Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bav-bava ni

AO Cerkno - Marko Leban: V sredo, 15. marca, sem raziskoval gore nad vasjo Krn.
NoveBav bava ni - Pot v Lužnico - Stadorski plaz

Že nekaj časa sem ogledoval nekatere linije in včeraj pogledal ter popraskal od blizu, tako so nastale smeri o katerih do sedaj ni bilo podatkov.

Bav-bava ni (50/40-45 st., 105 m) je smer označena z rdečo barvo. Vstop levo od trikotne stene, ki je levo pod Vrhom nad Malimi peski, za steno proti desni navzgor 40 metrov do vrha, sledi prečnica v desno pod izrazito globoko grapo. Po njej na vrh v škrbino čez in desno navzgor na vrh po kršu nekaj metrov (II).
Sestop po smeri Pot v Lužnico.

To smer sem ogledoval že nekaj časa in se spraševal zakaj jo ni že kdo splezal, mogoče ker deluje prekratka, če pa jo pokombiniraš z spodnjimi prehodi se nabere za sto metrov višine; ali pa ker od daleč zgleda prav zlovešče kot bav-bav.

Pot v Lužnico (45 st., 100 m, 20 min) plezal z vrha navzdol, označena z zeleno.
Z vrha po grebenu desno do sedelca-vrh široke grape in po njej desno navzdol.

Stadorski plaz (45/40 st. 530 m) Nad planino Leskovca je nezgrešljiva grapa med Malim in Velikim Stadorjem. Kmalu nad planino se začne plazovina v skromni naklonini (30st) ki počasi narašča mestoma do 45 st. Grapa poteka naravnost navzgor do sedla med Malim in Velikim Stadorjem. Smer se tu ne konča ampak zavije desno po pobočju (cca45st) do uravnave na vrhu.Po smeri sem sestopal.

Za to grapo me res čudi, da je ni še nihče plezal. Če ne drugega v spodnjem delu (100 m) kjer steza preči grapo, sem prepričan, da je že kdo sestopal … ali pa, kot pravijo, je nepomembna.

  09.03.2017
Vrh nad Malimi peski Bav-bava ni 105m 50/45st. II * Pot v Lužnico 100m 45st. * Stadorski plaz 550m 45/40st – prvenstvene

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2 komentarjev na članku "Bav-bava ni"

Mitja Filipič,

V območju smeri Stadorski plaz (v zgornjem delu nekoliko bolj direktno dol) sem smučal leta 2013. Je pa tako na očeh, da bi skoraj zagotovo moral biti še kak spust/vzpon.


Miljko Lesjak,

Marko, nazadnje sva z Damjanom šla po njej pred dvema - tremi leti (bil je delni sončni mrk). Pravim, nazadnje! Sem bil pa že prej. Ne nazadnje smo po njej navzdol reševali zmaja pred leti.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti