Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predstavitev

Slovenski planinski muzej: ... slovenske paraplezalne reprezentance v petek, 24. marca, ob 18. uri - Mojstrana

Tanja Glušič je športna plezalka iz Prevalj. Že vrsto let trenira in tekmuje v svetovnem pokalu za paraplezalce v kategoriji B2- plezalci z omejitvijo vida do največ 5%. Kot gluhoslepa športnica z Usherjevim sindromom je bila s svojimi uspehi in vztrajnostjo zgled in eden od povodov za ustanovitev slovenske paraplezalne reprezentance.
Krona njenih uspehov je bila po številnih zmagah v svetovnem pokalu (Arco, Imst, Campitello) drugo mesto na svetovnem paraplezalnem prvenstvu v Gijonu 2014.

Gregor Selak je bivši mladinski reprezentant, ki je pri 25 letih zbolel za multiplo sklerozo. Čeprav se mu je svet postavil na glavo, je ljubezen do plezanja ostala. S pomočjo bioloških zdravil se je postavil na noge, z voljo in talentom pa je začel uspešno tekmovati v paraplezanju.
Po zmagi v Campitellu je na svetovnem prvenstvu v Parizu 2016 osvojil bron v kategoriji RP3 (gibalno omejeni).

Jurij Ravnik je nekdanji urednik revije Beta in izdajatelj vodnikov in je bil kot tak vseskozi v stiku s slovenskim plezanjem in reprezentanco, kot strokovni sodelavec za opremljanje plezališč pa tudi s PZS. Prav ob sodelovanju z Gregorjem, ki je želel nastopiti v Parizu, se je sprva bolj iz birokratske nuje rodila parareprezentanca in kasneje zrasla v malo povezano skupino, ki vse člane dela močnejše in jim lajša njihovo udejstvovanje v tem športu.

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti