Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Super tekma

Plezalni center Ljubljana: ... zahodne lige v Radovljici

Nora privlačnost (tekmovalnega) plezanja

V 90ih, ko sem sam nabiral prva večna prijateljstva pod tekmovalnimi stenami, verjeto nihče ni slutil, da bo plezanje postal množičen šport. Na balvanski tekmi v Radovljici, na popolno sončno soboto, je v telovadnici dan preživelo skoraj 400 otrok in vsaj toliko spremljevalcev. Tiste dni smo se vsi poznali, stari in mladi, iz vseh širnih slovenskih dežel.
(Matjaž Jeran)

Na sobotni tekmi Zahodne lige v Radovljici smo tudi največji pristaši skale morali priznati, da so tudi tekme lahko noro fajn. Tokrat smo imeli v Društvu za razvoj plezalne kulture kar 35 udeležencev, ki so neutrudno plezali od devetih zjutraj do sedmih zvečer. Zame je bila novost sistem plezanja balvanov, saj se tekmovalci z listkom prijavijo pri sodniku, potem pa počakajo na vrsto (na voljo imajo 9 balvanov). Malo sem se praskal po glavi, a se je itak izkazalo, da mladina sistem pozna bolje od mene, saj so se čisto samostojno znašli.
Prvi so bili na vrsti mlajši cicibani, pri katerih smo imeli samo eno predstavnico, Lauro. Plezala je odlično in prišla do 6. mesta.
Že pri starejših cicibanih se je število udeležencev dvignilo na 10. Otroci so fatjali na polno, bilo je tudi nekaj jeze, žalosti, frustracij, a na koncu tudi zadovoljstva. Ni lepšega, kot videti motiviranega mladega plezalca, ki naredi odličen poskus, pade na zadnjem gibu balvana, potem pa premaga vse razočaranje in solze ter ga spleza v naslednjem poskusu.

Kmalu so na vrsto prišli mlajši dečki in deklice, pri katerih so nekateri balvani že izgledali kot pomanjšane različice svetovnega pokala. Mladina se je pogumno spoprijela s težkimi bolderji, posebno omembo pa si zaslužijo Jaka, Minea in Naja, ki so si priplezali 2. mesto! Vrhunsko plezanje se je nadaljevalo pri starejših dečkih in deklicah, kjer so pri fantih naši mladci kmalu prišli celo do trojnega vodstva! Razplet je bil do konca napet, saj se je Lan še po zvoncu za konec tekme boril z bolderjem, a na koncu padel na zadnjem gibu. Vseeno je zbral dovolj balvanov za zmago, tik pod stopničkami pa mu je delal družbo še Anej in na 7. mestu Nik Sajovic.
Rezultati gor ali dol, imeli smo se fajn. Na koncu dneva sem bil že čisto brez glasu od navijanja in dajanja bet, a se je definitivno splačalo.
(Zapisal Jaka Šprah, nadaljevanje ponovno Matjaž Jeran).

Določene stvari so do danes ostale enake. Čete zavzetih članov društva in njihovih staršev so ključne, da se tekma organizira. Npr. v Radovljici mora vsak član oz. njegov starš opraviti 10 prostovoljnih ur letno, jasno, poleg plačila članarine in vadnin. Praktično to v petek pred tekmo izgleda tako, da več kot deset očetov nosi panele sten, ogrodja, vijači konstrukcije, pred tem se dovaža blazine iz vseh podružničnih šol, sledi vijačenje… Medtem mame lepijo usmerjevalne napise, vrečke za ločevanje odpadkov, pripravljajo pijačo in čokoladke ter davčno blagajno za prodajo lačnim obiskovalcem. Šele nato parketu zavladajo ključni asi, postavljalci z delom začno pozno zvečer in ga zaključijo proti jutru. Postavi se preko 30 različnih balvanskih smeri, vsak od skupaj preko 300 oprimkov je več kot skrbno in premišljeno postavljen. Četudi vse ostalo jutri štima, in bo nekaj smeri pretežkih oz. prelahkih, bo vse dobilo prizvok slabega. Zaradi nekaj grifov!? Medtem seveda otroci in mladina že spijo, čaka jih tekma. So pa tudi oni na domači sceni opravili svoj delež organizacije, vse oprimke je potrebno odviti iz sten, jih ročno umiti…

Sobotna tekma je bila meni, zasvojencu s svežim gorskim zrakom in plezanjem v siju pomladnega sončka, težko pričakovan in čist hud dan. K motivaciji je pripomoglo dejstvo, da moja otroka sodelujeta v tem cirkusu, raje, kot npr. plezata v naravi. Ja, tudi moja sta čudna! V bistvu nista … – če bi nekdo vložil toliko energije v razvoj skalnega plezanja za otroke, jim zbral primerno plezališče, določil smeri, v njih nastavil kak priboljšek, na vrh smeri obesil zvonček, poskrbel za dobro obplezalno dogajanje in v vse to prepričal še starše… bi bilo v Črnem Kalu z lahkoto 400 otrok v enem dnevu. Ker ko se jih 5 iz kluba odloči, da bodo šli, potem gredo vsi. Potem nobenga ne skrbi, da bo 11.marca na Primorskem slabo vreme, nikomur ni treba ta mesec že 9ič nujno k babici na župo, pa k sestrični od druge najboljše sošolke od sestre na RD v res trendovski fitnes center s simpatično animatorko in torto iz praška. Torej to smo zrihtal, mi ključni igralci moramo samo določiti datum in združiti sile za en vseslovenski dan v skali. Starši, vi boste lahko uživali na svežem zraku, se naučili varovati, nam delali sendviče in ja, tudi na kozarec domačega bomo šli. Jaz kar javno najavljam, člani našega društva in simpatizerji iz vseh koncev, 10. in 11. junija plezamo v Ospu z okolico, rezervirajte si čas in povabite še babice, juha je dobrodošla, žur pa naredimo ob ognju v kampu pri Volku v Ospu.

Menim, da so naši plezalci v telovadnici skoraj vsi uživali v tekmi, jasno so imeli bolj uspešni bolj golgeterske občutke kot manj izkušeni, vsaj vemo zakaj treniramo. Doživljali smo epske momente, trenutke, ko se je dvorana tresla, in to je tisto, kar šteje več kot v skali… Bolj korektno je zgoraj poročal kolega Jaka, ki je tudi ostal brez glasu. Hvala mu za pomoč, naša ekipa je štela preko 30 bork in borcev. In ja, tudi Jaka bo 10. in 11. junija v Ospu, tako kot desetine naše z leti in ljubeznijo odlično vzgojene mladine. Naj rastejo lasje in plapolajo v vetru in previsih ter platah širnega sveta!

P. s.: Krasno nedeljo sem previsel v pasu, v isti telovadnici. Na ponovno prazne stene smo ponovno postavili smeri za treninge otrok, spet je bilo noro, horda mladine je zlagala oprimke, vtikala vijake, pripravljala paketke oprimkov po barvah in zahtevosti… žvižgajoč si. Nedeljsko juho in krasen dan za turno smuko ali plezanje v Bitnjah z družino in prijatelji smo sicer zamudili, ampak mi že vemo zakaj.

Matjaž Jeran, predsednik Društva za razvoj plezalne kulture

...03.2017
SUPER TEKMA ZL V RADOVLJICI

Rezultati >



 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti