kamnik).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti