Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimski

plezalni tabor za mlade perspektiovne alpiniste je bil 18. in 19. februarja v stenah Velikega Špičja.


Če je bilo vreme skoraj kot naročeno za izvedbo tabora, so jo razmere nekoliko zagodle, ampak to ni zmotilo mladine, da se ne bi zaganjala v stene.

Kljub petkovemu deževju v dolini in sneženju v višinah, smo bili soglasni, da tabor izpeljemo. Sobota je tako postregla z jasnim, a vetrovnim vremenom in vsi udeleženci so se odpravili v stene. Družno smo iskali prehode v stenah Velikega Špičja, Vrha Labrje in Plaskega Vogla. Do večera smo bili vsi varno v dolini, kjer smo malce delili izkušnje prvega dne, nadomeščali izgubljene kalorije ter kovali plane za naslednji dan. Nedelja nas je pozdravila z meglenim vremenom in nekoliko manjšo motivacijo, a kljub temu so naveze ena za drugo odhajale pod in v stene.

Tabora se je udeležilo kar nekaj novih, mladih in nekolikanj »zelenih« plezalcev, ki pa so dodobra izkoristili priložnost in se marsikaj naučili, s starejšimi »mački« pa tudi izmenjali izkušnje in poglede na zimski alpinizem. Tabor je tudi razširil obzorja mladine, saj večina ni še zavila v trentarske konce, sploh pa ni poznala teh sten, ki ponujajo obilo možnosti alpinističnega udejstovanja tako poleti, kot pozimi. Udeleženci so morali pokazati tudi nekaj iznajdljivosti in znanja, saj so ture v teh koncih precej bolj kompleksne kot kje drugje. Sploh sestopi so zahtevni in zahtevajo zbranost do zadnjega koraka.

Zahvala gre Komisiji za alpinizem, ki podpira in ima posluh za koristnost tovrstnih taborov za razvoj bodočih alpinističnih generacij.
 
Udeleženci: Borut Demšar, Klemen Gerbec, Domen Košir, Tadej Kračun, Miha Močnik, Benjamin Ocepek, Neli Penič, Žiga Rozman, Jan Slapšak, Luka Štravs, Jurij Tratar, Martin Volk.
Vodji: Peter Bajec in Nejc Marčič

Vzponi:
• Demšar - Kračun: Vrh Labrje, Taborni ogenj (3-4, IV, M4, 300 m), verjetno nova smer
• Demšar - Močnik: Veliko Špičje, poskus nove smeri
• Ocepek - Rozman: Veliko Špičje, Stopnice na Komno, poskus
• Ocepek - Rozman: Veliko Špičje, Tumova, poskus
• Volk - Gerbec: Veliko Špičje, Rutar - Brezavšček (II-III, 300 m)
• Gerbec: Veliko Špičje, Tumova (II-III, 300 m)
• Močnik - Penič: Veliko Špičje, Kaminska smer (III-IV, 450 m), poskus,
• Slapšak - Tratar: Veliko Špičje, Rutar - Brezavšček (II-III, 300 m)
• Rozman - Penič: Veliko Špičje, Rutar - Brezavšček (II-III, 300 m)
• Štravs - Kračun: Veliko Špičje, Rutar - Brezavšček (II-III, 300 m)
• Košir - Marčič - Bajec: Plaski Vogel, (3, IV, M5+, 450 m), prvenstvena smer

Mnenja udeležencev:

Borut Demšar: Tabor se mi je zdel super, kljub začetnim težavam z vremenom. Kljub dokaj slabim razmeram se je dalo, ob zadostnem interesu, nekaj splezati.
 
Benjamin Ocepek: Na taboru sem se ogromno naučil, ter dobil veliko zagona in poguma za naprej. Želel sem tudi plezati kaj težjega, kombiniranega, kar mi je tudi uspelo (sicer pretežko za moj nivo, ampak vseeno). Spoznal sem nekaj novih ljudi, na žalost se nisem mogel podružiti z vsemi.
 
Klemen Gerbec: Zdi se mi, da se je na taboru lepo pokazalo kako pomembna in tudi nalezljiva je v slabih razmerah motivacija in morala več ljudi, predvsem pa je lažje gazit do pod stene.
 
Miha Močnik: Tabor se mi je zdel super. Spletli smo nova prijateljstva in dobili nove izkušnje.
 
Jan Slapšak: To je bil zame prvi tabor in nanj sem odšel s pričakovanji, da bom izkusil veliko novega. Zaradi relativno slabih razmer v stenah sem uspel preplezati le eno smer, ki pa je vseeno ponudila nekaj raztežajev lepe plezarije. Tabor je skozi moje oči uspel dobro, saj sem poleg plezanja v zimskih razmerah spoznal nekaj novih ljudi s katerimi se bomo mogoče v prihodnosti kdaj navezali na isto vrv.
 
Žiga Rozman: Tabor mi je bil, kljub neidealnim razmeram zelo všeč. Spoznal sem nekaj novih obrazov in utrdil vez z že poznanimi. V soboto sem sicer obračal, kar pa je dragocena izkušnja. V nedeljo smo v dvojni navezi splezali zanimivo smer in preživeli res lep dan v hribih, ki te navdahne za še!
 
Neli Penič: Lokacija tabora je bila fantastična. Razmere so bile malo slabše, ampak niso ubile duha. Nova prijateljstva, nove izkušnje. Fino je bilo!
 
Domen Košir: Zaradi odmaknjenosti in redke obiskanosti (sploh pozimi) se mi je zdela lokacija tabora odlična. Plezal sem v novi steni in spoznal novo področje naših gora, kamor se bom gotovo še vrnil. Super se mi zdi, da imamo take tabore tudi pri nas, saj ni treba vedno v Francijo da se naplezaš in vidiš nekaj novega.
 
Tadej Kračun: Zanimiv, razburljiv in snežen tabor, ki je potekal na meni še nepoznanem območju in me s svojo odmaknjenostjo okužil, da se še zagotovo vrnem. Hvala vsem za super tabor.
 
Martin Volk: Tabor mi je bil zelo všeč. Kljub slabim razmeram se mi zdi, da smo ven povlekli maksimum in se solidno naplezali. Spoznal sem nove plezalne navdušence, s katerimi verjamem, da se bom še kdaj povezal v navezo. Ta tabor mi je dodal dodatnega zagona, za nadaljnji trening v smislu plezarije in sigurno se bom še na kakšnega prijavil, ker je bilo res luštno. Skratka vse pozitivno, tako udeleženci, kot tudi nosilci tabora.
 
Luka Štravs: Kar se tabora tiče, odlična lokacija in super družba, sekiram se edino ker nisem prišel že v petek. V glavnem, definitivno se drugo leto spet vidimo, če se že prej ne srečamo na kakšni turi.

08.03.2017 09:15
Galerija: Zimski tabor v skupini Velikega Špičja

 



 


Fotografije so prispevali udeleženci

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti