Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Kam v snegu za dva dni

 13.03.2017
Kam v snegu v visokogorje za dva dni

četrtek, 16. marec 2017, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 1082

Kibubazin: Bi radi šli prespat nekam v prave gore, pa ne želite zmrzovati v nezakurjenih bivakih?

Krnsko jezero

Za gorniško srenjo je velika pridobitev zadnjih let, da Planinski dom pri Krnskih jezerih (1385 m) za nekaj časa odprejo tudi v spomladanski sezoni (letos menda od 10. marca do 2. aprila). Iz Lepene je do njega dobra ura vzpona, tam pa se odpre turnosmučarski raj med Krnom (2244 m), Vrhom nad Peski (2176 m) in Veliko Babo (2013 m).
Brez smuči vam bo težje, a vsaj do globoko zamrznjenega Krnskega jezera se od koče lahko sprehodite. Odmevi pokajočega ledu so impresivni!

Dom pri Krnskih jezerih. Foto: Andraž Gregorčič  

Komna

Nekaj uric stran je stalno odprto orlovsko gnezdo visoko nad Bohinjskim jezerom, Dom na Komni (1520 m), do katerega od Savice pridete v poltretji uri.
Poseben bonus je tovorna žičnica, ki vam (seveda za plačilo) do koče lahko prepelje prtljago. Menda ni treba poudarjati, da je kraška planota Komne paradiž predvsem za turne smučarje, pešaki pa lahko obiščete vsaj Planino na Kraju ali - s krpljami oz. ob ustrezni zgaženosti - celo Bogatinsko sedlo in katerega od vrhov nad njim.


Planina na Kraju z ne ravno pravljično snežno odejo, ki je v zadnjih letih žal prepogosto realnost. Foto: Vladimir Živko

Tamar

V eni od naših pregovorno najlepših alpskih dolin domuje stalno odprti Planinski dom Tamar (1108 m) z ikoničnim pogledom na Jalovec.
Do njega je iz Planice urica hoje po cesti oz. progah za smučarski tek. V spomladanski sezoni raje ne razmišljajte več o plezanju bližnjih zaledenelih slapov - kot privlačnejša možnost se ponujata priljubljeni turni smuk na Kotovo sedlo (2134 m) ali že napol alpinistični vzpon skozi Jalovčev ozebnik na Jalovec (2645 m). Tamar pa toplo odsvetujemo v času t. i. planiškega praznika, ko po vsej dolini odmeva in gomazi od smučarskih skokov.

Jalovec. Kajpak. Foto: Jan Sedej  

Vršič

Erjavčeva koča (1525 m) malo pod našim najvišjim prelazom je stalno odprta, če cesta ni splužena, pa bo do nje treba peš. Kaj početi tam? Kot najočitnejša izbira se ponujajo Mojstrovke, kjer lahko hodite, smučate ali plezate, pač v skladu z željami, izkušnjami in razmerami. Prisojnik na drugi strani je s svojimi ostenji rezerviran za bolj izkušene.


Pogled z Mojstrovk na Jalovec (levo) in Mangart (desno). Foto: Miha Ovnik

Kredarica

V najvišji slovenski koči (2515 m) na rami pod Triglavom je mogoče prespati vse leto. Tudi pot iz Krme oz. Radovne je pogosto zgažena, vendar je dolga, naporna in zahteva plazovno ugodne razmere. Najbolje se je je lotiti s turnimi smučmi. S Kredarice ni daleč do vrha Triglava, toda če niste alpinisti, v snegu o tem raje ne razmišljajte.

Kredarica s trdo zimskima Malim in Velikim Triglavom.  
Foto: Simon Petrič   

Osrednje Karavanke

Na območju osrednjih Karavank sta v zimski sezoni dve uporabni koči.
Do stalno oskrbovanega Valvasorjevega doma pod Stolom (1181 m) se je pogosto mogoče pripeljati, od tam pa se ponujata (turnosmučarska) vzpona na Stol (2236 m) in Vajnež (2104 m). Na vzhodni strani Stola, med Begunjščico in Vrtačo, je vedno ambiciozneje odprti Planinski dom na Zelenici (1536 m), do kamor v eni uri pridete peš z Ljubelja. Možnosti od tod je veliko: Stol, Begunjščica (2088 m), Vrtača (2181 m) in še kaj, peš, s smučmi ali po kateri od grap. Seveda pa vedno po pameti in ob ustreznem upoštevanju razmer!

Na grebenu Begunjščice. Foto: Željko Horvatinčič

eXTReMe Tracker