Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Zaradi občutka svobode

Vecer.si 08.03.2017
Zaradi občutka svobode

 

sobota, 11. marec 2017, ob 05:28, Bruno Fras, ogledov: 369

image1Večer, Pomurje - Vida Toš: Lado Klar in Jože Ružič, sodelavca, planinca in popotnika, v Dosorjevih sledeh

Dosorjev pogovorni večer sta s svojimi zgodbami napolnila nekdanja sodelavca v murskosoboškem Potrošniku, ki pa imata skupnega več kot le to, da sta hodila v isto službo: "Druži naju najino najpomembnejše življenjsko gonilo - planinstvo," pove Lado Klar, znan ne le kot planinec in popotnik, ampak tudi kot ljubiteljski fotograf. Tudi Jože Ružič, ki je trenutno predsednik Matice, je član tega planinskega društva že 50 let: "Najbolj naju je povezalo to, ko smo začeli hoditi v gore v tujino; predvsem po Evropi. Povezovalca vsega pa najprej nisva bila midva, ampak Marija Vild; ona nas je znala ‘zbobnati skupaj‘ in skupaj smo uživali v gorah. Tudi po teden dni so trajale naše ekspedicije. Imeli smo pa tako nomadsko življenje, saj smo imeli vse s seboj, od šotorov do kuhinje."
image1Kot ene težjih pohodno-planinskih doživetij se oba spominjata vzpona na Grossglockner. Jože Ružič: "Nevihta nas je dobila čisto na vrhu; takrat smo bili na vrhu samo midva pa še trije drugi. Strele so pa sekale tako, da je bila groza. Tisti trimetrski križ je kar ‘zujil, zzzzzz‘ na ves glas ..."
Oba sta še vedno ne le člana Matice, ampak tudi še dejavna hribolazca in planinca. "Nazadnje smo včeraj hodili," se nasmeje Jože Ružič, "na jubilejnem pohodu okrog Bukovniškega jezera." Eden zadnjih - a ne zadnji, pravi - večjih podvigov Lada Klara pa je bila Himalaja. Kar, dodaja, ne bi bilo sicer nič posebnega, če jih on ne bi štel že 80. Let namreč: "Na Himalajo ni nič posebnega priti; jaz sem pač želel preveriti svoje psihofizične sposobnosti in brez težav mi je uspelo priti na 5550 metrov, na sosednji vrh Mount Everesta."
In zakaj? Lado Klar: "Občutek svobode ... Zato! Pa tudi zato, ker na planinca preti kar nekaj nevarnosti - od zdrsov do drugih nevšečnosti. In ko vse to premagaš in se obrneš za 360 stopinj okoli ter vidiš, da ti ni nič več na poti ..., začutiš maksimalno svobodo in radost." Jože Ružič: "Tudi meni so gore izziv, in ko mi uspe, je to notranja potešitev. Sprostiš se ..., čeprav v vseh teh letih tur, kjer bi bil čisto brez skrbi, ni bilo. Ker sem zmeraj pač vodil ljudi in to prinaša neko dodatno odgovornost."
Kaj pa rek "Gora ni nora, tisti je nor, ki gre gor"? Jože Ružič: "To mogoče celo drži (smeh). Jaz imam kup prijateljev, ki so bili trikrat na Triglavu: prvič, zadnjič in nikoli več."

Tekst in foto: Vida Toš

Na sliki: Lado Klar in Jože Ružič
 

 

eXTReMe Tracker