Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 09.03.17

Primorski dnevnik: Drugače mladi v Križu / Občni zbor SPDT / Na zimskem pohodu Arihova peč primorski planinci z obeh strani meje

Drugače mladi v Križu

Skupina Drugače mladi se je v soboto zbrala pred spomenikom v Križu. V programu, ki ga je predlagal Drago Košuta, je bil obisk Pomorskega ribiškega muzeja, pohod po krnskem robu in prigrizek pri Biti. Srečali smo se s Karlom Košuto, ki nas je peljal po vasi in nam pokazal, kje so stanovali Križani, ki so postali slavni na raznih kulturnih področjih. Bilo jih je kar veliko. Pomislimo samo na Miroslava in Mirana Košuto, na slikarja Alberta Sirka, da omenimo samo najvažnejše. Muzej je pod Kulturnim domom A. Sirka s čudovitim razgledom na morje. Ni velik, pa vendar je v njem ogromno eksponatov, ki pričajo o življenju kriških ribičev. Tu se je Karlo Košuta razživel. Izčrpno, razumljivo. z dovtipi in anekdotami nam je pripovedoval o ljudeh, o navadah, o težkem življenju ribičev in njihovih žena. A tudi o solidarnosti, ko so vsi vaščani pomagali pri ulovu tun. Pokazal nam je razvoj plovil od prve čupe izdolbljene iz debelega hloda hoje, do ščife, do bragoca in do tonet e. Kakšne mreže so uporabljali in kako so jih morali negovati.

Kako zanimiv pa je bil lov na tune. Izvidniki so bili visoko na vzpetini, pod kraškim robom in od tam sledili jatam tun, ki so prihajale v zaliv. Kričali so navodila ribičem na tone- ri in jih pravilno usmerjali. Če je bil ulov dober, so imeli vsi vaščani nekaj od tega. Pa še cel kup zanimivih predmetov, kot leseno sidro narejeno iz dveh lesenih rogovil povezanih s kamnom. V muzeju pa je še posebna soba posvečena potapljačem. Po ogledu je začelo deževati, zato smo se zatekli k Biti, kjer so nas čakali poliani in cvrti sardoni in kozarec belega.

Občni zbor SPDT

Slovensko planinsko društvo Trst sklicuje 63. redni občni zbor in sicer danes, 9. marca, ob 11. uri na sedežu v ul. S. Frančiška 20 v prvem sklicanju in v petek, 10. marca, ob 20.00 uri v drugem sklicanju v prostorih SKD Barkovlje, ul. Bonafata št. 6 v Trstu. Občni zbor se bo odvijal po sledečem dnevnem redu: otvoritvi občnega zbora, izvolitvi delovnega predsedstva in volilne komisije bodo sledila poročila predsednika, tajnika m blagajnika ter poročila načelnikov posameznih odsekov. Podeljevanje priznanj zaslužnim članom predstavlja najslovesnejši trenutek večera. Temu bodo sledili pozdravi gostov in razprava podanih poročil, poročilo nadzornega odbora in razrešnica do sedanjemu odboru ter volitve novega odbora.
Pred občnim zborom bodo imeli člani možnost poravnave članarine za leto 2017.

Na zimskem pohodu Arihova peč
primorski planinci z obeh strani meje

Zimski pohod v spomin na leta 1945 padle borce pod Arihovo pečjo na Koroškem, ki ga že 39 let skupno prirejajo Slovenska športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo »Rož« iz Šentjakoba je vnovič potrdil tesno vez med slovenskimi planinci iz treh držav - Avstrije, Slovenije in Italije. Letošnjega pohoda se je kljub slabem vremenu, ki se pa je v teku pohoda izboljšalo, udeležilo okoli 300 pohodnikov. Šef organizacijskega odbora pohoda Arihova peč Danilo Prusnik je ob tej priložnosti še posebej pozdravil tudi številne zveste pohodnike in pohodniške skupine iz vse Slovenije, prav tako zamejske planince iz Italije. S Primorske so - z obeh strani meje - prišli člani PD Gorica in PD Nova Gorica. Posebej prisrčnega pozdrava organizatorjev in udeležencev pohoda pa je bil deležen starosta slovenskih planincev na Koroškem Ljubo Urbajs. ki bo aprila letos praznoval 94 let.

Štart pohoda je bil kot vsako leto pri Polancu na Cemernici nad Šentjakobom v Rožu. Od tu so se pohodniki odpravili najprej do obnovljenega bunkerja pod Arihovo pečjo in nato preko Ressmannove lovske koče na najvišjo, s čez noč novo zapadlim snegom pobeljeno točko pohoda, planinsko kočo na Bleščeči (1.080 m), kjer so jih pričakali člani Slovenskega planinskega društva Celovec na čelu s predsednikom Hanzijem Lesjakom. Vrnili so se spet mirno Ressmanove lovske (ali po stari, bolj strmi poti) v dolino do Polanca, kjer je pohod izzvenel z družabnim zaključkom in slovensko glasbo.

Predsednik organizacijskega odbora Arihova peč Danilo Prašnik je tudi letos odlikoval številne pohodnike za 5-, 10-, 15-, 20-, 2S-, 30- in 35-kratno udeležbo na pohodu, vsak udeleženec pohoda pa je tudi letos prejel diplomo o udeležbi, (il)

09.03.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti