Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pandemija bivakov

Dnevnik/Pisma bralcev - Franc Maleiner: Predvsem v svojih zgodnjih desetletjih sem v družbi prijateljev ter znancev prehodil in užival razgled s kar precej slovenskih ...

... hribov ter gora. Pogosto smo se ustavljali in prespali v šotorih, na senikih, skupnih ležiščih, včasih pa tudi na klopeh ali tleh občasno prenatrpanih planinskih koč. Ne spominjam pa se, da bi sam ali nekdo od mojih znancev kdaj uporabil bivak

Upravičenost in naloga bivaka je omogočanje kratkoročnega zasilnega zavetja in zaščite med hitrimi, hudimi vremenskimi spremembami, kakor tudi pri reševanju stisk ali celo življenj ogroženih, omaganih ali poškodovanih pohodnikov ob poteh medsebojno močno oddaljenih ali težko dosegljivih planinskih koč. Glede na število, razporejenost in dosegljivost oskrbovanih planinskih koč si zato upam trditi, da v slovenskih gorah ni bilo in tudi ni objektivne potrebe po nameščanju bivakov.

Torej me je toliko bolj zgrozilo strokovno zelo nekritično poročilo na Pop TV o obstoječi pandemiji bivakov po slovenskem visokogorju. Določeni arhitekti so se očitno začeli neodgovorno narcisoidno izživljati po slovenskih gorah. Nesmiselno so na popolnoma zgrešenih lokacijah namestili več desetin nepotrebnih, nekoristnih ter celo okolju škodljivih supermodernih (ponekod dvoetažnih) bivakov z velikimi steklenimi razglednimi okni.

Medtem ko se v Triglavskem narodnem parku (nekaterim) striktno in brezobzirno podirajo tudi pred več desetletji v okolje lepo umeščeni stari vikendi, se zdaj na izstopajoče razgledne točke temu nasprotno, brez težav in brez potrebe, stihijsko in izzivalno postavljajo dragi, nepotrebni in nefunkcionalni »spomeniki« dvomljivega okusa ter uporabe.

V pravilnost globokih, leporečnih teoretičnih navedb arhitektov v TV-oddaji se kot navaden gradbenik z večdesetletnimi praktičnimi izkušnjami ne želim spuščati. Želim jih samo opozoriti, da se v praksi uporabnost materialov, kakor tudi zahteve in obstojnost gradnje v visokogorskih okoliščinah, niti zdaleč ne morejo primerjati z zahtevami gradnje v normalnih okoliščinah.

V tem primeru izredno previdno, nedejavno ter nezainteresirano ministrstvo za okolje in prostor, kakor tudi Planinsko zvezo, javno sprašujem naslednje:
– kdo je uradni lastnik zemljišč na teh zaščitenih lokacijah,
– kdo je uradni lastnik teh (več kot 40!) bivakov,
– kdo je preveril upravičenost in namembnost njihove gradnje
   ter izdal ustrezno gradbeno dovoljenje,
– kdo in iz čigavih sredstev se financira ta gradnja,
– kdo je tudi finančno odgovoren za nadzor ter vzdrževanje teh objektov in njihove okolice.

Predlagam, da se na vsakega od teh bivakov namestijo imena, naslovi in osnovni podatki zagovornikov ter povzročiteljev tega ne samo optičnega onesnaževanja slovenskih planin, da se bodo lahko tja usmerile pritožbe in računi stroškov za vzdrževanje, popravila, čiščenje, odstranjevanje odpadkov ter fekalij itd., kakor tudi stroški za končno odstranitev ruševin, nastalih zaradi (žal) običajnega vandalizma in visokogorsko pogojenega hitrega dotrajanja materialov in objektov.

Obe zeleni, smrdljivi mlakuži izpod Koče pri Triglavskih jezerih sta zgledna primera nedopustnih hudih bioloških preobremenitev jezer ter visokogorskih okolij zaradi neurejenih, strokovno neustreznih in neočiščenih gostinskih ter sanitarnih odtokov. Neodgovorno potrošena sredstva za nepotrebno gradnjo teh bivakov bi se lahko smiselno ter znatno koristneje trošila (kakor tudi za udeležene arhitekte znatno strokovno odmevneje uporabila) za boljšo ekološko zaščito ter dodatno in strokovno urejanje še kako potrebnih ustreznih objektov, videza ter okolja obstoječih planinskih koč.
Franc Maleiner univ. dipl. inž. kom., Ljubljana

09.03.2017 00:01


24ur.com, 26.02.17: 'Z bivaki kažemo odnos do narave, ali imamo spoštovanje ali pa smo vzvišeni nad njo'

A v zadnjem desetletju je to majhno zasilno bivališče postalo izziv velikim arhitektom. Ljubljanska arhitekta Špela Videčnik in Rok Oman sta ta izziv, kako ustvariti sodobni bivak upoštevajoč tradicionalne smernice, postavila svojim študentom na ameriški univerzi Harvard. Nastal je moderen bivak, ki je pred letom in pol pod Skuto v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp zamenjal 50 let staro "pločevinasto škatlo". Požel je skoraj neverjetno zanimanje v tujih medijih: o njem so poročali CNN, Financial times, Time, švicarska nacionalna televizija. O drugem bivaku omenjenih arhitektov, futurističnem objektu na grebenu Kanina, je zgodbo objavil Discovery Chanel ...

"Zelo nevarna situacija, pojav zvezdniške arhitekture, ki gore uporablja le zato, da je ta arhitektura lepša," pa je do najnovejših projektov kritičen pionir obnove slovenskih bivakov, alpinist in arhitekt Miha Kajzelj. "Z bivaki kažemo odnos do narave, ali imamo spoštovanje ali pa smo vzvišeni nad njo," pravi. Sam zagovarja etično izhodišče načrtovanja gorske arhitekture. Kot primer izpostavi svoj bivak pod Kotovim sedlom nad dolino Tamar.

A kakšna arhitektura sploh sodi v visokogorje? In kaj je v gorah tradicionalno? Je prvinsko res lepše, primernejše kot moderno? Naš zaključek: Je bil Aljažev stolp, naše najstarejše zavetišče, pred stoletjem sodobna ali tradicionalna arhitektura? Polemik in pravdanj tudi takrat ni manjkalo. Po stotih letih pa nam je "ta pleh, ki ima dušo" ne le v ponos, temveč je celo simbol slovenstva.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Pandemija bivakov"

Andrej Kecman,

Večina novih (moderno zasnovanih!?) bivakov v zadnjem času le nadomestilo stare, na Velikih podih, na Malih podih, bivak II, dva pa sta bila postavljena na novo, pod Kotovim sedlom in na Kaninu, ...

O okusih ne bi razpravljal, gradbeno stroko bom tudi pustil pri miru glede materialov.

Pisca pisma skrbi, kdo pravzaprav skrbi za bivake in kdo plača. Podatke o skrbništvu se pridobi na spletni strani PZS, kdo da denar bi pa tudi lahko vedel, saj so skrbniki o rekonstrukcijah pisali na spletu. Delo opravijo skrbniki prostovoljno, denar pa zbirajo s prošnjami"fehtarijo". Namesto, da bi bili pohvaljeni, pa se zopet najde kritik, in to še dokaj nepoučen.

Pisec se tudi sprašuje o smiselnosti bivakov, glede na gosto mrežo postojank in obenem pozabil, da je večina postojank odprta od srede junija do konca septembra.

Za konec bi želel pisca obvestiti, da je en večetažni bivak na Velikih podih nedolgo nazaj pozimi odigral svojo vlogo, ko sta ga dva mladeniča v gosti megli k sreči našla in v njem prenočila. Do doline je od tam več ur hoje, poleti v dobri vidljivosti, ne pa pozimi v megli. Takoj, ko je en bivak odigral svojo vlogo, je povrnjen ves denar in trud za vse.

Gradbeno dovoljenje, gospod Franc, leto 1967?

Upam, da bo gospod Franc tole prebral.

Pritrdim pa gospodu, da je žalostno, da se ne najde sredstev in volje za sanacijo stanja jezer pri Koči na sedmerih jezerih.


Rok Kovač,

Bivaki niso fama in obstajajo v gorah kot zavetišča verjetno že od Tyrol - Oetezija dalje.

Sam sistem gradnje, materiali in oblika so napredovali z današnjim dnem, toka časa pa se ne da obrniti nazaj.

Bolj me skrbi pri vsej stvari sam človek, odnos do narave, še prej do samega sebe, saj tehnološko se razvijamo, ampak v duhovnem pa takorekoč tonemo, ker edino z meditacijo (lahko tudi povezava v naravi, komur to uspe, še najbližje edinstvena Sahaja joga) lahko v duhu pridemo do univerzalnih korenin stvarstva, kamor tudi medicina še ne premore, le tako v svetu lahko ločimo dobro od plevela, postanemo luč diskriminacije, univerzalne resnice, zavezniki Boga. Do stvari okoli nas je tako odnos takšen, v kakršnem razvojnem duhovnem stanju se človek nahaja in posledično so tudi bivaki podvrženi današnji populaciji.

S sodobnimi statičnimi škatljami v gorah ni nič narobe, vsa poanta tiči le v nas samih.

Ali je Aljažev stolp pa čeprav simbol našega naroda, pristna zgradba na vrhu Triglava ... ali morda samo fama narodne zavesti?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti